meteosweat

Pred nama je period tropskih vrućina, pa sada i zvanično možemo da kažemo da počinje dugo, toplo i sušno leto

Bojan Šojić

Pokazatelji u karti ipak ne ukazuju da ćemo u toku ovog perioda imati temperature preko 35°C, što je dobro. Ono što neće biti dobro je povećana vlažnost vazduha, pa će subjektivni osećaj biti kao da je temperatura 39°C ili 40°C. Nekako dođe na isto, je l’ da?

Tokom čitavog perioda uglavnom sunčano, a u popodnevnim satima, tu i tamo malo belih oblačića, radi dekoracije. Temperature će iz dana u dan biti u porastu: 30°C, 31°C, 32°C… pa će do kraja perioda doći do 35°C.

Tek na samom kraju ovog perioda, računam da bi to moglo biti poslednjeg dana tj. na prelazu ponedeljak-utorak, mogli bismo da očekujemo za koji stepen niže temperature (tek za 2-3), uz promenljivu oblačnost i, ponegde, kratkotrajni pljusak sa grmljavinom. To će tek da uguši. Najveće šanse da bude tih pljuskova postoje u severoistočnim, jugozapadnim i jugoistočnim krajevima. Ako Beograđani budu složni u izvođenju nekakvih mantri, možda im se nebo smiluje i rashladi vreli asfalt.

I u okruženju slične vremenske prilike – uglavnom sunčano ili uz malo oblaka popodne, vruće i sparno. Maksimalne temperature će rasti iz dana u dan, pa će krajem perioda dostizati 35°C uz povišenu vlažnost, a u predelima koji su poznati po vrelim letnjim danima, i do 38°C. Krajem perioda nestabilnije, pa će biti ređe lokalne pojave kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Ono što je važno istaći, a što je takođe godišnja karta odlično nagovestila, je neravnomeran raspored padavina:

Padavine bi bile prilično neravnomerno raspoređene, sa dužim periodima bez kapi kiše, što svakako neće biti dobro za poljoprivredne kulture, a povećava se i opasnost od pojave šumskih požara. Ovakva situacija mogla bi da se očekuje nad većim delom Balkana i jugoistočne Evrope. Mnogo „vlažnije“ prilike očekuju se u severnom delu Dalmacije, Istri i Sloveniji…

Kako se ni u narednim danima ne očekuju padavine, neki predeli će se vrlo ozbiljno suočiti sa problemom suše.

 

pun-mesec

Pun Mesec, 2. jul 2015. 04:20h, Beograd

Ascendent karte smešten je na prvi stepen Raka, u termin vatrenog Marsa i na malefičnu fiksnu zvezdu Menkalinan, Mars/Merkur prirode. Pošto je Rak vodeni znak (hladan i vlažan), a njegov vladar Mesec u hladnom i suvom Jarcu, neko bi mogao u prvi mah pomisliti da će se nastaviti sveže vreme. No, biće upravo suprotno.

Prvo što zapažamo kada pogledamo kartu, to su Sunce i vatreni Mars vrlo blizu stepena u usponu, što je indikator vrlo toplog vremena. Ipak, na račun hladnog Raka, toplota će biti nešto ublažena, ali će zato vlažnost biti uvećana. Iz tih razloga možemo da očekujemo tople i sparne dane.

Vrlo toplim danima ide u prilog i Mesec koji je koleričan (topao i suv), a toplota malo ublažena pozicijom u hladnom Jarcu. Nakon što se odvoji od Sunca, biće u praznom hodu jer će se tek na kraju znaka Jarca spojiti sekstilom sa Saturnom, pa se može konstatovati da bi tokom čitavog perioda vreme moglo biti jednolično. Tek bi na samom kraju perioda moglo da se očekuje nešto više vlage i oblačnosti koja bi mestimično uslovila poneki pljusak, a moguće je i da bi temperatura pala za 2-3 stepena (sekstil je ipak slab aspekt).

Podeli s drugima