Kako prve računice pokazuju, građane Zagreba je ovo zadovoljstvo stajalo otprilike milijun eura (plus još tri milijuna eura sponzore), a nije da je tih milijun eura bilo viška na računu koje nisu znali kako potrošiti


Zoran Tučkar

Rijetko kad je u svojoj dugoj povijesti Zagreb izgledao nakićenije i pompoznije nego u zimu 2016/2017. To je kulminacija višegodišnjeg izdašnog investiranja u adventska događanja i kićenje grada koje je privuklo turiste i dalo priliku iznajmljivačima, ugostiteljima i trgovcima da zarade koju kunu/euro. Prema anketama jednog inozemnog portala dvojbenog dosega i utjecaja, Zagreb je proglašen najljepše okićenim adventskim gradom u Europi pretekavši i razvikani Beč, no važnije su brojke. Zagreb je u kasnu zimu 2016. doživio porast posjetitelja iz zemlje, područja nekadašnje Jugoslavije, i inozemstva. Gužve nisu bile nikad veće, a za financije ćemo vidjeti.

Turistička se sezona produljila i samim time dala šansu za zaradu. Nešto što praktički prije par godina nije postojalo, sad je zasjalo u (pre)blještavom izdanju, poput novopečenog bogataša koji nasred ceste urla: „Nije beg cicija“ i privlači poglede znatiželjnika. U zagrebačkim se kafićima već naveliko priča je li bolje poslovati preko Booking.com ili je ipak bolji Airbnb. Naravno, neizostavna je tema kako pritom platiti manje poreza, ali o tome sada nećemo.

Kao šlag na adventsku tortu stiže nam – skijaška staza u najstrožem centru Zagreba, na potezu od Kaptola (na kojem je katedrala) pa do Trga bana Jelačića, duljine 165 metara i načinjena uz pomoć 900 kubnih metara snijega, koja će poslužiti za obilježavanje pedesete obljetnice prve utrke u Svjetskom kupu. Po toj stazi su se 4. 1. 2017. spustile neke od najvećih skijaških legendi, naravno na opće veselje okupljenih, bilo na licu mjesta ili preko malih ekrana. Osmijeh je neprocjenjiv, a smijali su se posjetitelji kao i skijaške legende, koji su se nakon dugo vremena osjećali kao nogometne zvijezde.

„I Beč bi mogao kao Zagreb“ – rekla je nekadašnja alpska skijašica, višestruka pobjednica Svjetskog kupa Annemarie Moser-Pröll i vjerojatno zaradila doživotno besplatno piće od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je kao rijetko kad izložen sprdačini na društvenim mrežama, kao i kritikama u medijima. Osnovni problem je – koliko to košta.

Istini za volju, Bandićevi branitelji će se sjetiti Ludwiga II Bavarskog, jednog od ekscentričnih vladara iz 19. stoljeća koji je volio graditi dvorce, što ga je dovelo do velikih dugova. Za razliku od Bandića koji skijašku stazu usred Zagreba financira novcem građana, za svoje projekte-fetiše Ludvig je trošio uglavnom svoj novac, no to nije promijenilo percepciju Bavaraca o „ludom kralju“. Danas ti dvorci donose značajan, milijunski godišnji profit od posjetitelja u godišnji proračun ove njemačke pokrajine. Što se Bandića tiče, ako mu publicitet pomogne, a do sada mu je uglavnom pomagao (unatoč dugim repovima, na izborima za gradonačelnika Zagreba je uredno pobjeđivao), možda bi mu se ove hazarderske investicije čak isplatile.

„Ove godine Bog pomaže“, odgovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na omiljeno pitanje svih skeptika tko će to platiti i tako samo još razbuktao duhove. Kako prve računice pokazuju, građane Zagreba je ovo zadovoljstvo stajalo otprilike milijun eura (plus još tri milijuna eura sponzore), a nije da je tih milijun eura bilo viška na računu koje nisu znali kako potrošiti. Prije nekoliko mjeseci je Zagrebački holding, megapoduzeće koje se brine o funkcioniranju grada, reorganiziralo odvoz smeća, pa tako u užem centru grada smeće odvoze dva puta tjedno (do tada je bilo tri puta tjedno). Također je gorući problem pitanje otpada i novog odlagališta, a oni s boljim pamćenjem će se sjetiti i nekakvih pročistača otpadnih voda koji su koštali 130 milijuna eura, kojima se sada intenzivno bave sudske institucije. Bandiću je možda projekt „skijalište“ labuđi pjev, jer se njegovo ime sve češće spominje u kontekstu optužnica za gospodarski kriminal, korupciju, neplaćanje poreza i pogodovanje.

Lokalni izbori su na proljeće, do sada se iz svih afera izvlačio poput mačke s devet života. A možda je naprosto prekasno da ga itko zaustavi.

Podeli s drugima