yeltsin

Među 736 fudbalera koji brane boje svojih zemalja na ovogodišnjem Mundijalu u Brazilu jedno ime se posebno izdvaja. Upoznajte Đelcina Tehedu, zadnjeg veznog u reprezentaciji Kostarike

Dugogodišnji prvotimac šampiona Kostarike Deportiva Saprise dobio je, zahvaljujući inspiraciji svoje majke, ime po prvom predsedniku Rusije Borisu Jeljcinu. Đelcin, čije se ime ovako izgovara u španskom govornom području, rodio se pre 22 godine u primorskoj varošici Limon i već je skupio 22 nastupa za nacionalnu selekciju svoje zemlje.

Pošto je dobio blagoslov svoje nesumnjivo inspirativne majke, Teheda se, vođen strašću prema fudbalu, kao tinejdžer preselio u glavni grad San Hose i sa 19 godina debitovao za prvi tim Saprise. On ne krije da mu igračke želje plove preko Atlantika, u neku od najjačih evropskih liga. Nemački Transfermarkt njegovu trenutnu tržišnu vrednost procenjuje na oko 600 hiljada evra, a tekuće Svetsko prvenstvo prilika je za Đelcina da dobrim igrama dodatno „nabifla“ tu cifru. Kako sam tvrdi, ponuda sa Starog kontinenta je već bilo, pošto je igrač srednjeg reda skrenuo na sebe pažnju skauta odličnim igrama u kvalifikacijama CONCACAF zone u kojima je Kostarika zauzela fantastično drugo mesto, iza SAD, ostavivši iza sebe mnogo „izvikaniju“ selekciju Meksika, koja je vizu za Brazil izvadila tek u baraž mečevima sa Novim Zelandom.

Žreb nije imao milosti za selekciju Kostarike u njenom četvrtom pojavljivanju na Svetskim prvenstvima, jer je smestio u „jezivu“ grupu sa tri nekadašnja svetska prvaka – Italijom, Engleskom i Urugvajem. Upravo će moćna južnoamerička selekcija predvođena skupocenim golgeterima Suaresom i Kavanijem biti njen prvi protivnik, i to danas (14. jun) od 18 časova na stadionu Kaštelao u Fortalezi, glavnom gradu brazilske države Seara, smeštene na severoistoku najveće južnoameričke zemlje.

Kostarikanci su najbolji rezultat na Svetskim prvenstvima ostvarili na svom debiju 1990. u Italiji kada su pod vođstvom našeg stručnjaka Bore Milutinovića stigli do osmine finala. Tom prilikom popularni „Tikosi“ su senzacionalno savladali dve evropske reprezentacije (Švedska i Škotska), i uz minimalan poraz od neprikosnovenih Brazilaca obreli se među najboljih 16 ekipa na svetu. Zatim ih je na stadionu Sveti Nikola u Bariju sa 4-1 deklasirala Čehoslovačka, predvođena raspoloženim Tomašom Skuhravijem, koji je na ovoj utakmici postigao het-trik. Jedan od igrača iz te generacije, Hernan Medford, strelac pobedonosnog gola protiv Švedske, bio je jedan od prvih „stranaca“ u Prvoj ligi nekadašnje Jugoslavije, pošto se neposredno po završetku najveće svetske smotre fudbala obreo u timu zagrebačkog Dinama.

 

Podeli s drugima