jaja

Slike obično kazuju više od reči, pa bi ova vrlo jasno trebalo da vam stavi do znanja kakve nas vremenske prilike očekuju. Prijao je ovaj kratki intermeco između dva vruća talasa, no, vreme mu je isteklo

Bojan Šojić

Astrološki je veoma teško prognozirati vrednosti maksimalnih temperatura, ali se sa sigurnošću može reći da će one narednih dana imati vrednosti iznad 34°C u većini krajeva. Obeshrabrujuće je to što se i u sledećoj lunarnoj fazi crtaju slične vremenske prilike, tako da ulazimo u jedan duži period stabilnog i vrućeg vremena, sve do kraja meseca. Niz vrelih dana mogao bi biti prekinut samo u dva navrata, krajem ove i krajem naredne lunarne faze, ali to ne bi bila značajnija osveženja jer se maksimalne temperature ne bi spuštale ispod 30°C.

Dakle, pred nama je novi tropski talas. Biće vedro ili sa malo belih oblaka u popodnevnim satima, osim u istočnim predelima gde početkom ovog perioda može biti uslova za popodnevne pljuskove, uglavnom u planinskim predelima. Očekuje nas u početku i dosta vlage u vazduhu, pa će biti sparno i teško, posebno kada se uzme u obzir činjenica da će maksimalne temperature biti oko 35°C . Od sredine perioda temperature će se popeti još koji stepen više, ali će vazduh biti značajno suvlji pa će i vrućine biti podnošljivije.

Pred kraj perioda, između 21. i 22. jula, nakratko ponovo može biti hirovitih udara vetra i manjeg pada temperature, na vrednosti od oko 33°C. I sezonska prognoza ide u prilog tome da nas očekuju temperature oko i iznad 34°C sredinom druge dekade, uz povišenu vlažnost. Tek prema kraju perioda može se očekivati prijatnije vreme, mada ne sveže jer bi temperature i dalje bile iznad 30°C.

U regionu takođe tropski dani. Biće vruće, početkom perioda vrlo sparno uz temperature i do 36°C. Zatim, sparina će donekle uminuti, ali bi maksimalne temperature mogle dostizati i 40°C, posebno u predelima oko Mostara, Podgorice i Demir Kapije. Krajem perioda kratkotrajno osveženje sa pojačanim vetrom, uglavnom bez padavina, pa će se temperature spustiti za 5-6°C. Lokalnog razvoja oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom bi moglo biti samo u Sloveniji i na krajnjem severozapadu Hrvatske, gde bi moglo da bude svežije za još nekoliko stepeni.

Što se tiče Evrope, hladan vazduh se zadržava na severozapadu i tu bi moglo biti snažne ciklonske aktivnosti, pa bi nad većim delom Britanije, Skandinavije, centralne i severne Francuske, Nemačke i Baltika, bilo promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, jakim vetrom, a lokalno i nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i intenzivnim pražnjenjima.

U centralnoj Evropi toplije, posebno u oblastima prema Balkanu, ali će u drugom delu perioda vreme biti promenljivo sa mogućim popodnevnim pljuskovima i grmljavinom uz niže temperature. Slične meteorološke prilike očekuju se i na istoku Evrope. Na jugu i jugozapadu Evrope vrlo toplo i suvo, a krajem perioda malo svežije uz ređu pojavu padavina.

 

mlad-mesecMlad Mesec, 16. jul 2015. 03:24h, Beograd

Kada se vidi stelijum toplih planeta u vodenom znaku, u prvom polju karte, to ne sluti na dobro. Ascendent se smestio na prvi stepen hladnog i vlažnog Raka, i u termin vatrenog Marsa. Na istom stepenu se nalazi i nekretnica Menkalinan koju sam pominjao u prethodnoj prognozi, prilično nesrećna zvezda prirode Marsa i Merkura.

Merkur je u konjunkciji sa Marsom, preuzimajući na sebe njegove osobine, pa kao da imamo dva Marsa na ovoj poziciji. Oboje vrlo topli, uz malčice vlage koja dolazi od vodenog znaka, što su sve indikatori vrlo teškog vremena koje je pred nama – vrućeg i sparnog.

Merkur i Mars u konjunkciji u letnjem periodu često proizvode grmljavinu i grad, pa se može desiti da u istočnim predelima bude popodnevnih razvoja oblačnosti koji bi mogli usloviti pojavu pljuskova sa grmljavinom i eventualno gradom. Vrlo retka pojava pljuskova sa grmljavinom bila bi moguća i u drugim predelima pred sam kraj perioda. Tokom čitavog perioda mogu se očekivati udari vetra promenljive jačine, najpre severnih, a potom južnih pravaca.

Mesec započinje svoju toplu i vlažnu fazu u vodenom znaku: još jedan pokazatelj potencijalne sparine i teškog vremena. Svoju prvu aplikaciju ostvaruje sa Saturnom i to putem trigona, što bi trebalo da bude argument da bi krajem perioda moglo doći do manjeg pada temperature.

 

merkur-marsKonjunkcija Merkura i Marsa u sazvežđu Blizanci (softver Stellarium)

Podeli s drugima