macka

Prvi ozbiljniji tropski talas trajao je svega nekoliko dana, ali smo manje-više svi stekli utisak da je trajao večno. Ako ste primetili da sam u prethodnoj rečenici upotrebio prošlo vreme i ponadali se da je to zato što nam stiže osveženje – pa, potpuno ste u pravu!

Bojan Šojić

Vreli dani u Alabami ostaju samo u našim sećanjima. Živa u termometru će se, na našu veliku radost, spustiti za 8-10°C, pa ćemo malo odahnuti: već prvog dana ove lunarne faze tj. na prelazu sreda na četvrtak i u četvrtak, trebao bi da otpočne priliv svežijeg i vlažnijeg vazduha sa severa. Ne očekujem ozbiljniju oblačnost i padavine, štaviše, smatram da mnogi krajevi neće videti ni kap kiše. Ovo osveženje bi moglo biti praćeno iznenadnim, jakim i olujnim udarima severnog vetra, koji neće trajati dugo. Najveće šanse za pljuskove sa grmljavinom biće u zapadnim i centralnim delovima Vojvodine, zapadnoj Srbiji i na širem području Beograda.

U prvom delu perioda maksimalne temperature će biti do 30°C, a u drugom u laganom, svakodnevnom porastu, da bi na njegovom kraju ponovo dostizale vrednosti 34-35°C. Takvo vreme bi se nastavilo i početkom naredne lunarne faze, uz priliv nove količine vlažnog vazduha, pa bi sparina bila nepodnošljiva.  O tome više u narednoj prognozi.

Naše zapadne i severozapadne komšije će se rashladiti pre nas, već u sredu tokom dana. U delovima Slovenije, zapadnoj i centralnoj Hrvatskoj, te u zapadnim i severnim delovima Bosne, moglo bi biti jače oblačnosti koja bi donela pljuskove sa grmljavinom uz lokalnu pojavu grada i olujnog vetra. Taj sistem bi trebalo da oslabi kako se bude kretao dalje na istok. U ostalim delovima Balkana osveženje u noći na četvrtak i u četvrtak tokom dana, uz ređu pojavu kiše ili kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom te moguće olujne udare vetra. Prvih 3-4 dana perioda, maksimalne temperature će se kretati oko 30°C, a zatim u laganom porastu.

U većem delu Evrope će se nastaviti promenljivo vreme. Početkom perioda u severnoj Evropi vrlo promenljivo, uz mogućnost nepogoda sa olujnim vetrom. Od sredine perioda toplije, ali sparno i promenljivo uz lokalne pljuskove sa grmljavinom ponegde. U zapadnoj Evropi prijatnije temperature i generalno prijatnije vremenske prilike početkom perioda, no, od sredine perioda ponovo vrlo nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom.
Na jugu i jugozapadu Evrope nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom, a moguće su i nepogode sa gradom i olujnim vetrom, posebno na istoku Španije. Od sredine perioda stabilnije uz novi porast temperature (tamo su prethodnih dana merene temperature i do 45°C).

 

treca-cetvrt

Treća četvrt, 8. jul 2015. 22:24h, Beograd

Dominacija Saturna se uspostavlja u pravi čas. Ascendent karte našao se u toplom i vlažnom, zimskom znaku Vodolije čiji je vladar ledeni Saturn. Takođe, Saturn je vladar i termina u kome se Ascendent našao, a na sve to, egzaktnim kvadratom sa vrha neba, iz hladnog i vlažnog Škorpiona aspektuje stepen u usponu. Nema sumnje da će Saturn oblikovati vremenske prilike u narednim danima.

Kada god imamo ovako istaknutog Saturna, sa sigurnošću možemo reći da će u naše krajeve početi da pritiče svežiji i vlažniji vazduh. Da je Saturn telesno prisutan u prvoj kući karte, onda bi mogli da govorimo o zahlađenju i jačoj ciklonskoj aktivnosti nad našim područjem. Ovako, možemo samo govoriti o prolaznom osveženju koje bi doneo hladan front.

Uticaj na vremenske prilike će imati i Venera koja opozicijom aspektuje Ascendent, a Saturna kvadratom i vrelog Lava. Pošto se Venera nalazi zapadno od Sunca, ona je hladna i vlažna, mada, to je značajno ublaženo njenom pozicijom u toplom i suvom Lavu, kao i konjunkcijom sa toplim Jupiterom.

Njena kvadratura sa Saturnom obično proizvodi malo kiše u letnjem periodu, pa bi se mogli nadati ređoj pojavi kiše ili pljuska, uglavnom u vreme prolaska fronta, a što bi se zbog egzaktnosti aspekta desilo već prvog dana lunarne faze, tačnije, na prelazu sreda na četvrtak. Ipak, pošto je Venera autorka lepog i prijatnog vremena, a naročito kada je u istom znaku i ovako blisko povezana sa dobrim Jupiterom, ne možemo očekivati mnogo oblaka i kiše.

Da je pred nama osveženje svedoči i Merkur, koji tek što je kročio u znak Raka. Rak je severni znak, a i sama pozicija Merkura je na severnom delu neba, pa je ovo pokazatelj da će strujanja okrenuti na severna. Pošto je Merkur promenljive prirode, a našao se u kardinalnom znaku, vetar će verovatno biti jak i iznenadan, moguće i olujne jačine. Tome u prilog bi još mogla ići činjenica da se našao na nasilnoj fiksnoj zvezdi Menkalinan prirode Mars/Merkur, u sazvežđu Kočijaš (Auriga).

 

menkalinan

Konjunkcija Merkura i fiksne zvezde Menkalinan (arapski prikaz sazvežđa, softver Stellarium)

Mesec započinje svoju flegmatičnu fazu tj. hladnoća i vlažnost nastavljaju da rastu. To će biti ublaženo na račun njegove pozicije u toplom i suvom Ovnu. Kako svoju prvu aplikaciju ostvaruje preko trigona sa Jupiterom i Venerom, to je još jedan od znakova prijatnijeg vremena pred nama koje bi se zadržalo tokom većeg dela lunarne faze.

Podeli s drugima