naslovna


Martinke su nadživele sve modne pravce i postale − klasika


 

Obuća Dr. Martens, kod nas poznatija kao martinke, a u svetu kao Docs ili DMs, prvu serijsku proizvodnju imala je 1. aprila 1960, pa je i prvi model dobio ime po tom datumu − 1460. Moda se menjala, prošle su silne godine, decenije čak, a taj prvi model proizvodi se i danas, i ne pada mu popularnost. Čizme, neki će reći da su duboke cipele, prvobitno su bile namenjene radnicima, zbog vazdušnog đona koji je odmarao noge, ali su ih odmah prihvatili i poštari i policajci. Svetsku popularnost martinke stiču sedamdesetih godina, promovisali su ih pankeri. Nažalost, smatraju se obaveznim i za skinhed izgled. Bez obzira na to, martinkama se ne mogu poreći udobnost i praktično − neuništivost.

 

london

 

Na sajtovima za onlajn prodaju naići ćete i na ponudu martinki koje su stare po deset, pa i 20 godina, a vlasnici ih prodaju u očuvanom stanju. Pitate se zašto bi neko kupio em tuđu em staru obuću? Za martinke ne važe uobičajeni parametri − prodavci ih nude zbog godine proizvodnje, boje… Zaljubljenici u ovu džombastu obuću znaju o čemu se radi. Naime, proizvodnja je iz ekonomskih razloga 2003. godine iz Engleske premeštena u Aziju, u Kinu i na Tajland. Desilo se nešto veoma čudno − iako su rashodi bili manji, prihod se nije povećao jer su verni kupci negodovali, pa je već 2007. godine deo proizvodnje vraćen u Volaton na severu Engleske. Danas se u Velatonu proizvode ograničene serije koje koštaju više nego druge martinke koje možete onlajn pazariti za oko 180 dolara. Ako želite da prodate stare, jasno je da martinke proizvedene pre 2003. više vrede nego posle te godine, otud i neobična onlajn ponuda. Najviše koštaju modeli s doživotnom garancijom. Verovali ili ne, postoje i takvi!

 

pankeri

 

Za rođenje martinki uzima se 1960. godina, kad su počele da se proizvode serijski, ali su u stvari znatno starije. Naime, još 1945. je dr Klaus Martens dizajnirao cipele s vazdušnim jastucima. Ideju je dobio posle povrede na skijanju. Kako bi lakše hodao, izmislio je vazdušni đon, naime, zarobio je vazduh u đonu. Oduševljen kako lako hoda i pored povrede noge, svoj izum preporučio je prijatelju Herbertu Fanku, pa su zajedničkim snagama usavršili model. Tokom naredne decenije prodaja je rasla geometrijskom progresijom iako je reklama bila tipa od usta do usta, tako da su otvorili fabriku u Minhenu. Već 1959. probijaju se na inostrano tržište. Tad su se prvi put normalno reklamirali. Britanska kompanija Grigs prepoznala je kvalitet i kupila prava od Martensa i Fanka. Prve modele, čuvene 1460, Grigs preporučuje kao udobnu, kvalitetnu kožnu obuću namenjenu radnicima koji naporno rade, a garantuje i dugotrajnost. Martinke su dobile etiketu AirWair, modeli su bili u bordo i crnoj boji, s osam rupica za pertle i žutim štepom. I dan-danas najpopularniji su baš ovakvi modeli, mada se martinke proizvode i u jarkim bojama, čak i lakovane, sa floralnim, karo i svakojakim desenima.

 

skinsi

 

Pre šest godina čizme, odnosno duboke cipele Dr. Martens slavile su 50. rođendan, a pre tri ih je kupio investicioni fond Permira, vlasnik brendova Hugo Boss i Valentino. Bez obzira na to, prodaja i popularnost ne opadaju.

 

simbol

 

Martinke nisu bile predodređene da postanu moderne, pogotovo ne da budu fensi. Bile su namenjene siromašnijima, onima koji teško rade, na neki način reklamirane su kao antimoda, udobnost i dugotrajnost su im bile glavne odlike. Međutim, postale su fenomen, ne samo u modnom smislu. Pre svega su simbol buntovništva i muzičkih pravaca koji su obeležili epohu. Nositi martinke, to je stav, nezavisnost, individualnost… Radnička obuća s etiketom 1460 nalazi se na listi 30 najprepoznatljivijih brendova u istoriji čovečanstva! Martinke su nadživele sve modne pravce i postale − klasika. Uprkos svemu ili možda baš zahvaljujući tome.

 

Podeli s drugima