osv

Ono što je za sada sasvim izvesno – sledi nam osveženje

Bojan Šojić

Pre neki dan slušao sam najavu jednog našeg uglednog meteorologa da nas do kraja septembra više ne očekuju tropske temperature. Voleo bih da se ta najava obistini i da nećemo više imati temperature koje su preko 30°C u plusu. Ipak, ako je suditi prema sezonskoj prognozi, u drugoj polovini septembra očekuje nas još jedan talas visokih temperatura, doduše blaži i kraći nego što je to bio slučaj prethodnih dana.

Ono što je za sada sasvim izvesno, to je da nam sledi osveženje. Kada pogledate kartu, uočićete Saturna u prvom polju, a takvoj sličnoj situaciji smo se radovali u julu mesecu, kada nam je doneo dugo očekivano zahlađenje. Ipak, zbog snažnog uticaja vatrenog Marsa, osveženje neće biti naglo i veliko već će temperatura postepeno opadati. Niže maksimalne vrednosti biće beležene već između 3. i 4. septembra, kako sam najavio u prethodnoj prognozi, a taj trend se nastavlja i narednih dana.

Dakle, narednih dana značajno prijatnije vreme. Uz promenljivu oblačnost, ponegde može biti kiše ili pljuska s grmljavinom i to najpre u zapadnim, severnim i severoistočnim krajevima, gde bi količina padavina bila najveća. U istim predelima bi postojali uslovi i za lokalnu pojavu sitnog grada ili sugradice, te jakog vetra. Ipak, ne očekujem obilnije padavine, a ako ih ponegde i bude, biće ograničene na uska područja. Vetar jugoistočnih, pa zapadnih pravaca.

Maksimalne temperature biće u padu, tako da će se tokom većeg dela perioda kretati između 22°C i 28°C. Jedino prvog dana, zbog jačeg uticaja Marsa, ponegde na jugu i jugoistoku mogu biti izmerene vrednosti oko ili nešto malo preko 30°C.  Najveće šanse za padavine će postojati za vikend i na prelazu utorak na sredu.

U regionu takođe svežije, uz promenljivo vreme sa povremenim padavinama. Najviše padavina može se očekivati u jugoistočnim delovima Slovenije, Lici, zapadnoj i centralnoj Bosni, centralnoj Hrvatskoj i Slavoniji, gde lokalno može biti i pojave obilnijih pljuskova sa gradom i jakim vetrom, naročito početkom drugog dela perioda (oko 10.9.). Uz vetar zapadnih i jugozapadnih smerova, maksimalne temperature će se uglavnom držati podalje od 30°C , osim u Makedoniji i delovima Crne Gore gde u prva dva dana još može da ostane vrućina.

U zapadnoj i severnoj Evropi malo toplije, posebno od sredine perioda. Biće više sunca, a kiše i pljuskova može još biti početkom perioda, uz pojačan vetar. Na jugozapadu Evrope promenljivo i nestabilno, sa pljuskovima i grmljavinom sredinom i krajem perioda. Slično vreme i u centralnom i istočnom Mediteranu.
U ostalim delovima Evrope, u prvom delu perioda promenljivo oblačno sa kišom ili pljuskovima, a potom postepena stabilizacija. Ponegde u centralnim delovima Nemačke, u Švajcarskoj i severnoj Italiji, može biti razvoja jakog nevremena.

 

treca-cetvrt

Treća četvrt, 5. septembar 2015. 11:54h, Beograd

Konačno, posle dužeg vremena karta sa Saturnom u I polju što obećava priliv hladnijeg vazduha sa severa i svežije dane. Saturn je okcidentalan od Sunca, dosta je hladan i vlažan, posebno ako se uzme u obzir da je u hladnom i vlažnom Škorpionu. Ovaj priliv vlage će usloviti promenljivo vreme sa padavinama, mada ne očekujem neku naročito veliku količinu.

Iako bi osveženje trebalo da bude značajno, kao što obično biva kada se Saturn ovako postavi, ono će donekle biti ublaženo aspektom glavnog vladara Marsa. Naime, orijentalni (topli i suvi) Mars na vrhu neba, iz vatrenog Lava superiornim kvadratom aspektuje stepen Ascendenta, što govori da će biti stalnog priliva toplog vazduha sa juga te da bi prvih dan-dva bilo još uvek visokih temperatura, prvenstveno na jugu i jugoistoku.

Mesec je započeo svoju poslednju fazu u kojoj temperatura nastavlja da mu opada, a vlažnost da raste. U prilog vlažnosti ide i postavka Meseca u vlažnim Blizancima.
Svoj prvi aspekt nakon odvajanja sa Suncem ima sa stacionarnom Venerom i to sekstilom, nakon čega nastavlja ka Marsu. Ovaj aspekt je relativno slab da bi mogao da bude pokazatelj nekih značajnijih vremenskih promena.

Podeli s drugima