peceno-prase

Da li je i vama praznik nad praznicima Božić? Ako jeste, primenite gradaciju na očiglednom primeru, pa častite sebe prasetom jer ste se za Novu godinu sladili nekim dobrim komadom mesa koje ste ispekli kao da je za izložbu

Milja Lukić

Za svaku veliku svečanost, bilo da je svadba, useljenje u kuću, Božić… u Srbiji ispečemo prase. I to ne bilo kakvo, već ostaje na onoj motki na kojoj se okretalo, vajda da svi vide kako je „domaće“. A kad ga stavimo na sto, dodamo mu i jabuku u usta, ponekad i peršun u uši. Vrhunska dekoracija a la Serbijana. Neki put ni to nije dovoljno – ilustrativna je priča o gastarbajteru koji je hteo da pokaže kako je uspeo u dalekom svetu, pa je, kad se vratio kući, za svoje društvo naručio prase servirano po protokolu: jabuka, peršun… sve kako sleduje. Gleda on to prase nekako sumnjičavo, a vlasnik restorana ga pita da li želi još nečim da ga ukrase. „Života ti, ajd’ okolo poređaj i ćevape. Može i u dva reda.“

Kod nas se ustalilo da jagnje pečemo za Vaskrs, prase za Božić, za slavu se služe i praseće i jagnjeće pečenje (šta ko voli), a za Novu godinu (ovu zvanično prihvaćenu) peče se neko lepo meso, čak i u kućama koje u to vreme poste (ima još dana do Božića). Međutim, retko ko se toga drži. Za početak, nikad se ne zna da li ćete imati goste i „poznato je” verovanje da, kako vam je za Novu godinu, tako će vam biti cele godine. Zato se valjda ljudi kod nas toliko i trude da trpeza bude bogata. Najmanje što ste mogli da uradite ne biste li pospešili magiju berićetne godine, bilo je da ispečete ćurku na podvarku. Niste ni to uradili? Možda ste ćurku zamenili svinjskim vratom? Mala napomena u vezi s vratom: bolji je od buta ili plećke jer je masniji, a dobar podvarak mora da bude mastan.

Još bolja varijanta je pozamašan komad mesa koji ste ispekli kako valja, po svim propisima, da bude i lepo i ukusno, i, najvažnije – da ga ima! Bilo da ste izabrali teletinu, jagnjetinu, svinjetinu (mogu da posluže i šnicle) – imali ste lepo pečeno meso. To mu dođe kao neki uvod u Božić kad se prase – podrazumeva. I narodni običaji tako nalažu. Ako ste tradicionalista, za Tucindan ćete prase zaklati („tući“ ćete ga), na Badnji dan ćete ga peći, a na Božić se njime gostiti.

Naravno, niko vam neće zameriti ako ne koljete i ne pečete sami prase već se njime samo sladite. Kupili ste gotovo pečenje, koliko vam je potrebno, uredno isečeno, i još možete da birate da li ćete masnije, reš… Ne boli vas glava da li vam je uspelo ili nije. Kad kupite gotovo, mora da bude uspelo.

Niko vam neće zameriti ni ako izbegnete prase već ga zamenite nekim drugim mesom, poput onog koje ste pekli za Novu godinu. Da bi bilo svečano (ipak je Božić), špikujte ga i poslužite uz neki lep sos i bogat prilog. Jeste da kod nas kažu kako „nema ‘tice do prasice“, ali moderna vremena nameću i moderne navike.

Podeli s drugima