vruce

Za period koji je pred nama, šta da kažem – i dalje bez promena. Maksimalne temperature će se kretati između 33°C i 38°C, a na samom kraju perioda može biti svežije za nekoliko stepeni

Bojan Šojić

Prethodnih dana, kao što je bilo i najavljeno, bilo je lokalnog razvoja oblačnosti koji je ponegde uzrokovao pljuskove sa grmljavinom, uz ređu pojavu grada, uglavnom u zapadnim, južnim i jugozapadnim predelima. Štetu od grada imali su žitelji okoline Valjeva i Sjenice, gde je uz udare bilo i olujnog vetra. Lokalnog, kratkotrajnog nevremena  bilo je i u delovima Bosne i Hrvatske, većinom u brdsko-planinskim oblastima.

Ipak, najsnažnije nevreme  zahvatilo je delove Makedonije, tačnije Tetovo sa okolinom, gde je za kratko vreme pala velika količina kiše koja je prouzrokovala odrone zemlje i bujice blata. U nevremenu je bilo i ljudskih žrtava, uglavnom dece. U ostalim krajevima, sem slabe kiše i poneke munje, nije bilo nikakvih promena vremena – zadržalo se vruće i sparno.

Za period koji je pred nama, šta da kažem – i dalje bez promena. Zadržaće se vruće i sparno, a biće i pojačanog vetra, posebno u prvom delu perioda. Povremeno će biti malo oblaka, posebno u popodnevnim i večernjim satima, ali bez mogućnosti za bilo kakve padavine. Samo će na istoku i jugoistoku, uglavnom u planinskim predelima, biti uslova za popodnevne pljuskove sa grmljavinom. Maksimalne temperature će se kretati između 33°C i 38°C, a na samom kraju perioda može biti svežije za nekoliko stepeni.

U čitavom regionu nastaviće se period vrućeg i sparnog vremena. U brdsko-planinskim predelima će biti uslova za popodnevne pljuskove sa grmljavinom, a početkom perioda i u nižim predelima južnog Balkana. Sredinom perioda, najverovatnije oko 10. avgusta, u delovima Slovenije i na krajnjem zapadu i severozapadu Hrvatske, ređa pojava pljuskova sa grmljavinom u popodnevnim satima. Na samom kraju perioda, biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom u višim predelima Hrvatske i Bosne. Maksimalne temperature tokom većeg dela perioda između 33°C i 39°C, u oblasti Mostara i Podgorice i preko 40°C, a poslednjeg dana svežije za nekoliko stepeni.

Što se tiče ostatka Evrope, na zapadu nestabilno, promenljivo, povremeno sa kišom ili pljuskovima, uz pojačan vetar i temperature ispod proseka. I na severu Evrope i u Skandinaviji svežije sa padavinama, posebno sredinom perioda kada bi u delovima Danske i južne Švedske moglo biti i nevremena.

Uslova za nepogode uz toplo i sparno vreme, biće i na severu Nemačke, u delovima Poljske, Slovačke, na severu Mađarske, kao i u centralnim delovima Rumunije i Bugarske i to naročito u prvom delu perioda. Na jugu Evrope vruće, posebno u oblasti centralnog Sredozemlja. Na jugozapadu krajem perioda nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom.

 

poslednja-cetvrtPoslednja četvrt, 7. avgust 2015. 04:02h, Beograd

 

Kad malefici uzmu upravu nad oblikovanjem vremena, čini se da njihova vladavina beskrajno dugo traje. Zaista, tokom ovog leta retko smo bili pod uticajem benefičnih planeta, pa na prste možemo izbrojati dane u kojima se vremenske prilike mogu navesti kao povoljne ili prijatne. Pod nepovoljnošću ne podrazumevam temperature između 30°C i 35°C – prosto, leto je i to je normalno. Ono što je nepovoljno to je visok procenat vlage u vazduhu, što subjektivni osećaj podiže i iznad 40°C.

Sve  ovo sam pomenuo iz razloga što karta predstojeće lunarne faze na kormilo stavlja oba malefika, i Marsa i Saturna, tako da i potpuni laici mogu zaključiti da je pred nama još nedelju dana neprijatnog vremena.

Prvo što možemo da zapazimo jeste Mars na Ascendentu karte i sam Ascendent u terminu Saturna. Ovaj Mars je izuzetno moćan jer je u svom helijačkom izlasku, rađa se, uslovno rečeno, kao nova i mlada planeta puna snage. Pošto je orijentalan, vrlo je topao i suv, a ti kvaliteti su malo ublaženi pozicijom u vodenom znaku Raka, kao i time što je noćna karta pa je manje agresivan. Ovo je jasan znak da je pred nama još vrućih dana, mada, možda ne tako vrućih kao u onom višednevnom toplotnom talasu u julu.

Situaciju nimalo ne olakšava Saturn u vodenom znaku, koji svojim zracima trigona vrlo blisko aspektuje stepen Ascendenta, „ubacujući“ vlagu u vazduh. Konstantno će biti priliva vlage na visini, u nekakvoj severnoj struji, pa će biti vrlo sparno i teško vreme. Nije isključeno da bude i ponekog pljuska sa grmljavinom istočnije od Beograda, većinom u planinskim predelima, na račun povezanosti Marsa i Saturna trigonom.

I to nije sve. Sa Saturnom je egzaktnim kvadratom iz vatrenog Lava povezan i Merkur pa će tokom čitave lunarne faze biti vetrovito, posebno u prvom delu perioda. Ovaj vruć vetar nas neće rashlađivati, ali će svakako više prijati nego da imamo situaciju nepomičnog, ustajalog vazduha.

Mesec je u svom završnom ciklusu kada je hladniji i vlažniji. Hlađenje dodatno podstaknuto pozicijom u hladnom i suvom Biku. Nakon što se odvoji od Sunca, svoju prvu aplikaciju ostvaruje sa Venerom u vatrenom Lavu i to putem kvadrata. U nekim drugim okolnostima, ovo bi mogao biti znak prijatnijeg vremena, međutim, Venera je oštećena retrogradnošću i kvadratom sa Saturnom, tako da će radije ići u prilog vrućem i sparnom vremenu.

Nema indikatora nikakvog značajnijeg osveženja. Jedino bi pred sam kraj perioda, najverovatnije oko 12. avgusta, temperature mogle opasti za nekoliko stepeni.

Podeli s drugima