RockawayLake_FB_HEADER_5

Ada Ciganlija će 26. i 27. juna biti poprište premijernog Rockaway Lake Festivala, prvog međunarodnog punk festivala u glavnom gradu Srbije

Marko Nikolić

Tokom poslednjeg junskog petka i subote, festivalska publika biće u prilici da na jednom mestu vidi više od osam „hedlajnera“ i nekolicinu lokalnih i regionalnih bendova. Osim uživanja u prvoklasnoj gitarskoj pirotehnici, najavljen je i niz propratnih sadržaja, pristupačne cene hrane i pića i jedinstvena prilika za pankersko brčkanje u „beogradskom moru“. Cena dvodnevne festivalske ulaznice iznosi četiri hiljade dinara, odnosno 33 evra, što je najpristupačniji iznos u odnosu na manifestacije sličnog žanrovskog tipa koje će ovog leta biti održane širom Starog kontinenta. Od sutra pa do ponedeljka 15. juna u toku će biti promotivna akcija u okviru koje će na kupljene četiri dvodnevne ulaznice, peta biti besplatna. Poseta jednom od festivalskih dana „olakšaće“ vas za dve i po hiljade dinara, a za sutra (petak, 12. jun) od 18 časova je zakazana promocija festivala na Terazijskoj terasi/Platou Srbijateksa u okviru koje će nastupiti bluz/kantri/pankeri  Jimi Triple-B’s 666 Blues Band. U skladu sa propratnom Rockaway reciklatornom inicijativom, za ulaz na promociju biće vam dovoljna jedna prazna limenka.

A šta nas čeka na muzičkom meniju festivala?

Prve festivalske večeri, glavne zvezde biće legendarni engleski sastav Buzzcocks, rodonačelnici pop punk zvuka iz Boltona, predvođeni gitarsko-vokalnim dvojcem koji čine Pit Šeli (uz Hauarda Divota osnivač grupe) i Stiv Digl. Nastali 1976, majstori srčanih melodija su se prošle godine oglasili novim studijskim albumom The Way, devetim u opusu grupe i prvim nakon osmogodišnje diskografske pauze. Nema bojazni, niti tračka sumnje da će atmosfera na Adi biti na najvišem nivou kada sofisticirani Englezi (čije ime u slengu označava „pajtose oduševljene svirkom“) budu prašili kako nove pesme, tako i svoje najveće hitove, skupljene na Singles Going Steady iz 1979, jednoj od najuticajnijih kompilacija u istoriji ne samo punka, već i savremene muzike uopšte. Stoga ne čudi da je Kurt Cobain svojevremeno lično odabrao upravo Buzzcocks za predgrupu na poslednjoj turneji Nirvane.

Pre boltonskih harmonista, prve večeri će nastupati njihovi zemljaci iz Londona, njuvejveri Godfathers, predvođeni braćom Piterom (pevač) i gitaristom Krisom Kojnom. Nastala sredinom osamdesetih, ova grupa je  najveći trag ostavila albumima snimljenim za etiketu Epic na razmeđu poslednje dve decenije prošlog veka među kojima se posebno izdvaja Birth, School, Work, Death iz 1988. godine. „Kumovi“ su se nakon raspada 2000. ponovo okupili osam godina kasnije i 2013. snimili prvi studijski album Jukebox Fury nakon 18 godina. Pre nekoliko dana, svetlost mreže ugledao je i novi singl Til My Heart Stops Bleeding, objavljen povodom slavljeničke miniturneje po Velikoj Britaniji, u sklopu obeležavanja tridesetogodišnjice postojanja grupe, a RALF će biti jedino mesto na kome će moći da se čuju i vide van domovine.

Iako nominalno novija grupa, Iron Reagan iz Ričmonda u Virdžiniji čine prekaljeni svirači sa hardcore/metal scene među kojima se ističe dvojac Tony Foresta (vokal) i Landphill Hill (gitara) iz redova prvoklasnih crossover thrash revivalista Municipal Waste. Grupa je u samo tri godine postojanja izbacila već dva studijska izdanja, uključujući i prošlogodišnji Tyranny of Will, dva split izdanja od kojih je onaj sa Belgijancima Toxic Shock objavljen pre nešto više od dva meseca i jedan EP. Njihovu furioznu svirku karakteriše preuzimanje i mešanje najboljeg od oba (hardcore i metal) sveta, a sudeći po vrhunskom spotu za pesmu Miserable Failure, biće da su ovi večiti momci upoznati sa koncertnim tehnikama stvaranja krša & loma, u šta ćemo imati priliku da se uverimo prve festivalske večeri, u petak, 26. juna.

