melting

Na izmaku je još jedna vruća nedelja koja je je demantovala onu staru, da je posle svetog Ilije sunce sve milije

Bojan Šojić

Temperature su se tokom prethodne sedmice uglavnom kretale između 33°C i 38°C, uz povremeno umeren vetar. U prošloj prognozi sam najavio da bi poslednjeg dana perioda (13.8.) moglo biti svežije za 2-3 stepena, ali, na žalost, kako sada stvari stoje, to osveženje se neće osetiti u svim krajevima Srbije već uglavnom u južnim, istočnim i centralnim krajevima.

Ali, dani koji su pred nama, trebalo bi da donesu privremeno olakšanje. Već drugog dana perioda trebalo bi da započne lagani pad temperature, a to osveženje bi kulminiralo tokom 17. i 18. avgusta, kada bi se temperaturni maksimumi spustili na podnošljivije vrednosti, između 28°C i 32°C.

Vlaga u vazduhu bi i dalje mogla da bude prisutna, posebno u prvom delu perioda. U popodnevnim i večernjim satima bi bilo promenljive oblačnosti koja bi ponegde uslovila pljuskove sa grmljavinom, uglavnom u istočnim, južnim i centralnim predelima. Oko 17. i 18. avgusta, uslova za pljuskove sa grmljavinom bi bilo u svim krajevima, retko uz nešto jače razvoje koji bi mogli doneti olujni vetar ili grad. Međutim, pošto u karti ove lunarne faze nema značajnih pokazatelja padavina, one neće biti obilne i biće ponovo ograničene na uska područja. Tako se može desiti da u jednom delu grada pada kiša, a u drugom ne.

U drugoj polovini perioda, ponovo postepeno toplije, ali maksimalne temperature ne bi trebalo da prelaze 34°C ili 35°C. Duvali bi slabi i umereni vetrovi južnih pravaca.

Region očekuju slične vremenske prilike. Početkom perioda vrlo toplo i sparno, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom, uglavnom uz Jadran i u brdovito-planinskim predelima. Od 16. i 17. avgusta nestabilnije i svežije, uz mogućnost pljuskova sa grmljavinom u većini krajeva. Obilnije padavine i jača nevremena sa gradom i olujnim vetrom mogu biti zabeleženi u delovima zapadne Hrvatske i u Slavoniji, potom u centralnoj i istočnoj Bosni, kao i u severnim delovima Crne Gore i Makedonije. Maksimalne temperature između 27°c i 32°C, a na jugu Makedonije i do 36°C. U drugom delu perioda, uglavnom stabilno uz ponovni porast temperatura.

U zapadnoj Evropi malo toplije i stabilnije vreme početkom perioda, tek ponegde uz ređu pojavu kiše ili pljuskova. Slično i u severnoj Evropi. U drugom delu perioda, više oblaka uz mogućnost češćih padavina. Biće i umerenog do jakog vetra. U centralnoj Evropi promenljivo i nestabilno, uz pljuskove sa grmljavinom uglavnom popodne i uveče. Početkom perioda vrlo toplo, a zatim svežije i prijatnije vreme uz umeren vetar.

Na jugozapadu i jugu Evrope u prvom delu vetrovito i malo svežije, uz mogućnost pljuskova sa grmljavinom ponegde, a u drugom delu perioda toplije i stabilnije vreme. Na istoku i jugoistoku Evrope vrlo nestabilno i svežije, sa čestom pojavom pljuskova i grmljavina. Bilo bi uslova i za razvoje jakih nepogoda, praćenih obilnim padavinama i gradom.

 

mlad-mesec

Mlad Mesec, 14. avgust 2015. 16:53h, Beograd

Ako je suditi po tome što se Ascendent našao u hladnom Jarcu i što ga njegov vladar Saturn bliskim sekstilom aspektuje iz hladnog i vlažnog Škorpiona, pred nama su dani sa malo prijatnijim temperaturama.

U prilog prijatnijem vremenu bi mogao da ide i trigon Jupitera iz hladne Device. Pošto je zapadno od Sunca, Jupiter je nešto hladniji i vlažniji nego inače, a toplota mu je dodatno umanjena na račun znaka u kome se nalazi.

Terminski vladar Merkur, takođe je okcidentalan (hladan i suv) i u hladnoj Devici, pa bi i taj pokazatelj trebalo da ide u prilog svežijem vremenu. Ne očekujem da bi to bio neki drastičan pad temperature, ali bi one bile mnogo prijatnije nego što je slučaj ovih dana. Taj lagani pad temperature bi mogao da počne već drugog dana perioda, uz mogućnost da bude i nekih slabih padavina.

Mesec započinje svoju sangviničnu fazu, još uvek je hladan i dosta vlažan, a svoju prvu aplikaciju ostvaruje ka hladnom Saturnu i to kvadratom iz fiksnih znakova. Tako bi najsvežije bilo polovinom perioda, oko 17.-18. avgusta i tada bi takođe bilo uslova za padavine. Pošto je karta relativno suva, verujem da neće biti nekih značajnih padavina.

Većina planeta je u južnom delu neba, Merkur i Jupiter u južnom znaku, pa bi preovlađujuća strujanja trebala biti južna.

Podeli s drugima