Dalaj Lama nosi „obuću za plažu“ i u zvaničnim prilikama


Iako su najpoznatije japanske (po Japanu si i dobile ime, mada ih tamo zovu – geta), japanke su verovatno najstarija vrsta obuće na svetu. Kaišiće u obliku slova V na nogama možemo videti naslikane po egipatskim grobnicama 4.000 godina p.n.e. Ako saberemo ta četiri milenijuma pre nove ere i dodamo im dva u ovoj eri, dolazimo do frapantnog podatka da su japanke u modi već 6.000 godina!

Nosile su se i nose i u Kini, starom Rimu, starom Izraelu, Indiji, Africi… Danas su najpopularnije i najmasovnije se nose u zemlji Novog sveta – Brazilu, pre svega zahvaljujući čuvenim brendovima koji ih proizvode: Alpargatas (model Havajinas) i Ipanema (prvi brend koji ih je pravio od antialergijske gume).

Idealna obuća za plažu

Ako se pitate zašto baš Brazil, i pomislite da je uzrok topla klima, samo delimično ste u pravu. Pravi razlog je prirodna guma, kaučuk, koje ima u Brazilu, i dok nisu izumeli „veštačku“ gumu, nalazila se jedino u ovoj južnoameričkoj zemlji. Zanimljivo je i da je jedan od dizajnera Ipaneme Žizel Bundšen.

Pre gume, japanke su se pravile od palminog lišća i papirusa (Egipat), sirove kože (Afrika), drveta (Japan, Koreja, Kina i Indija), lišća biljaka (Južna Amerika, Meksiko)… U Japanu su japanke deo nošnje, kao što su kod nas opanci.

Japanke koje nose gejše

Posle Drugog svetskog rata mnogi američki vojnici bili su stacionirani u Japanu i po povratku u domovinu popularisali su ovu vrstu obuće. Međutim, prava ekspanzija nastupila je tek kasnih pedesetih godina, kad je guma počela da se koristi i za proizvodnju drugih stvari, a ne samo pneumatika.

U odnosu na japanske japanke, nove, na američkom tržištu prozvane flip-flops zbog zvuka (šljapkanja, flopkanja…) koji proizvode tokom hodanja, bile su lagane, savitljive, otporne na vodu… Masovna proizvodnja počinje početkom šezdesetih. Bila je to jeftina guma, a boje iste kao i boje guma na kolima. Kako je vreme prolazilo, tako se menjao i materijal, postajao je sve kvalitetniji, a tek boje i deseni…

Japanke kao rimljanke

Japanke su, kao odealna obuća za leto, postale simbol opuštenosti, odmora, nesputanosti… Danas su neizostavna obuća za plažu. Međutim, osvojile su i ulice, pa se mogu videti i van plaže. Iako je guma osnovni materijal, nije ništa neobično da ih vidite s mašnama, perlicama, trakama, resama… Čak i sa šljokicama i poludragim kamenjem! Dakle – za plažu i roštiljanje u bašti isto kao i za večernji izlazak.

Fensi varijanta

Čini se da se u svetu japanki ništa ne može promeniti, ali stručnjaci će vam reći da su velike razlike u kvalitetu, pre svega materijala, zatim i izrade, a u japanke se računaju i sandale koje imaju kaiš preko zgloba – bitno je da je palac odvojen od ostalih prstiju.

Kao što se za bikini mislilo da nema šanse da se proizvede u više od nekoliko modela, tako je bilo i s japankama. Kako jednostavna obuća, a koliko mnogo različitih modela.

Japanke-sandale

U veliki plus za japanke računa se i njihova niska cena, pa vam i nije žao što nisu dugotrajne.

Japanske japanke

Veliki minus je što ih lekari ne preporučuju za nošenje, pogotovo ortopedi. Dali su dopuštenje za plažu i kratko hodanje, ali na dugotrajno su stavili zabranu. Po njihovim rečima, japanke nisu prilagođene stopalu (osim sportskih) i ne prianjaju uz nogu (opet, osim sportskih). Prilikom hoda stopalo nema podršku, zglob nije pričvršćen, pa lako dolazi do bolova u stopalima i uvrtanja mišića i tetiva, posledica je nepravilan hod, a posledica nepravilnog hoda – nepravilno držanje tela. Dalje sledi tekst o kičmi i tako dalje i tako dalje.

Hale Beri

Ima i tu leka – sportske japanke su modeli anatomski prilagođeni stopalu, od najboljih materijala, i nisu prokažene od lekara. Međutim, one nisu jeftine.

Podeli s drugima