Naslovna


Savršena odela od prvoklasnih materijala koja se šetaju po crvenim tepisima i na događajima sa zvaničnicima najvišeg ranga najverovatnije su sašivena u Hong Kongu − ručno


Odelo po meri šiju oni koji ne mogu da se pohvale standardnom građom, ali i oni koji to mogu sebi da prište, iako su građeni kao Apolon. Obični krojači, makar koliko da su im zlatne ruke, (ipak) nisu toliko skupi, a dobijete „svečano” odelo koje traje godinama i decenijama, i koje nosite u posebnim prilikama, po svadbama, sahranama, godišnjicama…

Krojači koje ćemo vam predstaviti šiju po narudžbini, kao i ostali širom sveta, ali imaju nešto zajedničko: svi su iz Hong Konga, od krojačkih radnji postali su brend i imaju elitističku klijentelu. Ovi krojači uzimaju meru kraljevima, glumcima, sportistima, trendseterima… s dubokim džepom. Neka odela koštaju kao garsonjere ili dobar automobil. Promislite ko to sebi može da priušti.

 

Punjab House
Punjab House

 

Punjab House. U plejadi hongkonških majstora najstarija krojačka radnja koja se uzdigla do planetarne popularnosti. Od 1889. godine u vlasništvu je porodice, trenutno poslednjeg potomka po imenu Aršad. On je zvanični krojač vozača i menadžmenta Formule 1, kao i Muhameda al Fajeda, nekih krunisanih glava… I dalje šije ručno, na tradicionalan način, po meri. Pored muških odela, Punjab House odvojeno pravi i muške košulje, pantalone, jakne i kapute. Pre nešto više od decenije počeli su da šiju i za žene, ali je asortiman ograničen samo na kostime, pantalone i košulje. Korisnici kažu da je sve što izađe ispod makaza i šivaće mašine ovog majstora − večno.

 

Njihova odela su ručno šivena (engleski reprezentativci u kriketu i glumac Patrik Stjuart)
Njihova odela su ručno šivena (engleski reprezentativci u kriketu i glumac Patrik Stjuart)

 

Ascot Chang. Logo Čengovog brenda su njegovi inicijali i smatrajte da ste bogati ako imate makar šal s ova dva slova. Čenga su sa 12. godina roditelji poslali u Šangaj kao šegrta krojaču muških košulja, i tu je ispekao zanat. Sa deset dolara u džepu odlazi u Hong Kong kad mu je bilo 26 godina i, zahvaljujući besprekornom umeću krojenja, brzo je stekao stalne i uticajne mušterije, tako da je 1953. godine otvorio prvu radnju. Iako je i dan-danas odelo osnovni proizvod s oznakom AC, asortiman je proširen, pa tako u njegovim radnjama (ima ih i u Njujorku, Los Anđelesu, Manili, Pekingu…) možete da kompletirate garderobu šalovima, džemperima od kašmira, svilenim kravatama, boksericama i obaveznim maramicama za odelo.

Ascot Chang logo
Ascot Chang logo

 

Besprekornu reputaciju duguje ne samo savršenim krojevima već i savršenom osećaju za tkaninu. Izjavio je da „lošu tkaninu ni najbolji kroj ne može da popravi”. Kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka politička i privredna elita SAD šila je odela kod njega.

 

Prva radnja, 1953. godina, Hong Kong
Prva radnja, 1953. godina, Hong Kong

 

Iako strogo čuva privatnost svojih klijenata, njegova odela se prepoznaju jer obraća pažnju na detalje − na primer dugmad. Prvi je na muška odela stavljao bisernu dugmad. Danas posao vode njegovi najmađi brat i sin, trudeći se da očuvaju viziju Askota Čenga − personalizovan pristup klijentima.

 

Odelo za agenta 007 - Raja Fashions
Odelo za agenta 007 – Raja Fashions

 

Raja Fashions. Zvanično postoji od 1957. godine, kad je deda Radže Dasvanija, sadašnjeg vlasnika brenda, emigrirao iz Indije u Hong Kong i otvorio krojačku radionicu. Daleko od toga da su godinama bili nepoznati, ali svetsku popularnost brend dobija tek po pripajanju Hong Konga Kini. Tad je Dasvani rešio da ne čeka da mu stalne mupšterije, uglavnom Britanci, dolaze na noge, već je krenuo u Veliku Britaniju, njima na noge.

 

Radža Dasvani na poslu
Radža Dasvani na poslu

 

Vrlo brzo otvorio je i tamo radnju, kako kažu kupci − „s pet zvezdica“. Iako nudi i konfekcijsku proizvodnju, najpoznatiji je po tome što odela šije ručno, po meri. Isti koncept primenio je i u drugim većim gradovima Velike Britanije, pa je prešao na SAD, a sad već ima radnje i u Australiji, Kanadi, Nemačkoj, na Novom Zelandu, u Belgiji, Švajcarskoj… Ipak, centrala je i dalje u Hong Kongu.

 

Sam's Tailor model odela
Sam’s Tailor model odela

 

Sam’s Tailor. Radnja Sam’s Tailor je na turističkoj mapi Hong Konga. Prvu krojačku radionicu otvorio je otac Manua Melvanija, a već sad je očigledno da će Melvanija naslediti sin Rošan koji je, pored toga što je majstor krojačkog zanata, ekološki posvećenik i brine o sajtu profesionalno. I još nešto − on je patentirao 100% razgradivu kesu koja tri godine posle bacanja nestaje s lica Zemlje.

 

Podmladak nastavlja tradiciju (Rošan uzima meru Diti fon Tiz i Kevinu Spejsiju)
Podmladak nastavlja tradiciju (Rošan uzima meru Diti fon Tiz i Kevinu Spejsiju)

 

Otac Manu šio je odela ovde vrlo nepopularnima Klintonu i Bleru, ali, osim njih dvojice, može da se pohvali zaista impresivnom klijentelom: kraljica Elizabeta II, Margaret Tačer, prinčevi Filip i Čarls, Majkl Džekson, Dejvid Bouvi… i Boris Beker, trener Novaka Đokovića. Mlađu klijentelu, takođe ekskluzivnu, privlači sin koji vodi uspešan marketing Sam’s Tailor kuće.

 

Klasika je večna - Rashmi Custom Tailors
Klasika je večna – Rashmi Custom Tailors

 

Rashmi Custom Tailors. Od ostalih krojačkih „institucija” Hong Konga razlikuju se po tome što odela po meri rade „po kućama” – uzimaju meru i dolaze na noge za probu, a u radnjama možete da kupite konfekcijski asortiman koji doduše možete da zatražite po svojoj meri, ali je onda nešto veća cena. I, naravno, čak i „konfekcijska” odela ručno su izrađena. Fokus je na klasičnim modelima i krojevima, kao i prvoklasnim materijalima. Klijentela kojoj idu „po kućama” poslovna je tajna. Prosečna cena odela izloženih u radnji − tričavih 2.400 dolara.

 

Još jedna od živih znamenitosti krojačke mape Hong Konga - Jim's Tailor na poslu
Jim’s Tailor, još jedna od živih znamenitosti krojačke mape Hong Konga
Podeli s drugima