magla

Tokom čitavog perioda očekuje nas malo ili umereno oblačno, suvo i toplo vreme. Maksimalne temperature uglavnom između 15°C i 20°C

Bojan Šojić

Ja sam boginja magle. Odgovorna sam za čuvanje vela koji razdvaja svet bogova od sveta smrtnika. Moja deca uče da koriste maglu u svoju korist, da stvaraju iluzije ili utiču na umove smrtnika.

Ovo su reči Hekate, ćerke titana Persa, jednog od bogova rata i titanije Asterije, boginje noćnog proricanja, astrologije i nekromantije. Možemo reći da ona pripada staroj gardi bogova tj. rođena je u vreme kada su još uvek vladali Titani predvođeni Kronosom, mada neki izvori navode da je ona bila Zevsova ćerka, a neki drugi da je ona bila drevno božanstvo Tračana, saveznika Grka u Trojanskom ratu.  Zapravo, njena povezanost sa Zevsom je nastala tokom velikog rata Titana, kada se borila na njegovoj strani zbog čega je kasnije nagrađena – Zevs joj je dozvolio da zadrži sve svoje moći nakon što su Titani poraženi.

Uglavnom je poznata kao boginja magije, veštičarenja, čarobnjaštva, nekromantije i raskršća, zaštitnica domaćinstva i svega novorođenog. Njene moći su bile vrlo slabe po danu, pa je do dolaska noći obitavala na skrivenim mestima ili u pećinama. Jedina boginja koja je imala stanište i na nebu i u moru i na zemlji.

 

hekata

Prikaz boginje Hekate – Hieroglyphica, sive, De sacris Aegyptiorvm aliarvmqve gentivm literis commentarij’, 1575.

Bez obzira što su joj neki pripisivali negativne osobine i prezirali je, Hekata je dobila naklonost i postala naročito cenjena nakon što je pomogla Demetri da pronađe svoju otetu kćer Persefonu, zatočenu u Hadu. Iako se otkriće nemilih događaja pripisuje Heliju, zapravo je Hekata bila ta koja je uspela da „čuje“ i saopšti Demetri istinu o tome šta se zbilo s njenom ćerkom. Ono što je takođe manje poznato, bila je boginja magle koju je koristila da sakrije svet bogova od radoznalih očiju običnih smrtnika.  I za još ponešto.

Magla nas sprečava da jasno vidimo, ona iskrivljuje percepciju koju imamo o stvarima oko sebe, zbunjuje nas. Istovremeno, ona može pobuditi nesigurnost i strahove, jer nam ne dozvoljava da vidimo šta je sa druge strane. Magla čini da nam i dobro poznate staze budu odjednom nepoznate i mistične, da svaki korak napred bude korak dalje u neizvesno i neistraženo. Nekada, ona nam suptilno stavlja do znanja da ono čemu idemo i težimo još nije spremno da bude razotkriveno i spoznato.

Magla sprečava da vidimo ima li zvezda ili sunca na nebu, da li je vedro ili su se navukli oblaci koji bi svakog momenta mogli da prospu kišu. Ona čini da dan bude hladniji i vlažniji, da nam bude nekako težak. Čudno je to, kako nas te mikroskopske kapljice vode koje slobodno lebde u vazduhu mogu pritisnuti nekim teškim, nevidljivim teretom.

Hekata je, očito, prethodnih dana bila u velikom poslu – noću je od našeg pogleda skrivala zvezde, a veći deo dana je zaklanjala sunce rasprostirući maglu na svakom mestu koje je smatrala zgodnim. Pa, čini se da je umešala prste i u ovu prognozu, obavila ju je onim svojim tankim velom misterije. Ali, rešila je da se ipak povuče. Magla se podiže otkrivajući mlad Mesec, najavljujući tako neki novi početak, neki novi čin u večnoj predstavi na nebeskoj pozornici.

*******

Novi lunarni ciklus deluje vrlo povoljno. U usponu je znak Raka, vlažan letnji znak i to njegovi prvi stepeni kojim upravlja vatreni Mars. I baš te prve stepene osvetljava vrlo snažna, topla i sjajna Venera, obećavajući lepo i prijatno vreme narednih dana. Njenu moć će dodatno uvećati severni čvor koji je sa njom blisko u istom znaku.

mlad-mesec

Mlad Mesec, 11. novembar 2015. godine, 18:47h, Beograd

Na račun njenog prilaska Saturnu, moglo bi biti više oblaka na nebu u drugoj polovini perioda, ali aspekt je dobar a Saturn slab, tako da ne treba očekivati padavine ili zahlađenje. Ni vlažni Mesec ne ide u prilog hladnoći i kiši, jer nakon što se odvoji od Sunca, svoj prvi aspekt sklapa sa toplim i suvim Marsom, a odmah nakon toga hita u zagrljaj Veneri iz toplog i suvog znaka. Sve su ovo argumenti prijatnog vremena.

Nema ni pokazatelja jačih strujanja. Uglavnom bi bilo slabog vetra, najčešće severnih pravaca, a od sredine perioda južnih. Prema kraju perioda mogao bi malo pojačati i biti umeren.

Imajući sve ovo u vidu, mogu da zaključim da bi tokom čitavog perioda bilo malo ili umereno oblačno, suvo i toplo. Maksimalne temperature uglavnom između 15°C i 20°C. Rano ujutru moguća sumaglica ili magla, ali bez dužeg zadržavanja. Prema kraju perioda nešto više oblačnosti i jačanje vetra, ali će se zadržati suvo vreme.

U komšiluku slično vreme – promenljivo oblačno i prijatno toplo sa maksimalnim temperaturama ponegde i preko 20°C. Tek na kraju perioda, uz više oblačnosti je na zapadu i severozapadu moguća slaba kiša.

Što se tiče Evrope, hladan vazduh će se kovitlati severozapadno, verovatno blizu Britanije i zapadnih delova Skandinavije, pa će uslovljavati hladnije i kišovito vreme uz pojačan vetar. Promenljivo sa povremenom kišom bi moglo biti i u većem delu zapadne Evrope, prvenstveno u priobalnim oblastima. Najviše padavina sredinom perioda.

U centralnoj Evropi promenljivo, a sredinom i krajem perioda moguća prolazna kiša, uglavnom zapadnije i severnije. Na jugu Evrope i u oblasti većeg dela Sredozemlja toplo i stabilno, a poslednjih dva dana perioda na zapadu jačanje oblačnosti i padavina.

Podeli s drugima