balkanima

Evropski festival animiranog filma ove godine će po 11. put biti održan od 7. do  11. oktobra u Domu kulture Studentski grad

Balkanima u drugu deceniju postojanja ulazi bez svog osnivača, prof. Nikole Majdaka, ali novoformirani umetnički tim festivala sačinjavaju njegovi dugogodišnji saradnici. Članovi umetničkog i selektorskog tima festivala: Iva Ćirić (autor animiranih filmova), Jelena Bešir (autor animiranih filmova) i Nebojša Petrović (animator, illustrator i likovni pedagog) pogledal sui ukupno 397 filmova koji su pristigli putem konkursa, i u selekciju su uvrstili 119 filmova iz 25 evropskih zemalja.

Balkanima će i ove godine imati dve takmičarske celine – autorsku i studentsku, koje će pratiti bogat prateći program. Pored dve panorame, evropskog i balkanskog filma, publika će imati priliku da vidi i 5 najboljih animiranih filmova koji se takmiče za najprestižniju evropsku nagradu Cartoon d’Or i da prisustvuje prezentaciji knjige Umetnost preterivanja Milena Alempijevića.

Program savremene italijanske animacije će predstaviti Andrea Martinjoni, Paola Bristot i Roberto Paganeli, radionicu muzike i animacije Ritam i frejmovi vodiće Koke Riobo Kortes, a masterklas Animirani zvučni pejzaž držaće Andrea Martinjoni. Najmlađi posetioci festivala i ove godine mogu očekivati zanimljiv dečji program koji se ne može videti na televiziji.
Više informacija o festivalu može se naći na www.balkanima.org.
Podeli s drugima