kisobran

Očekuje nas promenljivo vreme tokom čitavog perioda, sa uslovima za povremenu kišu, uglavnom slabog intenziteta, što bi narod rekao – „na oblak“

Bojan Šojić

Sumaglica i magla, i para koja se lenjo širi oko nas dok izdišemo svež vazduh. Da, to je čar jesenjih jutara, a takvi prizori će posle duže vremena ponovo postati deo svakodnevice. A uz to, i ona blaga nervoza što preko ruke moramo da nosimo neku jaknu ili džemper koji su nam ujutru vrlo potrebni, a preko dana nam postanu teret.

Narednih dana, tom „teretu“ pridružićemo još jednu stvar – kišobran. Očekuje nas promenljivo vreme tokom čitavog perioda, sa uslovima za povremenu kišu, uglavnom slabog intenziteta, što bi narod rekao, „na oblak“. Nije isključeno da ponegde bude i pljuskova s grmljavinom, naročito u centralnim, severnim i severoistočnim predelima. Ipak, najčešće i najobilnije padavine će biti sredinom perioda, oko 7. i 8. oktobra, tako da će u čitavoj zemlji pasti pristojna količina.

Maksimalne temperature će se u prvoj polovini perioda kretati između 20°C i 25°C, a u drugom delu perioda će se sniziti za 4-5°C . Vetar uglavnom slab i umeren južnih i zapadnih pravaca, ali na momente može biti vrlo jakih udara, naročito sredinom perioda.

I u okruženju očekujem slične vremenske prilike – promenljivo, sa uslovima za povremenu kišu, a ponegde i pljuskove sa grmljavinom. Veća količina padavina bi mogla pasti uz Jadran, a naročito na severnom Jadranu i zapadnom delu Slovenije, što lokalno može stvoriti i probleme. Vetar slab do umeren, a od sredine perioda i jak, južnih i zapadnih pravaca. Maksimalne temperature će se kretati uglavnom između 20° i 25°C, na jugu Makedonije i do 28°C, a od sredine perioda u padu za oko 5°C u proseku.

U južnoj Evropi i centralnom Mediteranu, biće promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, posebno u prvoj polovini perioda. Ponegde će biti i obilnijih padavina. U delovima severne Italije, Švajcarske i na jugu Nemačke, biće uslova za nepogode sa jakim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom.

Na severozapadu Evrope, gde je stacioniran Saturn, trebalo bi da dođe do upada nove količine hladnog vazduha i formiranja ciklona koji bi većem delu zapadne, severozapadne i severne Evrope donosio oblačno vreme sa kišom i jakim vetrom, naročito u drugoj polovini perioda.

U centralnoj i istočnoj Evropi takođe promenljivo vreme, a sredinom perioda obilnije padavine se mogu očekivati u Slovačkoj, Poljskoj, istočnim delovima Mađarske i u oblasti Crnog mora.

treca-cetvrt

Treća četvrt, 4. oktobar 2015. 23:06h, Beograd

Dugo se nije desilo da Mesec bude u usponu u karti. Vidimo ga skupa sa Ascendentom u hladnom i vlažnom Raku, što govori o promenljivom i malo svežijem vremenu koje je pred nama.

Pošto tople planete, Sunce i Jupiter, aspektuju stepen Ascendenta, temperatura ne bi trebalo da bude u značajnijem padu, ne više od 4-5°C. No, sasvim sigurno će biti dosta oblačnosti koja bi povremeno mogla da uslovi kišu, a zbog aplikativne konjunkcije Marsa i Jupitera, nije isključena mogućnost pojave pljuskova s grmljavinom.

Važno je napomenuti da se blizu Ascendenta našao moćni Sirijus, najsvetlija zvezda na nebu, koja obično donosi umerene kiše. To znači da bi lokalno moglo biti obilnijih padavina i to naročito na severu i severoistoku.

Nakon što se odvoji od Sunca, Mesec do kraja znaka ne pravi nijedan aspekt sa drugim planetama, pa će se promenljivo vreme zadržati tokom čitavog perioda. Ipak, najviše padavina bi trebalo da bude sredinom perioda, oko 8. i 9. oktobra. Biće i pojačanog vetra južnih i zapadnih pravaca, ponegde sa vrlo jakim udarima.

Podeli s drugima