snowflakes23

Promenljivo oblačno, umereno hladno, sa uslovima za slabe padavine, uglavnom kišu i susnežicu, mada ponegde može biti i čistog snega

Bojan Šojić

Ja sam došao na svet kao svetlost, da niko ko veruje u mene ne ostane u tami.

 

Jevanđelje po Jovanu, 12:46

U prethodnoj prognozi sam napomenuo da priča o sazvežđu Lava nije još gotova zato što je važan pokazatelj u karti naredne lunarne faze, vladar Ascendenta Jupiter, postavljen na Deneboli, drugoj najsjajnijoj zvezdi ove konstelacije.

Smeštena je u samom kitnjastom vrhu repa Lava, zbog čega je i dobila svoje arapsko ime Dhanab al Asad, što u prevodu znači lavlji rep. Međutim, ona ima još neka značenja. U hebrejskom, u korenu njenog imena se nalaze dve reči – Dan koja znači sudija i bo koja znači dolazak (takođe i ulazak), što u konačnici daje naziv Sudija koji će doći. U nekim jezicima ima značenja kao što su prvi, predvorje ili sudnica.

Poznati persijski naučnik i sakupljač astrološkog materijala, al-Biruni, Denebolu je nazivao Al Sarfah što u prevodu znači Menjač. Primećeno je da njena istaknutost u mundanim kartama nagoveštava nagle i nepovoljne promene vremena. Zapisao je:

Toplota se povlači kada se ona uzdiže, a hladnoća se povlači kada nestaje.

Denebola nam zapravo kazuje o neizbežnim promenama koje će se odigrati u bližoj ili daljoj budućnosti, jer na taj način prirodne sile pokušavaju da uspostave harmoniju i ravnotežu, da vrate stvari na početnu tačku izbalansiranosti.

 

Denebola

Pozicija Denebole u repu Lava

 

Priča o balansu se ne nameće slučajno. Zvezda je smeštena u repu Lava, a rep ovoj životinji služi najpre za održavanje ravnoteže.
Kao Sudija koji će doći, ona može da simboliše velike promene koje će nastupiti pred uspostavljanje mira, harmonije i novog raja na Zemlji, o čemu propovedaju sve velike religije:

I koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, i Njegovom Carstvu neće biti kraja

Shvatamo da ćemo požnjeti na kraju ono što posejemo, da niko neće moći da izbegne kosmičku pravdu ili da se provuče da ne plati neki karmički dug, a to podseća malo na Saturna, zar ne?  Naravno, jer Denebola ima  Saturn-Venera prirodu.  I, eto nas opet na početku, kod priče o vremenu i materijalnoj prolaznosti.

*****

Dok sam ovo pisao, dobio sam poruku da je od teške bolesti iznenada preminula jedna poznanica, Ankica. Imala je Mesec na Deneboli u osmoj kući horoskopa. Njen odlazak s ovog sveta stavlja veliku tačku na ovaj tekst i sve teme koje ga prate.

Ankice, neka ti je laka zemlja. Nadam se da ćeš se udobno smestiti na nekoj zvezdi tvog omiljenog sazvežđa.

sep

Prethodnih dana je u većini predela preovlađivalo tmurno i maglovito vreme, pravo melanholično. Izuzetak su bili južni i viši predeli gde je bilo sunčano i toplo, sa temperaturama i do 15°C. Dani koji dolaze, ne nose značajnije poboljšanje vremena, naprotiv.

Na početku ovog teksta sam pomenuo da je Jupiter vladar prve kuće karte i postavljen na Deneboli koja upućuje na promene vremena, a pošto je ona na zalasku, magla bi trebalo da se podigne i dozvoli suncu da nas malo ogreje.
Međutim, Saturn ne popušta i u ovoj karti ga možemo videti na još snažnijoj poziciji.

 

mlad mesec
Mlad Mesec, 11, decembar 2015, godine, 11:29h, Beograd

 

Bliski kvadrat koji Saturn šalje prema stepenu u usponu govori nam o tome da bi u narednom periodu mogli i dalje da imamo nepovoljno vreme, ali ne tiho, tmurno i maglovito kao do sada, već oblačno sa padavinama. Tome u prilog bi išao i blizak aspekt loše postavljene Venere prema istoj tački, kao i još neki pokazatelji.

Tako će prvih par dana perioda biti promenljivo oblačno, umereno hladno, sa uslovima za slabe padavine, uglavnom kišu i susnežicu, mada ponegde može biti i čistog snega. U višim predelima jače padavine uz povećanje snežnog pokrivača. Nakon toga, stabilnije i toplije.

Sudeći prema poziciji Saturna, u Sredozemlju bi moglo doći do razvoja ciklona koji bi u drugoj polovini perioda značajnije uticao na vreme kod nas. Tako bi od 15. decembra moglo da dođe do porasta temperature, mada, pošto će biti i pojačanog vetra, pitanje je koliko ćemo to osetiti.

Maksimalne temperature će se u prvoj polovini perioda kretati između 5°C i 10°C, a zatim u porastu do 15°C. U košavskom području umerena i jaka košava.

U okruženju takođe promenljivo oblačno, prema sredini perioda sa povremenom kišom, susnežicom i snegom. Snega bi bilo i u nižim predelima, ali ne treba računati na formiranje značajnijeg snežnog pokrivača osim na planinama. U drugom delu perioda porast temperature, uz manje oblaka, a na Jadranu vetrovito. Maksimalne temperature u prvoj polovini perioda do 7°C, a zatim u porastu do 15°C.

U zapadnoj i severozapadnoj Evropi biže i dalje česte pojave kiše i pljuskova uz pojačan vetar, naročito sredinom perioda. Ponegde može biti i jačeg nevremena praćenog snažnim vetrovima. U Italiji (primarno u severnim delovima), Nemačkoj, Holandiji i južnim delovima Skandinavije, moguće su obilnije padavine i vrlo nepovoljne vremenske prilike poput poledice i vejavice.

U centralnoj Evropi takođe promenljivo sa povremenim padavinama, posebno u prvom delu perioda. Na jugu Evrope početkom perioda može biti slabih padavinama, a zatim stabilnije. Pred kraj perioda ponovo više oblaka uz kišu i pljuskove, posebno u centralnom i zapadnom Mediteranu.

Podeli s drugima