Čast da otvore glavni festivalski program prve večeri pripašće nemačkim povratnicima Ryker’s. Bend iz Kasela se prošle godine oglasio povratničkim albumom Hard To The Core i tako prekinuo četrnaestogodišnju diskografsku tišinu uzrokovanu raspadom grupe. Nazvan po čuvenom njujorškom zatvoru, sastav koji predvodi pevač Kid D. nastao je 1992. i tokom devedesetih važio je za jedan od bitnijih evropskih „new school“ bendova, zbog čega je često uzimao učešće na turnejama američkih kolega po Starom kontinentu. U međuvremenu je njihova sirova, metalizirana vizija „tough guy“ hardcore punka postala „stara škola“, ali to „švapske paljevine“ nimalo ne brine.

Poslednji u nizu britanskih bendova koji će nastupom ovekovečiti ovogodišnji RALF su glavne zvezde druge večeri, još jedan bend iz plejade „punk77“ talasa, utemeljivači street punka – Sham 69. Bend iz Heršama u grofoviji Sari, u Beograd stiže u trenutnoj postavi u kojoj su čak tri originalna člana – pevač Jimmy Pursey, gitarista Dave Parsons i basista Dave Tregunna, i jedan je od trenutno dva benda koji nastupaju pod ovim imenom, s obzirom da na turneje ide i Tim V verzija grupe koju predvodi istoimeni pevač, koji je menjao Purseya sredinom prošle decenije. Ova grupa je u svojoj generaciji bendova poznata po tome što njeni članovi nisu pohađali umetničke škole i služili su kao veza panka sa supkulturnim navijačkim pokretom. Za sada poslednji studijski album Their Finest Hour objavili su pre dve godine.

Istorija njujorškog hardcore punka praktično je nemoguća misija bez pominjanja Agnostic Fronta, benda koji od 1982. daje ton sceni najvećeg američkog grada, benda koji će se vratiti u Beograd na drugo veče ovogodišnjeg festivala. Ekipa predvođena pevačem Rogerom Miretom i gitaristom Vinijem Stigmom ove godine se oglasila pločom The American Dream Died, o kojoj smo već pisali, jedna je od onih najređih grupa čije postojanje i delovanje oko sebe okuplja pripadnike nekoliko različitih i neretko suprotstavljenih supkultura. Nalik legendarnom Motorheadu, i u muzici kultnih Njujorčana podjednako uživaju pankeri, metalci, korovci i skinsi, a njihov ovogodišnji zaokret ka jednostavnosti sa početka karijere sigurno će biti koncertno upotpunjen crossover i street punk rukavcima njihovog ujedinjujućeg zvuka.

Sa nemačke scene druge festivalske večeri na Adu stiže još jedan predstavnik, dugovečna psychobilly atrakcija Mad Sin. Predvođen pevačem Köfteom de Villeom, Nemci postoje od 1987. kada su osnovani u Berlinu, u kome su na samim počecima nastupali i kao ulični muzičari, živeći od priloga prolaznika i turista. Inspirisani horor punkom i B filmovima, Mad Sin su ubrzo ovladali instrumentima što im je omogućilo da ubrzaju bazični rockabilly zvuk, mestimično ga mešajući sa punkom, countryjem i metalom. Živi nastupi im odišu teatralnošću, u šta ćemo i sami ubrzo imati jedinstvenu priliku da se uverimo.

Još jedan američki bend, bostonski Defeater otvoriće nastupom glavni program druge festivalske večeri. Štićenici prestižne hardcore etikete Bridge 9 za koju su objavili tri studijska albuma (i nekoliko EP izdanja) postoje od 2004. godine i važe za jedne od glavnih novomilenijumskih predstavnika američkog emo hardkora. Tekstualno Defeater važi za konceptualni bend čije je svako od dosadašnjih izdanja bilo posvećeno dešavanjima u jednoj porodici iz Nju Džersija u periodu nakon II Svetskog rata, zbog čega se njihov kompletan opus sluša kao jedna narativna celina.

Pre glavnih zvezda, tokom oba festivalska dana publika će biti u prilici da se zagreje nastupima regionalnih i lokalnih bendova gitarskog usmerenja. U tom delu festivalske ponude nastupiće mađarski sastav Don Gatto, bugarske perjanice Last Hope i Vendetta, Makedonci Smut i Hardfaced, Free Ride iz Hrvatske, Tuzlaci Urban Instinkt i Nikšićani Punkreas. Status domaćina opravdavaće Beograđani Prilično prazni, Dot The Eye, Technicolor Lies i Violent Chapter, kao i njihove novosadske kolege Shoplifters i Neprijatelj prelazi zeku. Oba festivalska dana otvoriće pobednici Battle of the bands takmičenja: Obrenovčani U zmajevom gnezdu i beogradski Scordisci. Tokom oba festivalska dana kapije se otvaraju od 14. časova, a sve dodatne informacije vezane za festival možete naći na zvaničnoj ili fejsbuk strani.

Podeli s drugima