nova godina

U novogodišnjoj noći bi moglo biti slabe kiše, a u zapadnim predelima moglo bi da bude i susnežice, uz umeren vetar

Bojan Šojić

I pogledao sam, i gle – beli konj i na njemu jahač koji je imao luk. Bila mu je data kruna, pa je izašao pobeđujući i krenuo u pobedu.

Otkrivenje Jovanovo 6:2

 

U prethodnoj prognozi sam započeo priču o sazvežđu Strelca, a sada ću je uokviriti mitološkim pričama koje ga prate. Postoje dve priče – jedna je opšte poznata, o kentauru Hironu, a druga, manje poznata, odnosi se na satira Krota.

Gaj Julije Higin[1] (64. p.n.e– 17. n.e) u svom zvezdanom katalogu Poetika Astronomika (Poeticon Astronomicon) piše o Strelcu:

Mnogi ovo sazvežđe zovu Kentaurom; drugi negiraju to ime iz razloga što nijedan od kentaura nije koristio strele. Postavlja se pitanje, zbog čega je oblikovan od konjskih slabina i repa satira. Neki kažu da je to Krot, sin Eufeme koja je odgajila muze.

Da, satir Krot je bio sin boga Pana i nimfe Eufeme, koji je živeo na Helikonu u društvu prelepih muza. Bio je izuzetan lovac i muzičar, ali i pronalazač – lovački luk, kao i ritmički taktovi koji prate neku melodiju bili su njegovi izumi. Kao nagradu za veliki trud i rad, muze su se obratile moćnom Zevsu i zamolile ga da Krotu podari mesto na nebesima, što je ovaj i učinio.

Da bi prikazao sve veštine koje je Krot posedovao, Zevs mu je dao konjske slabine jer je odlično vladao jahanjem, satirov rep jer je pružao uživanje muzama kao satiri Dionisu, a dodao je i strele koje istovremeno predstavljaju oštrinu i brzinu. Pod njegove noge je postavio zvezde poređane u krug koje predstavljaju venac koji je spao tokom igre.

 

Strelac

Sazvežđe Strelac prikazano u latinskom prevodu Higinovog „Poeticon Astronomicon“ 1482. godine

 

Drugi, mnogo poznatiji mit odnosi se na besmrtnog Hirona, najstarijeg i najmudrijeg među kentaurima. Začet je u odnosu nimfe Filire i Kronosa, koji je, da bi ostao neprimećen od svoje žene Ree, uzeo oblik konja. Tako je Hiron rođen sa gornjom ljudskom i donjom životinjskom polovinom.

Bio je izuzetan učitelj i mentor mnogim grčkim junacima – Jasonu u pohodu s Argonautima, Ahileju, Keneju, Tezeju, Perseju, pa i Herkulu s kojim je bio veliki prijatelj. Podučio je Asklepija znanjem o travama i spravljanju lekova, te isceljivanju svih bolesti.

Ironično, Hiron je mogao da izleči svakog osim sebe. Naime, prema jednom od mitova, Herkul se sukobio s nekolicinom kentaura tokom večere s kentaurom Folom. Odapeo je strele čiji su vrhovi bili natopljeni otrovnom krvlju Hidre u njihovom pravcu i tom prilikom je slučajno ranio Hirona. Pošto je bio besmrtan, ta povreda nije bila fatalna, no, kako nije mogla da zaceli, postala je izvor neopisivog neprekidnog bola.

Nakon velike patnje i muka, Hiron je zamolio Herkula da napravi dogovor sa Zevsom – da žrtvuje svoju besmrtnost za spas Prometeja. Tako i učiniše. U slavu svega što je za života uradio, Zevs ga je uzneo na nebo.

Jedna lepa i jedna tužna priča u vezi sa ovim sazvežđem, ali epilog isti – Strelac je dobio svoje mesto na nebu. Decenijama u tom pravcu gledaju futuristi, jer se tu nalazi zvezda Alfa Kentauri, nama najbliža zvezda posle Sunca. Oni veruju da će se jednog dana ljudski rod otisnuti put ove zvezde u potrazi za novim domom.

 

sep

 

Što se tiče vremena narednih dana, neće biti većih promena – malo oblaka, malo sunca, malo magle. U usponu je vatreni znak, a vatreni Mars aspektuje stepen u usponu vrlo bliskom opozicijom, što su indikatori prijatno toplog vremena. Ipak, vrlo hladan Merkur pravi snažan kvadrat s vrha neba i prema Marsu i prema ascendentu, tako da ipak treba očekivati pad temperature u skorije vreme. Kako Mars i Merkur u aspektu obično proizvode padavine, u periodu nakon 28. decembra bismo mogli računati na povećanje oblačnosti i kišu.

 

Pun Mesec
Pun Mesec, 25. decembar 2015. godine, 12:11 h, Beograd

 

U novogodišnjoj noći bi moglo biti slabe kiše, a u zapadnim predelima moglo bi da bude i susnežice, uz umeren vetar. Maksimalne temperature bi se kretale između 7° C i 12° C početkom perioda, a potom u padu za 6-7° C. O padu temperature svedoči i Mesec postavljen u hladnom i vlažnom Raku, a započinje i fazu u kojoj mu temperatura opada.

U komšiluku slično vreme – prvih dana perioda uglavnom vedro uz sumaglicu ili maglu, ponegde i relativno toplo vreme za ovo doba godine. Potom povećanje oblačnosti uz kišu, na planinama sneg. U novogodišnjoj noći bi bilo uslova za slabu kišu ili susnežicu ponegde, uz pojačan vetar. Maksimalne temperature početkom perioda i do 14° C, a zatim u padu za 7-8° C.

Hladan vazduh bi mogao da se spusti niže prema jugu Evrope, obrazujući sredinom perioda ciklon u jugozapadnom delu Mediterana, gde bi moglo biti obilnih padavina. U zapadnoj Evropi, posebno u oblasti Francuske i Nemačke, moguće je jače nevreme praćeno olujnim vetrovima. U severnoj Evropi nakon toplijeg vremena pad temperature uz povremene slabe padavine i maglu. Jakog nevremena može biti i u oblasti Bugarske i Rumunije, naročito prema Crnom moru. U centralnoj Evropi promenljivo, najpre suvo s maglom, a zatim hladnije s kišom, susnežicom i snegom.

 


[1] Bio je učenik čuvenog Aleksandra iz Mileta (Lucije Kornelije Aleksandar Polihistor). Pre nego što se posvetio edukaciji i pisanju, Higin je bio rob u službi prvog rimskog imperatora i osnivača Rimskog carstva Cezara Avgusta (Gaj Oktavije) koji ga kasnije oslobađa i imenuje za upravnika biblioteke Apolonovog hrama, takođe poznate i kao Palatinska biblioteka. Pojedini istoričari smatraju da postoji mogućnost da je Poetika zapravo rad nekog drugog Higina koji je živeo oko 200 godina kasnije i bio Ptolomejev savremenik. Do takvog zaključka su došli zbog toga što se u Ptolomejevom Almagestu knjige i poglavlja koji se odnose na konstelacije severnog neba poređani u identičnom redosledu kao i u Poetici.

Podeli s drugima