motika

Fejsbuk, kažu društvena mreža na kojoj sam svaki dan. Ima dana kada mi ništa ne smeta, a ništa i ne vidim, onako provrtim i zatvorim. Ali ima i onih kao što je današnji, a skupljeni u danas od mnogo prethodnih dana

Radica Milovanović

Ono što me izluđuje su slike i mudre misli. Neko nađe sliku neke devojke koja je nešto zagledana, plače ili ima neke silne cvetiće i leptiriće oko sebe. Neka sunca, meseci, reke, mora… I na sve to nalepe misao nekog ’mudraca’ , pisca ili ne znam koga već. I šta sad da tu kao nešto znam? Taj neko je produhovljen i deli svoja mud(r)ovanja sa svetom. Majke ti!

Svesna sam ja dna po kom svi bauljamo i tražimo izlaze iz ove naše nesrećne životne situacije, ali manite me yoga, reikikija (reikija, prim. ur), molitvi i ostalih palamuđenja. Ustanem ujutro i zasedenem u neki yoga položaj izmantram neku mantru i svet je lep. Jeste šipak!

Nerealno.

Pozdravljam ako to nekome zaista pomaže – ako je našao sebe i mir u tome. Ko god i na koji god način pronađe mir mogu samo da mu zavidim. Ja se vala majci koprcam i psujem po ceo dan nešto. Bode me u oči svaka iluzija i šarena laža koja mi se servira.

Što bi moja drugarica rekla, ćuti, kenjaj i brzine menjaj.

Često su mi u glavi naši preci. Zdrav seljak na selu.

On ustaje u cik zore i žuri da na’rani stoku. Treba spremiti jarmu za krave, splačine za svinje, kukuruz za kokoške. Kako životinja bude srećna kad vidi seljaka sa hranom! Onda se ide na njivu gde se kopa ceo dan. Jedu na njivi. Seljaku je u glavi koliko još vrsta ima da okopa do mraka. Nema kada da misli o prolaznosti života, o srcu koje kuca samo za jednu osobu… Žuri da završi posao na njivi da bi stigao kući da napoji i nar’ani stoku pred počinak. I nema vremena da misli ni o čemu, može da pokuša da napravi plan za sutrašnji dan i u krevet u san bez misli.

Motika brale! To ih je činilo zdravima i u telu i u glavu!

Mi u gradu nemamo te mogućnosti i onda krenu filozofiranja od kojih mi je muka. Ne samo na fejsu nego svuda… Od umovanja ništa. Fizički posao je zakon. Kad se ljudski umorimo nema mesta tandrkanju. Cenim da su sportisti najzdraviji jer nemaju kada da palamude. Imaju raspored treninga i udri, kakve crne mudre misli.com.

Mene kad pri’vati neka muka ne mogu da mirujem i kao budem duhovna. Nakačim se na prozore da ih perem, nešto mesim ili izađem napolje u luftir štrapacirung. I nikome ne kačim slike sa mudrim mislima po fejsu. Šta će neko s tim? Šta ću ja s tim?

Budimo realni i ništa više.

Podeli s drugima