muja

Krokodili su semiakvatični tropski grabljivci, uz ptice jedini preživeli potomci velike grupe gmizavaca Archosauria. Kako razlikujemo pripadnike dvaju najvećih familija ove vrste životinja – prave krokodile i aligatore? Zahvaljujući jednom jedinom zubu

Kada zaklopi čeljust, krokodilu sa donje vilice „viri“ četvrti donji zub, dok je kod aligatora on, kao i svi ostali donji zubi, zakamufliran posebnom jamicom unutar usne duplje. Osim toga, krokodili se odlikuju nešto širom njuškom.

Kumovi aligatora su bili konkistadori koji su ih prvi put videli na Floridi, a ime su im dali koristeći špansku reč za guštera – el lagarto. Najstariji na svetu među njima je stanovnik Beograda: američki aligator Muja (na slici) živi u Beogradskom zoo vrtu od 1937. godine kada je kao odrasli aligator doveden iz jednog nemačkog zoo vrta. Osim što je rekorder u dugovečnosti, Muja je i jedina životinja koja je i dalje u životu a da je preživela Drugi svetski rat.

Postoji 14 vrsta pravih krokodila, dok se aligatori dele u prave aligatore i kajmane, koji žive u području Centralne i Južne Amerike i poznati su po tome što u sušnim periodima umeju da pribegnu i kanibalizmu.

Osim aligatora i pravih krokodila, treću familiju krokodila sačinjavaju gavijali, koji žive u rečnim eko0sistemima u Indiji i Nepalu. Oni se od svojih rođaka razlikuju po mnogo užim čeljustima. Gavijali su krajnje ugroženi i u opasnosti su od izumiranja. U Mjanmaru ih više nema, a strahuje se da su nestali i sa teritorija Pakistana, Bangladeša i Butana.

Podeli s drugima