Bojanov tekst

Pred nama je vrlo promenljivo vreme, uz miks svega i svačega – biće i kiše i susnežice i snega i sunčanih intervala i jakog vetra

Bojan Šojić

Ko može sumnjati u prirodu monstruoznog Lava i ciljeve koje određuje za one rođene pod njegovim znakom? Lav uvek smišlja nove sukobe i nove napade na životinje, i živi od plena i pljačkanja stada. Sinovi Lava su ispunjeni potrebom da ponosno krznom ukrašavaju svoja vrata i da na svoje zidove vešaju zarobljen plen, da donose tihi užas u šume i da žive od pljačke.

Postoje oni sličnih nagona koji nisu zaustavljeni pred gradskim kapijama, već se šepure okolo u srcu prestonice sa čoporom zveri; oni otkrivaju unakažene udove pred radnjama, ubijaju da bi udovoljili luksuznim potrebama i broje dobit od ubijanja. Njihova narav jednako je sklona iznenadnom gnevu i naglom povlačenju, a bezazlena su osećanja njihovih iskrenih srca.

Marko Manilije, Astronomika, 1. vek n.e.

Marko Manilije je bio rimski pesnik i astrolog, koji je svoja astrološka znanja pretočio u poemu u pet knjiga, nazvanu Astronomika. Jedno od retkih dela antike koje je u potpunosti očuvano do današnjih dana, u kome se mogu pronaći neki jedinstveni stavovi i astrološka objašnjenja. Da li upravo zbog toga ili zbog načina na koji je napisao svoje delo, Manilija su retko pominjale i citirale kolege.

Surovim ali realnim opisom znaka Lava koji Manilije daje, upoznajemo se s bestijalnom prirodom ove životinje i bestijalnim osobinama čoveka koji je rođen pod njegovom vladavinom. Na sličan način, s nasilnom prirodom lava se upoznajemo i preko nekih nesrećnih zvezda koje su smeštene u istoimenoj konstelaciji, te mitološkim pričama koje je prate.

Sa sazvežđem Lava povezane su dve priče – jedna o hrabrosti i junaštvu, a druga o nesrećnoj ljubavi, mada jedan broj istoričara veli da druga priča zapravo nije ni u kakvoj vezi s ovom konstelacijom.

hercules

Herkules i nemejski lav (izvor)

 

Nemejski lav je bio prvi od 12 velikih izazova s kojima je Herkul morao da se suoči. Strašna zver koja je sejala strah i proždirala svakog ko joj se nađe na putu. Ne samo što je bio veći i snažniji od svih drugih lavova, već je imao i kožu koju nijedna strela niti koplje nisu mogli da probiju.

Kad je shvatio da je u toj borbi njegovo oružje neupotrebljivo, Herkulu je preostalo samo da se osloni na sopstvenu snagu i s lavom uhvati u koštac prsa u prsa.

U pećini u kojoj se nalazila jazbina lava, otpočela je surova borba. Uprkos tome što su velike oštre kandže razdirale njegovu kožu, Herkul je rukama čvrsto stezao lava u predelu vrata. Stezao ga je sve jače i jače, dok ga na kraju nije udavio. Nakon toga mu je odrao kožu, koju je nosio kao ogrtač. Zato se u nekim srednjevekovnim prikazima sazvežđa Herkul, on može videti kao snažan čovek koji preko jedne ruke nosi odranu kožu lava.

Priča o nemejskom lavu je imala srećan kraj, bar za glavnog junaka Herkula. Međutim, glavnim junacima naše naredne priče, koje je opevao Ovidije u svojim Metamorfozama, sudbina nije bila blagonaklona. Bili su žrtve neverovatnog spleta nesrećnih okolnosti – Romeo i Julija klasičnog perioda.

 

piram-i-tizba

Piram i Tizba

Mladić Piram i devojka Tizba živeli su u Vavilonu. Bili su susedi koje je delio samo jedan zid. Kako su odrastali, među njima se rodila ljubav koja je iz godine u godinu bivala sve veća i jača. No, ispostavilo se da zid koji je delio njihove domove nije bio prepreka njihovoj ljubavi, već nedostatak razuma njihovih roditelja. Ni Piramovi ni Tizbini roditelji nisu odobravali tu ljubav, još manje potencijalni brak, pa su im zabranili da se viđaju. Ali, ljubav uvek nađe svoj put, uprkos svemu.

