Prognoza

Novi talas vrućine, pa 3. i 4. septembra rashlađenje

Bojan Šojić

Kad sam pre desetak dana pominjao prijateljima kako će nas krajem avgusta dočekati još jedan talas tropskih vrućina, nisu mi baš poverovali. Zaista, kome je bilo na pameti da će nakon nekoliko divnih, svežih dana, ponovo proraditi nebesko furunče punim kapacitetom?! No, kraj avgusta je stigao, a s njim i visoke temperature.

Tokom većeg dela perioda nas očekuje pretežno sunčano i vrlo toplo vreme. Povremeno može biti slabe ili umerene oblačnosti, uglavnom popodne i predveče, bez padavina. Maksimalne temperature će se kretati između 33° C i 37° C. Za razliku od ranijih talasa vrućina, ovaj će biti podnošljiviji jer neće biti mnogo vlage u vazduhu, a i noći su duže, pa će se vazduh bolje rashladiti.

Oko 3. i 4. septembra moglo bi doći do jačanja oblačnosti, te pojave pljuskova s grmljavinom. Temperature bi se spustile za desetak stepeni, pa maksimalne vrednosti ne bi prelazile 30° C. Padavine uglavnom slabe.

U regionu slično vreme – pretežno sunčano i vruće, s maksimalnim temperaturama između 32° C i 38° C. Od 3. septembra će biti uslova za pljuskove s grmljavinom, najpre u Sloveniji i Hrvatskoj, gde može biti i obilnijih padavina, a zatim i dalje prema istoku. Vrlo retko je moguća pojava grada, i to uglavnom u višim predelima Bosne i Hrvatske. Temperature će opasti za desetak stepeni, pa će se maksimalne vrednosti kretati uglavnom ispod 30° C.

Hladan vazduh će stacionirati u oblasti zapada i jugozapada, gde će najverovatnije biti aktivan ciklon koji će se održavati nekoliko dana. U oblasti Britanije, zapadne Francuske i Nemačke, biće promenljivo s kišom, pljuskovima i grmljavinom, i svežije. U Skandinaviji početkom perioda može biti vrlo toplo, ali od sredine perioda vetrovito uz pad temperature i kišu. Ponegde može biti i olujnog nevremena.

U centralnoj, južnoj i delu istočne Evrope vrlo toplo, naročito sredinom perioda. Krajem perioda osveženje s kišom.

 

KartaPun Mesec, 29. avgust 2015.  20:35 h, Beograd

 

Uticaj Saturna je ponovo oslabio, a upravu nad vremenskim prilikama je preuzela vatrena planeta. Ascendent karte pada u vatrenog Ovna i termin Merkura. Vladar Mars egzaktnim trigonom iz vatrenog Lava aspektuje stepen u usponu, obećavajući toplo i suvo vreme, Ovo se značajno poklapa i s nagoveštajima u sezonskoj prognozi, gde su 28. i 29. avgust označeni kao datumi kad ponovo može doći do porasta temperature.

Marsu aplicira orijentalna retrogradna Venera, dosta topla, kako na račun svoje faze tako i na račun svoje pozicije u znaku, pa konjunkcija s Marsom neće doneti umanjenje toplotnog faktora, štaviše, može ga dodatno pojačati.

Kad je u opoziciji sa Suncem, Mesec je najtopliji, no, kako dani odmiču, toplota počinje da se smanjuje. U ovoj karti vidimo i da je Mesec u hladnim i vlažnim Ribama, što će ga dodatno rashladiti. Ono što je važno istaći je to da on duže vremena neće sklapati nijedan aspekt nakon što se odvoji od Sunca. Tek, pred izlazak iz znaka Riba, spojiće se sa Saturnom i to putem trigona, što bi trebalo da označi novi, umeren pad temperature, između 3. i 4. septembra.

Duvaće vetrovi promenljivog pravca, a u drugoj polovini perioda češće iz zapadnog kvadranta.

Podeli s drugima