Izložba slika i umetničkog nakita u Rige od Fere 4 do 22. januara 2017.


 

Izložba Ambijenti Ivane Martić kroz postavku manjih i srednjih formata ulja na platnu i umetničkog nakita spaja umetnost kao odraz čistog estetskog opisa prostora i likovno poimanje primenjene dekorativnosti. Funkcija oblika u službi forme i njihova univerzalna vrednost predstavljeni su na slikama, kao i kroz organski inspirisana odnosno geometrijska tela drvenog nakita, koja međusobno čine jedinstvene sadržaje i celine.

 

Umetnički nakit

 

Sadržaj malih i srednjih formata ovog ciklusa u tehnici ulje na platnu inspirisan je prikazima enterijera, tematski oblikovanih prostornih celina prošaranih detaljima koji tim ambijentima daju život, karakter i emocije. Jezik boja i formu odlikuju naglašena ženstvenost, vedrina i elegancija odnosa unutar slike, i određuju je kao umetnički predmet koji se dopunjuje sa savremenim prostornim linijama.

„Umetnost je izraz osećanja, čist životni čin mašte. Osećanje daje formi sadržinu, a intuicija karakter” (Benedeto Kroče)

Izložba je rezultat profesionalne orijentacije i višegodšnje posvećenosti enterijeru kroz uređenje časopisa Moj stan, kojim se Ivana Martić kao glavni i odgovorni urednik bavi.

Autor Ivana Martić o izložbi: „Istraživanje likovnih elemenata i materijala čiji je krajnji cilj ostvarenje lepog u harmoniji i kontrastima, zapravo je beskrajna fascinacija time da složenost u likovnim radovima i u primenjenoj umetnosti počiva na samo nekoliko osnovnih oblika i boja, kao i u činjenici da je broj raznolikih spojeva tih oblika beskonačan”.

 

Ivana Martić

 

„Oblici pretvoreni u emociju rađaju slike Ivane Martić. I to nije eksplozija boje, već kontrolisana emocija, ona što budi uzvišeni osećaj lepog. Onog lepog koji čoveka čini boljim, srećnijim i smislenijim”, navodi istoričar umetnosti Emina Ćirić u tekstu kataloga.

Foto: Nataša Ristić

Galerija je otvorena radnim danima od 10 do 16 časova, telefon galerije: 263-75-65, 263-80-81

 

Amfore od zlata – Dva zagrljaja, 70×70 cm
Podeli s drugima