leonardo-da-vinci-mw-3


Boja kose i lica, da li ste mršavi ili buckasti ili pak niski ili visoki – vidi se iz vaše natalne karte


Bojan Šojić

Nastavak prevoda knjige Vilijama Lilija Hrišćanska astrologija 3, koji govori o tome kako izgledate. Naravno, s astrološke tačke gledišta, ovo su parametri opšteg izgleda s kojima se rodite, ali svakako možete da se potrudite da izgledate bolje ili, ako insistirate, gore nego što vam je dato.

 

POGLAVLJE CXI

Priroda znakova, boja lica i kose

Ovim sam se dovoljno pozabavio u uvodu ili prvom delu, od strane 93. do 99. ka kojima te upućujem. Još jednom, ukratko:

Ovan, Bik, Vaga, Škorpion – raspoznaju se po osrednjoj visini, ali su više visoki

Lav, Devica, Strelac – telo koje ide više u visinu

Rak, Jarac, Ribe – nisko

Blizanci – indiferentno

Vodolija – osrednje proporcije.

Prvo, prosuđuje se boja natusa prema planetama na Ascendentu, o čijim sam bojama (čitajući neke druge autore, naći ćete izvesna odstupanja u vezi s bojama znakova i planeta) izneo svoje mišljenje u prvom delu ovog rada, na stranama 57-83.

Drugo, od znaka u usponu i umetnutog, ako ijedan postoji (Lili je obraćao pažnju na umetnute znakove, kao i većina njegovih kolega i savremenika koji su koristili kvadrantne podele kuća. Ono što je važno znati, to je da umetnuti znakovi nemaju nikakvo posebno značenje, niti postoje posebna pravila za tumačenje umetnutih znakova, kao što je slučaj u savremenim tumačenjima. Lili ih je tumačio kao i sve ostale, uzimajući u obzir planete koje se nalaze u umetnutom znaku i/ili njegovog vladara).

Treće, od njihovih vladara.

Četvrto, od planete ili planeta koje partilno podržavaju stepen u usponu ili vladara Ascendenta.

Peto, od fiksnih zvezda koje se uzdižu s Ascendentom, a koje imaju boju onih planeta čiju prirodu oslikavaju (na primer, boja koja se povezuje s Marsom je crvena. Fiksna zvezda Antares koja sija crvenim sjajem zato ima prirodu Marsa).

Šesto, od temperamenta. Jer, sangvinični ten je svetao ili čist, flegmatični je bled, kolerični je žut ili crven, a melanholični crn. Pri čemu treba primetiti da prisustvo jednog ili obe srećne planete na Ascendentu daju dobre i skladne boje, a nesrećne planete jednako i zle i najčešće ružne.

Severni znakovi kao što su Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav i Devica (podela na severne i južne znakove izvedena je prema pomeranju Sunca severno od ekvatora (od proleća do jeseni), kad se Sunce nalazi u znakovima od Ovna do Vage, odnosno južno (od jeseni do proleća) kad je u ostalim znakovima. Ovo važi za severnu poluloptu), a takođe i Ribe i Strelac pokazuju vesele boje. Zimski znakovi ili kuće nesrećnih planeta pokazuju nešto tužniji lik. Uprkos svemu, boje su jedino bela, crna, žuta i crvena (četiri osnovne boje kože karakterišu i četiri ljudske rase – belce, crnce, azijate i crvenopute; potomci Indijanaca i nekih plemena u Australiji), a sve druge se dobijaju mešanjem ovih.

Ali, da bi procenio boju, uradi sledeće. Dodeli svakom signifikatoru njegovih nekoliko boja, a potom, svedi sve na jednu boju prema onoj s najvećim brojem. Nakon što si mudro odredio pravu miksturu, moraš takođe razmotriti klimu ili državu u kojoj je natus rođen. Jer, mada u svojim prikupljenim svedočanstvima možeš naći signifikaciju svetle osobe, ako je ona Španac, tvoj sud će biti pogrešan, jer su oni obično tamnoputi ili crni; Danci su svetli ili crvenokosi i tako dalje.

Pet stvari se razmatra za određivanje proporcija lica i njegovih delova, odnosno znak u usponu i njegov vladar, planete ili njihove konfiguracije koje imaju s Ascendentom, Sunce i Mesec, sezona godine i fiksne zvezde na Ascendentu.

Ljudski znakovi u usponu, kao Blizanci, Devica, prva polovina Strelca i Vodolija, ukazuju na svetao i čist ten.

Bik, Rak, Škorpion, Jarac i Ribe pokazuju deformisanost, kao i druga polovina Ovna i Lava.

Jupiter i Venera od svih planeta daju najlepši ten. Merkur i Mesec su sledeći. Ipak, ako su oni zle planete (ako su oštećeni i imaju vladavinu nad lošim kućama neba), onda pokazuju nesavršena lica ili ten, ali kad nisu oštećeni ni na koji način, ukazuju na dobro i lepo lice. Saturn, Mars i Južni čvor i njihove nesrećne konfiguracije prema Ascendentu pokazuju nesavršenost. Nesrećna planeta na Ascendentu, tj. Saturn, Mars ili Južni čvor, ožiljak ili beleg na licu.

Sunce i Mesec dignifikovani, pokazuju lepotu, mada Sunce daje proporcije koje nisu lepe.

Tamo gde su oba svetla ometena, tamo postoji povreda očiju. Kad su nesrećne planete združene ili u konjunkciji sa svetlima, ili sa Severnim ili Južnim čvorom, ili sa svojim sopstvenim čvorovima, ili bez latitude ili na svojim maksimalnim latitudama, one deformišu telo devijacijama, hromošću, škrofulom (značajno oticanje limfnih žlezda u predelu vrata) i tako dalje.

