leto

Ne volim leto u gradu. Ne volim ga nigde gde nema vode. Nije mi jasno zbog čega ga ljudi jedva čekaju. U čemu je štos?

Radica Milovanović

Sunce prži, peče kao rerna! Čim izađem, a i ne moram da izlazim, skroz sam mokra. Preznojim se u roku od odmah. Turiš naočare za sunce, curi znoj ispod njih. Čim obrišeš, šminka se razlije u papirne maramice, a lice bude k’o Pikasova slika.

Povazdan nikako da splasnem. Podočnjaci do patosa, ruke otečene, prstenje u kutijici, a noge bi da budu bose. Kosa masna posle dva dana, dok me okružuju smrad i znoj. Sve bre zalepljeno i ulepljeno. I to je kao lepo?

Pokušaji odlaska na Adu ili na bazen, u roj mrava pored vode nalik bari su besmisleni. Nemaš gde peškir da spustiš, dok narod navire pomenutom mravljom disciplinom. Prži sunce bre! Trpaj šešire i kačkete. Kaplje znoj ispod. Stavljanje šminke bolje da se zaobiđe, a podočnjaci moraju da se kriju onim naočarima kao za slepce.

I… Kud’ ću, tako nervozna, ulepljena, naduvena, znojava! Smrdićka! I samo ih slušam, „Jao, lepo je leto.“ Šta je bre lepo u rerni?

Svi jedva čekaju da uđu u kuću – da se zatarabe, zamrače i uključe klime. Živeo sto godina onaj ko je izmisli! Spomenik ću da mu dignem, ako niko do sad nije! Klimataš se po čitav dan dok iščekuješ veče, da malo protegneš papke, kad ono moša! Vruće! Toplota isparava iz asfalta, iz zgrada i iz života. „Ijao što je lepo, jedva čekam leto.“ Mrš.

Ne mogu da dočekam da prođe, da se više ne vučem ulicama kao zombi. Sa kačketom, naočarima, maramicama, lepezom, ulepljena i masne kose. Sa flašicom vode ako mi  se slučajno sloši. Ništa od svega toga ne menja situaciju drastično, hodam dva na sat da se ne preznojim, snimam potencijalni hlad. A znoj mi se sliva niz čitav život.

I psujem, naravno, ali to nije tema.

Spavati noću je naučna fantastika. Legneš, onako lepo, i posle dva minuta to mesto je ko ringla. Okreći se ko ringišpil dok ne svane. Više budna nego naspavana.

I eto vam leto, dajte mi jesen i zimu!

Tek je počelo. Ako ga preživim, pričaću. Do tada, Živka galopira!

Podeli s drugima