nehru

Njujork je mesto gde se rodio hip hop. Bišop Nehru je njegova najnovija beba

Marko Nikolić

Na prvi pogled, Markel Skot se ne razlikuje puno od svojih vršnjaka iz njujorškog predgrađa Roklend Kaunti, udaljenog 24 kilometara severozapadno  od Menhetna. No, u ovog sedamnaestogodišnjaka sve veći broj hip hop zaljubljenika polaže velike nade kada je reč o najskorijoj budućnosti ovog žanra.

Razlozi za optimizam kriju se na njegova dva dosadašnja mikstejpa, dostupnih za besplatno skidanje. Na njima Markel postaje Bišop Nehru, momak koji je svoj pseudonim sklopio sintetišući imena Bišopa, junaka kojeg je tumačio Tupak Šakur u kultnom hip hop filmu Đus, odnosno najbližeg Gandijevog saradnika, prvog premijera postkolonijalne Indije Džavaharlala Nehrua. Za prvi deo svog imena Skot kaže da ga motiviše njegov citat „Da bi napolju dobio ono što ti pripada, treba da zaslužiš poštovanje“, dok su po njegovom mišljenju, Nehruove mirotvoračke i državničke zasluge nepravedno u zapećku u odnosu na intenzitet savremenog divljenja prema liku i delu Mahatme Gandija.

Nakon što je skrenuo pažnju na sebe nastupima po lokalnim radio stanicama, tada petnaestogodišnji Bišop Nehru je za svoj prvi mikstejp Nehruvia (2012) pozvao još jednog komšijskog repera Quea Hamtona i pozajmio matrice legendi žanra – Madliba, DJ Premiera, MF DOOM-a i pokojnog J Dille. Tehnički potkovane rime, prilično zrele za svoje godine obeležile su njegov predominantno tvrdi, osvežavajući povratak u tzv. zlatno doba hip hopa (kasne osamdesete/rane devedesete prošlog veka) koji nije ostao neopažen među starijim kolegama, te ga je Wu-Tang Clan prošle godine poveo na turneju po Evropi na kojoj je obeležavana dvadesetogodišnjica debija ove grupe, na kojoj je otvarao nastupe.

Mlađani reper je prošle godine nastavio svoju samoizdavačku delatnost, kada je objavio još jedan mikstejp Strictly Flowz na kome je radio sa britanskim didžejem Semteksom. Za ovu godinu, u planu su još dva izdanja, od kojih se najavljena kolaboracija sa čuvenim reperom i producentom DOOM-om s posebnim nestrpljenjem iščekuje u krugovima tvrdokornijih pristalica ove vrste muzike. A osim što je reper, Bishop se do sada već okušao i u producentskim, montažerskim i režiserskim vodama, za potrebe svojih video spotova. On tvrdi da je samoodrživost bitna ne samo za njegovu umetnost, već je ujedno i pokretački princip njegovog života u celini.

U hip hop prošlosti, poznati su slučajevi grupa Mobb Deep i Kriss Kross te Odd Future Wolf Gang Kill Them All ekipe , kao najsvežijeg primera objavljivanja debi albuma pre sticanja punoletstva. Ime Bishopa Nehrua najnovije je u tom nizu, i pominje se sve češće u istoj rečenici sa imenima njegovih nešto starijih sugrađana Joeya Bada$$a i A$AP Rockyja. I dok je poslednje pomenuti početkom ove decenije napravio nemali presedan u istoriji ove vrste muzike tako što je postao prvi njujorški reper sa predominantno južnjačkim zvukom, Bishop Nehru i Joey Bada$$ neguju purističkiji pristup muzičkoj tradiciji najvećeg američkog megalopolisa, ostajući čvrsto ukorenjeni u njenom krilu.

Podeli s drugima