U zidu koji je delio njihove sobe otkrila se jedna pukotina, kroz koju su se Piram i Tizba mogli videti i jedno drugom na uho šaputati najlepše i najdivnije reči ljubavi. Nakon nekog vremena, odlučili su i dogovorili se da se tajno sastanu u obližnjoj šumi, pod dudovim drvetom koje je rađalo bele plodove. Tizba je prva došla na mesto sastanka, ali umesto Pirama pred nju je iz obližnjeg žbuna iskočio lav.

Uplašena Tizba je potrčala koliko je noge nose. Dok je trčala, sa glave joj je spao veo koji je lav spremno dočekao svojim čeljustima. Iskidao ga je i tom prilikom su se ostaci vela umazali krvlju koja se zadržala u njegovim ustima od prethodne žrtve.

Nakon nekog vremena tuda je naišao Piram. Video je okrvavljeni, iscepani veo i prepoznao da je Tizbin. Toliko se ražalostio, da je odmah uzeo mač i ubio se.

Kada se nesrećna Tizba uverila da je lav odustao od potere za njom, požurila je natrag na mesto sastanka, ali, avaj, imala je šta da vidi – njen ljubljeni ležao je na zemlji mrtav, proboden mačem. Skrhana bolom, izvadila je mač iz Piramovog beživotnog tela i zabola ga u sebe.

Od krvi koja se razlila okolo, bele dudinje su se obojile u crvenu boju koju su zadržale i do danas.

 

unnamed

Sazvežđe Lava nisam slučajno pomenuo, već zato što se u usponu karte nove lunarne faze našla zvezda Zosma, nesrećna zvezda Saturn-Venera prirode smeštena u leđima Lava. Ide u prilog nepovoljnim vremenskim prilikama, u skladu s prirodom svog prvog vladara, Saturna.

 

pun-mesec
Pun Mesec, 25. novembar 2015. godine, 23:44 h, Beograd

Za razliku od karte prethodne lunarne faze kad smo u prvom polju imali postavljenog Saturna, u ovoj na tom mestu imamo Jupitera koji bi trebalo da nagovesti nešto lepše i toplije dane. Međutim, Saturn i dalje vrši prilično jak uticak jer kvadratom aspektuje Ascendent, a ujedno je i prva planeta na koju Mesec nailazi nakon što se odvoji od Sunca.

Pošto postoji značajan broj aspekata prema stepenu u usponu, ali i među samim planetama, mogu da izvedem zaključak da je pred nama vrlo promenljivo vreme, uz miks svega i svačega – biće i kiše i susnežice i snega i sunčanih intervala i jakog vetra. U prvom delu perioda više padavina, ponegde se može formirati i manji snežni pokrivač u nižim predelima koji bi se tokom dana otopio, dok bi od nedelje trebalo da dođe do postepene stabilizacije i porasta temperature. Istovremeno, porast temperature bi mogao da prati i pojačan vetar, pa nećemo imati utisak da se nešto promenilo nabolje. Maksimalne temperature u prvom delu perioda između 3° C i 8° C, a od nedelje za 4-5 stepeni više.

I u okruženju promenljivo oblačno s kišom, susnežicom i snegom. Više padavina bi bilo južno, istočno i jugoistočno. U nižim predelima Hrvatske, a naročito Bosne, kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača koji će se do kraja perioda otopiti. U drugoj polovini perioda postepena stabilizacija, ali će biti vetrovito. Maksimalne temperature početkom perioda do 7° C, a potom u porastu za 5-6 stepeni.

Hladan vazduh će se gomilati na severu Evrope gde treba očekivati promenljivo vreme s kišom, a zatim zahlađenje sa snegom i jakim vetrom. Ponegde vetar može dostizati olujne udare, pa može biti mećave, leda i stvaranja snežnih nanosa. Nakon toga ponovo toplije. Na severozapadu Evrope vetrovito s kišom, a u zapadnoj Evropi početkom perioda promenljivo sa slabim padavinama koje bi se intenzivirale prema kraju perioda uz pad temperature.

Na jugu i jugozapadu Evrope promenljivo, početkom perioda sveže, a zatim toplije uz pojačan vetar. Krajem perioda u zapadnom i centralnom Mediteranu kiša i pljuskovi.

Podeli s drugima