majk

Nekadašnji basista kultnog kalifornijskog trija Minutemen i sastava fIREHOSE, te sadašnji član Igijevih The Stooges, stiže u nedelju 23. marta po prvi put u Srbiju sa svojim bendom The Missingmen kada će nastupati u Gun Clubu

Marko Nikolić

Votovi The Missingmen se trenutno nalaze na evropskoj turneji Third Opera sa belgijskim L’Oeillère i britanskom grupom Guess What. Karte u pretprodaji za ovaj koncert koštaju 1200 dinara i mogu se nabaviti na šanku skadarlijskog kafića Šikarica i u prodavnici ploča Pinball Wizard u TC Eurocentar (Makednoska 30). Na ulazu u Gun Club na dan koncerta koji počinje u 20 časova, cena ulaznice biće 1500 dinara.

Majk je sredinom 2011. (u Japanu godinu dana ranije) objavio album Hyphenated Man, svojevrsnu rok operu inspirisanu bićima čiji je tvorac slavni holandski slikar Hijeronimus Boš. Ovaj album označio je i Votov povratak na teško opisiv punk-funk zvuk i ultrakratki format pesama njegove matične grupe Minutemen koju je  zajedno sa prijateljem, pevačem i gitaristom D. Boonom osnovao početkom osamdesetih u kalifornijskom gradu San Pedru. Zajedno sa bubnjarem Džordžom Hurlijem, Minutemen su brzo postali sastavni deo lokalne hardcore (post) punk scene i brzo počeli sa objavljivanjem albuma za kultnu izdavačku kuću SST, čiji je gazda gitarista grupe Black Flag Greg Džin (sam Vot je sedam godina bio u braku sa basistkinjom ove grupe Kirom Rosler, koja se nakon bavljenja muzikom s uspehom „prešaltala“ u filmsku industriju u kojoj radi kao montažer dijaloga).

Magnum opus grupe je dupli album Double Nickels on the Dime objavljen 1984. godine. Četrdeset i nešto pesama (postoje različite verzije) u više od 75 minuta trajanja snimljeno je za čitava tri dana. Budžet je iznosio „grandioznih“ 900 dolara, no krajnji ishod ove investicije danas važi za jedan od najboljih albuma nezavisne gitarske muzike uopšte. Trio je prvobitno želeo da objavi regularan album, ali ih je dupli album Zen Arcade kolega s etikete, grupe Husker Du, objavljen iste godine, oduševio i nagnao u pravcu ostvarenja masivnijih umetničkih ambicija, za čije su ispunjenje, kako će se ispostaviti, bili potpuno spremni.

U skladu sa duhom tamošnje i tadašnje scene, grupa je gajila osobenu „Do It Yourself“ („Uradi sam“) estetiku, a i danas veoma neobičnu i originalnu muziku s korenima u klasičnom roku, bluzu, fanku i panku (koji su Minutemen uz još jedan veliki kalifornijski bend – Gun Club, među prvima s uspehom „pomirili“ sa tradicionalnim/narodskim muzičkim izrazom)  pratili su vrhunski minimalistički tekstovi, uvek lični, često politični (izvorno levičarski i kritički nastrojeni u odnosu na SAD) i neretko aforistični, genijalni u svojoj sažetosti i silini, nisu izgubili ništa od svog sjaja ni tri decenije po objavljivanju. Uticaj ove, po mnogo čemu besprekorne  ploče nemoguće je preceniti: fanki zvuk neobičnog trojca veoma je uticao je na Fliju, basistu grupe Red Hot Čili Pepers, dok su beogradski Kanda, Kodža i Nebojša inspiraciju na početku svog postojanja, početkom devedesetih, pronalazili upravo u muzici grupe Minutemen. Popularni MTV serijal Jack Ass je za uvodnu špicu iskoristio Minutemenovu pesmu Corona, a beogradski indie hor Horkeškart (danas Horkestar) često je na svojim koncertima u prvoj deceniji ovog milenijuma izvodio obradu pesme Themselves.

Odmah po objavljivanju ovog albuma, grupa je objavila i spot za izrazito antikapitalistički nastrojenu pesmu This Ain’t No Picnic, u kojoj su korišćeni snimci iz filmova nekadašnjeg glumca i tadašnjeg predsednika Amerike Ronalda Regana, koji kao pilot puca i baca bombe na članove benda. U toj izbornoj godini, Regan je sebi dodao još četiri godine mandata nakon što je na jubilarnim 50. izborima za predsednika SAD bukvalno „sastavio sa zemljom“ demokratskog kandidata Voltera Mondejla. Činilo se da će se simbolička borba kalifornijskog trojca sa neoliberalnim predsednikom nastaviti… ali…

Na proputovanju sa devojkom kroz pustinju u Arizoni, pevač i gitarista grupe D. Boon je poginuo u 27. godini života krajem 1985. godine nakon što je ispao iz kombija i slomio vrat. Boona je tog kobnog dana tresla groznica te je iz tog razloga ležao na zadnjim sedištima u trenutku nezgode sa fatalnim posledicama. Ostala dvojica članova grupe pala su po spoznaji katastrofalnih novosti u momentalnu depresiju iz koje ih je na proleće iduće godine delimično izvukao veliki fan grupe iz Ohaja Ed Kroford sa kojim su, nakon što su potpali pod uticaj Krofordovog ubeđivanja da treba da nastave, Hurli i Vot oformili sastav fIREHOSE koji je postojao do 1994. godine. Vot je sa bivšom ženom Kirom nastupao i u duetu Dos, a sa lokalnim muzičarima nastupa u sastavima Secondmen i Missingmen. Zahvaljujući činjenici da u San Pedru postoji velika hrvatska zajednica, jedan od Votovih saradnika u prvoj od nabrojanih grupa bio je i Pit Mazik (Mažić), inače sadašnji suprug Ljiljane Nikolovske, prve pevačice splitske pop atrakcije Magazin.

Od 1995. naovamo Vot je objavio četiri solo albuma, od 2003. član je grupe The Stooges, a 2000. preživeo je tešku infekciju međice (karličnog dna). Izrazito živahan za uobičajene predstave pedesetsedmogodišnjaka, Vot se oprobao i u literarnim vodama, a radi i kao voditelj jedne internet radijske emisije u kojoj između ostalih pušta i muziku beogradske Discipline Kičme. Čovek kome je bio veliki uzor, Flija, mu je 2008. uručio nagradu za životno delo po izboru magazina Bass Player. Tri godine ranije, režiser Tim Irvin je potpisao izuzetno dirljiv dokumentarac o grupi Minutemen We Jam Econo, koji u celini možete pogledati ispod. Upravo stvaranje ovog filma je Vota potakao da se vrati snimcima grupe Minutemen koje je decenijama izbegavao zbog tuge za izgubljenim prijateljem, nakon čega je nastao još uvek aktuelni album. Nema sumnje da će beogradski rok sladokusci u nedelju imati priliku za vrhunski koncertni provod.

Podeli s drugima