Opet, vernalni znakovi (prolećni znakovi – Ovan, Bik i Blizanci; opis je izveden prema prirodi sezone (proleće-sangvinija, leto-koler, jesen-melanholija, zima-flegma), a ne prema prirodi samih znakova) pokazuju lep oblik ili izgled, mesnat, lepotu kose i njene boje, i sangvinični ten.

Letnji znakovi ukazuju da su delovi tela glomazniji, da telo naginje srednjoj visini, da je maljavo, da su krupne oči i kolerični ten.

Jesenji znakovi pokazuju mršava tela, malje koje se prostiru na sve strane, svetle oči, pristojan stas, melanholičan ten.

Zimski znakovi pokazuju pristojan izgled natusa, crne, tamnopute boje, malje koje se prostiru na sve strane ali slabe (tanke dlake, slab folikul), flegmatičnu konstituciju.

Fiksne zvezde pomažu lepotu ili deformitet, prema prirodi one planete s kojom se poistovećuju.

Bilo Merkur, bilo Venera, ako podržavaju Ascendent iz svojih domicila ili egzaltacija, pokazuju visok stas. Suprotno ako su u svojim padovima ili izgonima.

Saturn, Jupiter ili Mars u svom padu, izgonu ili retrogradni, ukazuju na osrednji stas, ali koji naginje visini. Ali, ako su u svom padu ili izgonu, a nisu retrogradni, onda ne menjaju stas.

Ako nijedna planeta partilno ne podržava vladara Ascendenta, tumačenje se mora izvesti od vladara Ascendenta. Ako je direktan, ne uzima se u obzir znak u kome je. Ako je retrogradan i u svom padu, onda o stasu ne zaključujemo na osnovu prirode planete nego znaka u kome se nalazi. Na sličan način, luminari imajući moć i dignitet na Ascendentu, otkrivaju stas prema kvalitetu znaka u kome se nalaze. Ali Merkur, imajući dominaciju na Ascendentu, daje stas prema prirodi planete koja je njegov dispozitor i tako dalje.

face-shapes-montage-L

POGLAVLJE CXII

O mesnatosti ili mršavosti tela

Mi nazivamo mesnatošću ili mršavošću tel, ono što se dešava telu po prirodi stvari nakon punoletstva ili oko trideset godina života ili nešto kasnije (telo prolazi kroz brojne promene sve do perioda između 25 i 30 godina, nakon čega se izgled osobe neznatno menja). Tumačenje u vezi s tim izvodimo od znaka u usponu i njegovog vladara, odnosno od one planete koja ima najviše dostojanstva tamo.

Ovan, Bik, Lav – prva polovina ukazuje na mesnatost, druga na mršavost.

Blizanci, Škorpion – prva polovina znaka mršavost, druga mesnatost.

Rak, Jarac – prva polovina osrednjost ka mršavosti, druga više ka mesnatosti.

Strelac – prva polovina mršavost, druga mesnatost.

Vodolija, Ribe, Vaga, Devica – pokazuju osrednje proporcije tela, ali druga polovina Vodolije naginje mršavosti.

Vladar ascendenta se tumači tako što se, ako partilno podržava stepen ascendenta, sud uzima prema prirodi znaka u usponu. Ako to nije slučaj, onda tumačenje izvedi prema kvalitetu znaka u kome se nalazi vladar Ascendenta, pod uslovom da je u aspektu sa bilo kojom planetom.

Ako vladar Ascendenta nije u partilnom aspektu ni sa jednom planetom, prosudi prema polovini znaka koju almuten ne poseduje ili ne okupira (nejasno je šta je Lili ovim mislio). Evo šta se na tu temu može pronaći kod Šonera:

… pogledaj da li postoji neka planeta na stepenu u usponu, egzaktno u stepen, naročito ako ima bilo kakvo dostojanstvo na toj poziciji. Ako nije na takvoj poziciji do u stepen već je postavljena tako da je stepen u usponu u moitetu njenog orbisa ili da ona projektuje svoje zrake na tu poziciju prema moitetu svog orbisa, na račun toga će ta planeta biti glavni signifikator forme tela, ali će biti pomešana skupa sa formom na koju ukazuje almuten Ascendenta i znak u kom je almuten smešten. Razmotri, takođe, na prvom mestu Ascendent, a naročito ako almuten Ascendenta aspektuje Ascendent…
Johan Šoner, O prosuđivanju horoskopa (prev. Robert Hend)

Vladar domicila ili egzaltacije znaka na Ascendentu, združen sa Suncem unutar moiteta orbisa (uz odsustvo Marsa), upućuje na krupno telo, ako znak u usponu i njegov vladar to potvrđuju.

Ako dve planete imaju jednaku dominaciju na Ascendentu, tumačenje moraš izvesti od one planete koja partilno aspektuje Ascendent, a prednost daj onoj koja je u domicilu ispred one u egzaltaciji.

Radi boljeg snalaženja u tumačenju, vrati se na prvi deo uvoda, gde sam obradio prirodu, oblik i izgled planeta.

Neki su razmatrali čudovišta (između ostalih, ovom tematikom se bavio i Klaudije Ptolomej koji defektnim rođenjima posvećuje naročitu pažnju u trećoj knjizi Tetrabiblosa; poglavlje IX, str. 125, Ašmandov prevod), ali kako su oni greška prirode i ne pripadaju prirodnom poretku nebesa, uzdržavam se da kažem bilo šta o tome.

Podeli s drugima