KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Šta nam donosi Mars, koji je u Škorpiji od 26. jula, i pravi kvadrat s Jupiterom i Suncem u Lavu?

Jelena Studen Vojvodić

Kockarski aspekti. Nekada je neko prokockao novac, vrednosti, bogatstvo, ali i moć, a danas se mogu prokockati i dobre prilike. Negde u „nevidljivom“ i nesvesnom postoje mržnja i bes prema bogatstvu, sjaju i luksuzu, a iz takvih okolnosti dolazi i do njihovog uništenja. Mržnja prema svemu što šljašti i što ima moć i vlast, tako da iz ovog aspekta izlazi „slika“ kad gnev, ljutnja, bes i mržnja napadaju i ubijaju kralja. Danas to može biti svako ko ima neku moć i vlast u rukama ili svako ko prolazi bogatom limuzinom ili izlazi iz svoje velike i bogate vile. Ako budete previše ponosni, egocentrični, puni sebe, ili ako se budete na bilo koji način hvalili, možete lako na sebe privući neprijateljstvo i mržnju. Ne treba pričati o svojim ambicijama, posebno ako su ambicije velike i ako želite da uspete tako što ćete se na neki način izdvojiti iz proseka, jer i u tom slučaju ćete lako privući mržnju i gnev. Ako „imate“, onda ne pokazujte koliko imate, pokušajte što manje da sijate, ne šepurite se okolo pokazujući kako blistate okićeni zlatom ili markiranom garderobom. Međutim, istovremeno, ovo su takođe aspekti kad se uz pomoć sile, manipulacije i agresije dolazi na vlast.

Moć opravdava silu, a novac i vrednosti opravdavaju otimanje i uzimanje jer, gde god je Mars, on će oteti i uzeti, a u kvadratu se naglašava agresija. Sunce u Lavu je gazda i vlast, pa u kvadratu s Marsom, to je slično kao kad uz zveket oružja ili lupajući šakom o sto besno izgovara „ja sam vlast!“, a onda uz pomoć sile i snage pokušava da dobije moć. I, baš kad se bude popeo i kad bude na pozornici, privlači gnev i mržnju drugih, pa tako i opasnost. Svi predsednici, političari, poznati, bogati, koji su se našli u ekstremnoj opasnosti ili koji su pod istim okolnostima izgubili život, imaju „pečat“ ovog aspekta. Sve prirodne katastrofe kroz koje je priroda iskalila neprijateljstvo i gnev, a koje su udarile po mondenskim letovalištima, isto imaju pečat ovog aspekta. Takođe, i neke velike civilizacije koje su nestale ili zbrisane u prošlosti. Osnovno je da u ovim aspektima uvek moć, bogatstvo, uspeh, ambicija i sjaj okreću sudbinu protiv sebe i privlače okolnosti koje slute opasnost, razaranje ili smrt, ili se privlače osobe koje će nas mrzeti zbog toga.

Agresija privlači agresiju. Zlo stvara zlo. Ako se koristi agresija ili sila da bi se postigli bogatstvo i moć, onda će jednog dana isto to bogatstvo biti uništeno agresijom ili će moć biti uništena silom. Jupiter je planeta koja nam daje pozitivno razmišljanje, i u konjunkciji sa Suncem to je zaista vera u život, ali ne u bilo kakav život. Ne u život koji je skroman, već u život koji daje sve blagodeti i maksimum bogatstva, ali Mars u Škorpiji veruje u smrt: „Samo razaranje i smrt mogu staviti tačku na takav život.“ Smrt ega i ambicije ili ubiti ego i ambiciju u sebi. Strast prema kocki, pa nas nešto duboko i jako vuče da rizikujemo, a opet, da bismo izgubili, uništili i razorili. Ekstremne želje koje nas snažno vuku da se pokažemo u nekoj opasnosti i na taj način da privučemo pažnju na sebe ili da budemo ponosni i veliki tek kad pogledamo smrti u lice. Heroji, velikani, slavni, svi oni su ginuli s pečatom ovog aspekta. Dostići slavu, pa umreti.

bukovski

Ko bi drugi imao Mars u Škorpiji i Sunce i Jupiter u Lavu, nego buntovnik i ikona andergraunda svog vremena – Čarls Bukovski! Kockar, pijanac, gubitnik, ženskaroš koji je živeo na ivici bede i koji bi ih povremeno i koristio da bi došao do visokog društva, koje je u dubini duše – mrzeo. Da, da… to je Mars u Škorpiji i Jupiter i Sunce u Lavu. A ako se prisetimo o čemu je pisao i ko su bili njegovi junaci, opet iz ovog aspekta vuče nesrećne ljude, kockare, gubitnike na ivici sloma, osobenjake ogrezle u ekstremnost i poroke, koji mrze sjaj i moć. Tadašnji establišment (Sunce, Jupiter u Lavu) vulgarno je prozivao s tim Marsom u Škorpiji i interesantno je da veću slavu ima sada, kad ga više nema, nego za života. Prvo smrt, pa onda slava. I, pred kraj života, kad je i ušao u simboliku Sunca i Jupitera u Lavu i počeo da živi u luksuzu i bogatstvu, samo se aktivirao Mars u Škorpiji – leukemija i smrt. To je taj aspekt, kad počneš da živiš luksuz i bogatstvo (Jupiter i Sunce u Lavu), okrećeš protiv sebe sve demone i tamne sile (Mars u Škorpiji) i prizivaš smrt i uništenje. Pa tek kad umreš (Mars u Škorpiji), onda te i slave (Sunce i Jupiter u Lavu).

Podeli s drugima