fresh2

Saturn predskazuje novi priliv hladnijeg vazduha i to već prva dva dana perioda, ali zahlađenje neće biti ekstremno i neće dugo trajati

Bojan Šojić

U drugoj dekadi meseca porast temperature, pa bi se maksimalne kretale i do 35°C. Takvo vreme bi se zadržalo tokom većeg dela perioda, a oko 19. septembra ponovo vetrovito vreme. Novo osveženje bi došlo tek u trećoj dekadi meseca.

Ovo je izvod iz sezonske prognoze date pre dva meseca, za drugu polovinu septembra. Još jednom se, uprkos manjim ili većim odstupanjima, astrološke tehnike stare više hiljada godina, pokazuju izuzetno nadmoćnim u odnosu na nauku i moderne prognostičke sisteme. I dokaz svima onima koji se podsmevaju astrološkoj tradiciji kao nečem zaostalom i ne mnogo vrednom pažnje u savremenom svetu, da u tradiciji i astrologiji nema ničeg što bi moglo biti pregaženo vremenom. Sve što je vredelo čoveku gvozdenog doba, vredi i modernom čoveku, a vredeće i čoveku sutrašnjice.

Kao što ćete moći da vidite u karti ispod, Saturn predskazuje novi priliv hladnijeg vazduha i to već prva dva dana perioda, ali zahlađenje neće biti ekstremno i neće dugo trajati. U prvoj polovini perioda biće promenljivo oblačno, sa uslovima za kišu ili kratkotrajni pljusak naročito u centralnim i južnim delovima zemlje. Količina padavina neće biti velika, osim lokalno, u zoni pljuskova. Uz povremeno pojačan vetar, maksimalne temperature će se kretati između 26°C i 32°C na samom početku perioda, a zatim, prema sredini perioda u daljem padu za još 5-6 stepeni.

U drugom delu perioda manje oblačnosti, jutra će biti svežija i mestimično uz maglu ili sumaglicu. Maksimalne temperature će biti u laganom porastu i kretaće se između 22°C i 27°C. Krajem perioda jačanje košave.

U regionu slične vremenske prilike – zahlađenje sa kišom, pljuskovima i pojačanim vetrom će se preko Slovenije, Hrvatske i Bosne, širiti dalje na istok. Obilnijih padavina bi bilo uz Jadran, kao i u centralnim i zapadnim delovima Hrvatske i Bosne. U ostalim predelima znatno manje padavina, neravnomerno raspoređenih. Maksimalne temperature bi se u prvom delu perioda kretale između 20°C i 25°C ( u Makedoniji i na jugu Crne Gore i do 33°C prvih dan ili dva), a zatim u manjem, postepenom porastu za nekoliko stepeni. Na kraju perioda jačanje vetra i povećanje oblačnosti koje bi ponegde moglo usloviti slabe padavine, uglavnom na primorju.

Na jugoistoku i istoku Evrope bi se pozicionirao ciklon koji bi u prvoj polovini perioda uslovljavao promenljivo oblačno i svežije vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i pojačanim vetrom. Pod njegovim uticajem bi bili veći deo južne, jugoistočne, istočne i centralne Evrope. U drugom delu perioda promenljivo i stabilno, i postepeno toplije vreme.

U zapadnoj i severnoj Evropi u prvom delu perioda vetrovito, promenljivo i malo toplije, uz ređu pojavu kiše. U drugoj polovini perioda još jedan talas padavina praćen padom temperature i pojačanim vetrom. U delovima Francuske, severne Italije, Nemačke i južnih delova Skandinavije, ponovo će biti uslova za lokalne nepogode praćene jakim vetrom i obilnim padavinama, a ponegde može biti i grada.

Na jugozapadu Evrope nakon svežijih prvih nekoliko dana perioda, u nastavku osetniji porast temperature.

prva-cetvrt21

Prva četvrt, 21. septembar 2015. 10:59h, Beograd

Saturn nam se ponovo približio, mada se njegovi malefični zraci neće naći direktno nad našim područjem. Okcidentalan je, i tada je suvlji nego obično, čemu u prilog još ide i postavka u suvom i toplom Strelcu. Uz to, stepen u usponu se našao u hladnom i vlažnom znaku, i terminu vlažnog i umereno toplog Jupitera. Sve ovo nam kazuje da nam sledi pad temperature, ali neće doći do ozbiljnijeg zahlađenja, već će temperature biti u skladu sa dobom godine.

Priliv hladnijeg vazduha će biti ublažen, između ostalog, i na račun dominacije toplih planeta na nebu. Orijentalna Venera postavljena u vatrenom Lavu (što je čini prilično toplom), gotovo egzaktnim kvadratom aspektuje stepen u usponu. Nedaleko od nje se nalazi i vreli Mars, mada, on već krupnim koracima grabi ka znaku Device.

Mesec je u rastu svetlosti pa mu se toplota i suvoća uvećavaju, i to intenzivnije zbog postavke u vatrenom Strelcu. No, Mesec ubrzo menja znak, ulazi u hladan i suv znak Jarca u kom će svoj prvi aspekt imati sa Jupiterom u Devici i to putem trigona. Ovo takođe ide u prilog osveženju, ali i prijatnim vremenskim prilikama koje bi nakon toga usledile.

Vetrovi južnih i zapadnih pravaca, na momente jaki.

Podeli s drugima