Očekuje nas lepše i prijatnije vreme

Bojan Šojić

Dok je kod nas osveženje stiglo bez mnogo pompe i jačih nevremena, u većem delu Evrope su beležene izuzetno jake oluje.  Ovim olujama su najviše bile pogođene Italija (najavljeno u prethodnoj prognozi), Nemačka, delovi Francuske i Španije, Belgija i Danska. Izuzetna električna pražnjenja, uz desetine hiljada munja samo u toku jedne nepogode!

U severnoj Italiji, u nekoliko mesta je osmotrena tromba, dok je na jugu, u oblasti Napulja, padao grad veličine teniske loptice i načinio ogromnu materijalnu štetu. Obilan grad je padao i u Španiji, delovima Britanije i Francuske. Sneg se zabeleo u Alpima. Sve u svemu, desetak dana ekstremnih vremenskih prilika.

Svež vazduh koji nas je prilično rashladio u prethodnim danima i hladiće nas do isteka još uvek aktuelne lunarne faze (do subote),  sada ostaje iza nas, a letnje temperature se vraćaju. Tako, od vikenda nas očekuje lepše i prijatnije vreme, kako i dolikuje dominaciji Venere na nebu. Uz promenljivu oblačnost, maksimalne temperature će se kretati između 27° i 32°C. Vetar prvih dan-dva pojačan zapadnih smerova, a potom slab, promenljivih pravaca. Poslednjeg dana perioda, uz nešto više oblaka moguć manji pad temperature za 2-3 stepena.

I u okruženju slične vremenske prilike – od vikenda malo i umereno oblačno i suvo, uz porast dnevnih temperatura koje se kretati između 27° i 33°C, a ponegde u južnim delovima Balkana i neki stepen više. Pred kraj perioda, uz više oblačnosti biće uslova za ređu prolaznu kišu ili pljusak ponegde, uglavnom u zapadnim i centralnim delovima. Temperatura bi opala za nekoliko stepeni.

Što se tiče Evrope, hladan vazduh bi se zadržavao na severoistoku, gde bi početkom perioda bilo ciklonske aktivnosti koja bi davala padavine uz pojačan vetar. U većem delu zapadne, centralne i severne Evrope, početkom perioda bilo bi malo do umereno oblačno, uglavnom suvo i toplije. Od sredine perioda ponovo više oblaka, povremeno kiša ili pljuskovi i hladnije. Jakog vetra može biti u oblasti Britanije i zapadnih delova Francuske, Belgije i Nemačke.

Na jugu Evrope osetno toplije, a od sredine perioda u zapadnom Mediteranu promenljivo sa pljuskovima i grmljavinom. Ponegde će biti uslova i za obilnije padavine.

 

Mlad-Mesec

Mlad Mesec, 13. septembar 2015. 08:41h, Beograd

 

Kao što u karti može da se primeti, uticaj Saturna polako jenjava, dok kormilo ponovo preuzimaju tople planete. U usponu karte su topao i vlažan znak Vage i termin toplog Jupitera. Venera kao vladarka je vrlo značajna jer bliskim sekstilom aspektuje stepen Ascendenta. Ona je orijentalna i postavljena u vatrenom Lavu, čime joj je toplota veoma uvećana, a efekti koje proizvodi su pojačani što njenom elevacijom u odnosu na ostale planete, što sporošću (tek je napravila zaokret) i postavkom u fiksnom znaku.

Toploti će u prilog ići i blizina Marsa, te njena postavka na zvezdi druge magnitude marsijalne prirode, Dubhe, u sazvežđu Veliki medved. Venera je i u sekstilu sa Merkurom, ali ne dolazi do perfekcije aspekta jer Merkur usporava pred zaokret koji će se desiti 17. septembra. Ove dve planete u kontaktu obično uzrokuju promenljivo vreme sa padavinama, međutim, ovog puta će padavine izostati. Biće samo promenljive oblačnosti i prvih dana nešto jačeg vetra zapadnih pravaca.

Mesec započinje svoj novi ciklus, zbog čega je ova karta posebno važna – ona ukazuje na preovlađujuće vremenske prilike u dužem vremenskom periodu. Toplota Meseca će biti u porastu, no, to neće biti toliko upadljivo zbog njegove pozicije u hladnoj Devici. Svoj prvi aspekt ostvaruje putem sekstila sa Saturnom. Mada je slab aspekt u pitanju, mogli bi očekivati da će se on krajem perioda manifestovati u vidu vrlo blagog pada temperature (2-3 stepena).

 

Podeli s drugima