ariesaries

U novom ciklusu astroloških tekstova na sajtu Slovopresa, astrolog Jelena Studen Vojvodić objašnjava simboliku planeta u zodijačkim znakovima. Počinjemo prvim i šetamo se kroz znak Ovna

Jelena Studen Vojvodić

Sunce u Ovnu predstavlja svesno Ja koje teži da se istakne i dominira kroz neku lidersku ili vodeću ulogu, jer gde god da se Sunce nalazi, postoji i težnja da se privuče pažnja ne sebe. Slično kao momenat kada Sunce izlazi na Istoku i mami naše poglede da obratimo pažnju na njegov veličanstveni izlazak. Čak i biljke podižu svoje cvetove prema Suncu. Obrati pažnju na mene i pogledaj koliko sam jak i hrabar, jer uvek nosim novi život (rođenje – simbolično), poruka je Sunca u Ovnu.

Mesec u Ovnu je glad duše za izazovima i zato se on instinktivno kreće ka preprekama da bi ih savladao i izašao kao pobednik. On uvek želi da bude među pobednicima i herojima, jer tek tada može da nahrani svoje emocije. Zato okreće glavu od slabih, nejakih i uplašenih, jer oseća pripadnost i bliskost samo tamo gde postoje snaga i hrabrost. Njegova poruka je „Pokaži mi snagu i hrabrost, a ja ću ti onda pokazati privrženost“.

Merkur u Ovnu predstavlja intelekt koji je uvek željan novih iskustava, jer za njega ne postoje reči „prošlost“, „juče“, a ni „sada“. On će uvek da pita „šta ćemo da radimo sutra“. Ako postoji mogućnost da svojim idejama pokrene svet i podigne revolucije, onda ste dobili pravog borca za nove ideje ili ideje koje mogu da pokrenu promene. Gde god postoji ideja takmičenja u znanju i govorništvu, kao i da ih strastveno brani, a onda i napadne – tu je i Merkur u Ovnu. Njegova poruka je „Snaga je u rečima i idejama“.

Venera u Ovnu je energično davanje u bliskim odnosima i samo ako joj pokažete otvorenost i strastvenost, možete joj i biti bliži. Ne otvarajte joj vrata od automobila, ne izvlačite joj stolicu da bi sela u nekom od restorana, nemojte je zivkati često, a posebno proveravati, jer ona želi da se oseća nezavisno. Nemojte se iznenaditi ako vam, dok joj se udvarate, želeći da ostavite fin utisak, kaže „pređi na stvar!“ Poruka Venere u Ovnu je „Snaga je u ljubavi i ja nemam vremena da čekam neke bolje dane.“

Mars u Ovnu predstavlja borbenu i takmičarsku energiju. Uvek ćete ga prepoznati tamo gde je potrebno pokazati pre svega bicepse i tricepse, dakle mišiće. Pomoć mu nikada nije potrebna, jer on sve može samostalno, zato što kroz individualnost i samostalnost dokazuje svoju snagu. Lupiće snažno rukom o sto, udariti nogom, glavom o zid, a na crvenu signalizaciju na semaforu neće ni obraćati pažnju, jer šta to i ko to može njega da zaustavi? Njegova poruka je „Skloni mi se s puta, jer ću u suprotnom proći kroz tebe“ ili „Gvožđe se kuje dok je vruće“.

Jupiter u Ovnu je dizanje posle svakog pada ili neuspeha, jer ostaje vrlo malo dole ili na zemlji. To je zbog toga što i kada padne uvek poseduje dovoljno optimizma, koji će ga podići gore i nastaviće da se bori da bi prevazišao prepreke i odgovorio na izazove. Za njega uvek postoje rešenja, koja se pojavljuju tek kada je aktivan i inicijativan i kada prihvata promenu, jer Jupiter u Ovnu veruje u svaku promenu. Za njega u promeni postoji nada, podrška, sreća i dobro. Poruka Jupitera u Ovnu je „Daj mi snagu, a ja ću ti dati veru da istraješ u njoj i pobediš“.

Saturn u Ovnu predstavlja sva pravila i ograničenja koja nam se nameću, ali silom i agresijom. To je zbog toga što razmišljada može izgubiti kontrolu i sigurnost kojoj teži ako ne pokaže silu. Slično kao kada gradite neke temelje i čvrstu strukturu, upotrebljavajući snagu, oružje i silu,, jer je ubeđen da je onda kuća izgrađena na čvrstoj konstrukciji, pa je ni cunami ne može srušiti. Ovde težak i naporan rad disciplinuje snagu i impulsivnu energiju, pa se tek onda mogu ostvariti opipljivi rezultati, koji daju potreban osećaj sigurnosti. Njegova poruka je „Nemam strpljenja za one koji se ne povinuju mojim pravilima“.

Uran, Neptun i Pluton su generacijske planete, ali pomenuću i njih.

Uran u Ovnu je napeta snaga i energija, koja se iznenada oslobađa kao uragan ili tornado. Niste se ni „osvestili“ šta se događa, a on je već protutnjao pored vas. Kada ekstremni sportovi završe brutalno, onda je na delu Uran u Ovnu. Ne pokušavajte da se suprotstavljate njegovim ideajama ili onome što je naumio, jer ne samo da ga nećete ubediti, već ćete videti jednu eksploziju koja može da vas pokosi. Svi neboderi i oblakoderi su Uran u Ovnu, jer on ovde mora u visinu da bi dominirao iznad svih ostalih građevina. Svaki iznenadni prepad je Uran u Ovnu, a njegova poruka je „Čovečanstvo ne može da ide napred bez revolucija“ ili „Pravila postoje da bi se rušila“.

Neptun u Ovnu su uvek neke nove spiritualne i duhovne tehnike, posebno one u kojim se radi sa energijama. Zbog toga simbolično predstavlja vođe u spiritualnim i duhovnim krugovima ili one koji hoće da se dokažu kroz spiritualnost, duhovnost i mistične tehnike. Svaka aktivnost i inicijativa u sebi nosi maštu i snove, koji teže da se istaknu, dok erotičnost i magnetičnost mogu postati oružje u rukama da bi se dokazao, istakao i samoostvario. Poruka Neptuna u Ovnu je „Nijedna aktivnost se ne počinje, ako pre toga nije odsanjana“.

Pluton u Ovnu predstavlja manipulaciju da bi se postigao vodeći i dominantan položaj. Verovatno ni trava ne raste tamo gde Pluton prolazi ili gde koristi svoje oružje da bi se dokopao moći. On je lider i vođa, koji je u stanju da hipnotiše masu kako bi imao moć i kontrolu nad njima, a svaka nova pobeda u njemu budi još veću želju i glad da osvaja, pa i da zavlada čitavim svetom. Kroz borbu, takmičenja, ratove, prepreke i izazove oslobađa jaku i moćnu energiju koja je u stanju sve da pretvori u pepeo. Međutim, ovo su i razne isceliteljske tehnike i transformacije koje pokreću nove cikluse, kao i smrt, a sve da bi se neki novi život zahuktao ili počeo. Njegova poruka je „Moja tama je početak svih početaka, kao što tama prethodi i rođenju“ ili „Moji demoni su uvek tamo gde se odvija borba za život“.

U sledećem tekstu idemo kroz znak Bika.

(nastaviće se…)

(crtež: Masami Pinky Inagaki)

Naručite udžbenik Jelene Studen Vojvodić „Astrologija – jezik nebeskih simbola“

Podeli s drugima