Miljin-kuvar-39-naslovna-velika

 


Novi Miljin kuvar po nepromenjenoj ceni od 25. maja na kioscima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji


Da li znate kako se začini kombinuju u jelima i zašto su toliko važni? Jeste li čuli za izraz „zrno soli“ kad neko hoće da objasni kako nešto malo čini veliku razliku? So je najvažniji i najstariji začin, i jedan od retkih koji nije biljnog porekla. Da li možete da zamislite jelo bez soli? Ili krompirušu bez bibera, kuvano vino bez karanfilića, kolače bez vanile… Budući da ne možete, shvatićete i zašto su začini toliko važni.

Ono što je danas nafta, nekad su bili začini – u ekonomskom i političkom smislu. U potrazi za njima cvetala je prekookeanska plovidba, otkrivene su teritorije za koje se nije znalo ni da postoje, padala su i uzdizala se carstva… Direktan su uzrok dominacije Španaca i Portugalaca, zatim i Holanđana i Engleza u trgovini.

Možda ovo deluje čudno kad se zna da je većina začina koja se danas koristi uglavnom s obala Sredozemlja. Međutim, ima i egzotičnih, koji su bili nepoznati u Evropi, i baš zato cenjeni. Na primer, u sobama u kojima su se prodavali, čak se ni vrata nisu otvarala naglo, da ne bi dragoceni prah začina bio oduvan. Merili su se apotekarskim vagama, kao lekovi, i koštali pravo bogatstvo. Verovali ili ne, neki začini bili su vredniji i od zlata! Arapske zemlje i italijanski gradovi-države naglo su se obogatili zahvaljujući njima. Venecija (Mletačka republika), na primer, svoj sjaj duguje upravo začinima.

U novom broju Miljinog kuvara – Začini, upoznaćete se ne samo s receptima koje karakterišu određeni začini, već i s njihovim lekovitim svojstvima, kako da im ocenite kvalitet, odakle su došli i u kojim kombinacijama dolaze do izražaja. Tu su: biber (kojim je nekad mogao da se plati porez, kupi imanje ili da se pokloni kao miraz), aleva paprika, beli luk, čili (mera za ljutinu), bosiljak, origano, lovor, kardamom (posle šafrana najskuplji začin),  mirođija, peršun, kari (kažu da postoji 200 različitih recepata za ovu začinsku mešavinu), kim (u srednjem veku Arapi su ga koristili za lečenje leukemije), korijander (koristi se bukvalno sve: list, koren, seme…), kurkuma (sirotinji je bio zamena za šafran), muskatni oraščić (mnogi smatraju da je najotmeniji među začinima), pimet (poznat i kao najkvirc), susam (ili – sezam), šafran (najskuplji, meri se miligramima), anis, cimet, đumbir, karanfilić, vanila, a kulinarski se u začine ubrajaju i sirće, senf, mak, belo vino…

Podeli s drugima