20472170
Biće više dužih sunčanih intervala, a maksimalne temperature bi trebalo u većini predela da dostižu 10° C

A što se tiče Strelca, kad se gornji deo njegovog plašta uzdiže, izrodiće srca slavna u ratu i načiniće osvajače, koji će uživati trijumf velike pobede pred svima, do tvrđava svoje zemlje. Takav neko će podići visoke zidine jednog momenta, a srušiti ih sledećeg. Ali, ako im Fortuna previše izdašno daruje uspeh, beleg njene zavisti će se videti na njihovim licima, jer ona okrutno upropasti njihove crte. Tako beše da je strašan ratnik platio svoje pobede u Trebiji, Kani i Trazimenskom jezeru takvom unakaženošću, baš pre časa svog povlačenja.

Marko Manilije, Astronomika

 

Pominjanje bitaka kod Trebije, Kane i Trazimenskog jezera vraća nas daleko u prošlost, u 218. i 217. godinu pre naše ere, kada je Rimsko carstvo dovedeno na rub propasti zbog pretrpljenih poraza. Ove bitke koje su obeležile Drugi punski rat, proslavile su kartaginskog vojskovođu Hanibala Barku kao izvanrednog stratega, pa možemo sa sigurnošću reći da Manilije u svojim stihovima pominje baš njega.

Nema preciznijih podataka o Hanibalovom rođenju, osim godine, 247. pre naše ere, tako da nismo u mogućnosti da izradimo njegovu natalnu kartu. Sudeći prema Manilijevim navodima, Hanibal je mogao imati istaknuto sazvežđe Strelca, najverovatnije u usponu. Pošto su u to vreme zodijačka sazvežđa bila približno podudarna zodijačkim znakovima, moguće je da je imao i više planeta postavljenih u znaku Strelca.

 

Facies M22
Nebo iznad Kartagine sredinom novembra 247. godine pre naše ere. Jedna od više mogućih planetarnih pozicija u vreme rođenja Hanibala

Unakaženost koju Manilije pominje, odnosi se na gubitak oka odnosno vida. Naime, u svom pohodu ka centralnoj Italiji, prelazeći Alpe i spuštajući se prema Trazimenskom jezeru tokom leta 217. godine, Kartaginjani su morali da prođu kroz veliku močvaru. Put je trajao nešto više od četiri dana, pri čemu su se mnogi razboleli od groznicâ i raznih infekcija. Među njima je bio i sam Hanibal, kome je infekcija napala oči, tako da ga je ta avantura na kraju koštala vida na desnom oku.

U sazvežđu Strelca postoji nekoliko maglina, a upravo su one vrlo čest pokazatelj da natus može imati lošiji vid, bolest oka ili biti potpuno slep. Međutim, posebno se izdvaja maglina Facies, prirode Sunce-Mars, koja se tada nalazila na približno 7° Strelca (danas se nalazi na oko 8°30′ Jarca). Nju su gotovo svi astrolozi okarakterisali kao izuzetno nesrećnu:

Slepilo, nasilna smrt, bolesti, nesreće, prelomi udova; liderstvo, ratovanje, distanciranost, hladnoća u ophođenju, borbenost, avanturizam, izlaganje rizicima.

Imajući u vidu simboliku magline i onoga što se Hanibalu dogodilo, možemo pretpostaviti da bi se Facies mogla naći na samom Ascendentu ili bi se na njoj moglo naći Sunce koje u horoskopima muškaraca predstavlja desno oko.

 

Hanibal
Natalna karta za jedan od više mogućih momenata Hanibalovog rođenja

 

Savremeni istoričari se slažu u oceni da su opisi Hanibalove ličnosti i karaktera nepouzdani, pa na osnovu njih ne možemo definisati neke planetarne pozicije i konfiguracije. Rimljani su često preterivali u isticanju njegovih loših osobina, pripisujući mu kanibalizam između ostalog, dok su ga saveznici i sunarodnici hvalili, mada su navodili da je bio vrlo pohlepan. Istina je negde na sredini, verovatno. Ono što znamo, jeste da je Hanibal nakon završenog Punskog rata i mira sa Rimljanima, više od decenije živeo u izgnanstvu, a potom je izvršio samoubistvo otrovavši se, ne želeći da dopadne šaka Rimljanima.

 

sep

 

Priču o sazvežđu Strelca započeo sam zbog toga što se na zapadnom uglu karte lunarne faze istakla Ascela, zvezda benefične Jupiter-Merkur prirode, a  nastaviću je u uvodu naredne prognoze.

U nedelji za nama, vremenske prilike se nisu baš odvijale kako sam predvideo. Jeste bilo vrlo slabih padavina početkom perioda, ali su izostali sunčani intervali i više temperature. Vrlo su retka bila mesta gde je maksimalna temperatura dostigla 10° C, zbog magle i sumaglice. Takođe, nije bilo ni značajnijeg vetra, što je zapravo odlično. Čini se da se ni u ovoj lunarnoj fazi stvari neće bitnije menjati, no, sada imam više pokazatelja toplijeg vremena, a i sam Saturn se pomakao dovoljno daleko da ne utiče značajnije.

 

Prva cetvrt

Prva četvrt, 18. decembar 2015. godine, 16:14 h, Beograd

 

Vodeni znak u usponu i njegov vladar koji započinje svoju koleričnu fazu, ukazuju da će u atmosferi i dalje postojati dosta vlažnosti koja bi mogla da uzrokuje pojavu oblačnosti ili magle. Ipak, magla ne bi trebalo da se zadržava duže, ne bi trebalo da zahvata veća područja i ne bi trebalo da bude tako gusta kao prethodnih dana. Takođe, ne bi trebalo da bude ni padavina, osim vrlo retke pojave rosulje ili provejavanja slabog snega u višim predelima.

Biće više dužih sunčanih intervala, a maksimalne temperature bi trebalo u većini predela da dostižu 10° C. Ne izdvajaju se nikakvi aspekti koji bi mogli da idu u prilog nekim dinamičnijim vremenskim prilikama. Biće uglavnom mirno i tiho, stabilno vreme do kraja perioda.

U okruženju slično – promenljivo oblačno s dužim sunčanim intervalima, ponegde uz maglu ili sumagicu koja bi se već oko podneva podizala. Samo je prva dva dana moguća slaba rosulja ili provejavanje slabog snega, i to najpre u zapadnim i severozapadnim krajevima. Ujutro slab i umeren mraz, a tokom dana maksimalne temperature između 8° C i 12° C. Vetar uglavnom slab.

Toplije vreme bi trebalo da bude i u većem delu Evrope, posebno u centralnoj i severnoj Evropi. Na zapadu Evrope vetrovito, naročito krajem perioda kad može biti olujnih udara. Hladnoća bi se zadržavala u oblasti Britanije i nešto malo severnije odatle, gde bi mogao da se formira jak ciklon. U severnoj Evropi u prvom delu perioda promenljivo i malo toplije, a potom nove padavine i pojačan vetar. Na jugu Evrope krajem perioda hladnije uz oblačnost i padavine.

Podeli s drugima