venus

Susret natalne Venere sa tranzitnim planetama

Jelena Studen Vojvodić

U prethodnim tekstovima pisala sam o seksualnosti i Veneri, kao i kada je ova planeta najviše motivisana i spremna da se prepusti Marsu, odnosno seksualnom činu. Kad idete kod astrologa najčešća pitanja su ona koja počinju sa „kada?“, pa tako i pitanja „kada ću se zaljubiti?“, „kada ću imati vezu?“, „kada ću se prepustiti osećanjima?“ i tome slična.

Ono što najmanje možete da uradite za sebe, ali ako znate da čitate tranzite je da potražite u efemeridama period kada će neka od tranzitnih planeta preći preko vaše natalne Venere. Nema veze o kojoj se tranzitnoj planeti radi, jer bilo koja planeta koja bude prelazila preko vaše natalne Venere može da je aktivira. Kada se dešava ovaj tranzit, aktiviraju se osećanja, simpatije, ljubav ili zadovoljstvo. U ovim periodima možete osetiti simpatiju prema nekoj drugoj osobi, pa reći prijatelju ili prijateljici: „Ova osoba mi se mnogo dopada“. Možete da sretnete osobu koja će vas privući i za kojom ćete da se okrenete ili se na neki način potrudite da uspostavite sa njom kontakt, jer vam se dopala, što je u funkciji Venere. Isto tako, možete svom partneru reći: „Dragi, vreme je za opuštanje i prepuštanje zadovoljstvu.“ Takođe, možete osetiti želju da se lepo obučete, odete do frizera ili kozmetičara, pa da budete lepi, poželjni i zavodljivi za svog partnera ili za osobu koju želite da privučete. Sve su ovo želje i potrebe koje će se pokrenuti i aktivirati onda kada i Venera bude aktivirana u vašem horoskopu nekom drugom tranzitnom planetom. Naravno, mnogo toga zavisi u kojem znaku se dešava tranzit i o kojoj se tranzitnoj planeti radi, jer nije isto ako je tranzitna planeta Mars ili Saturn.

 

 

Krenućemo od tranzita spoljnjih planeta, koji su vrlo interesantni i njihov uticaj se oseća duže vreme, jer se radi o sporim planetama. Šta može da se očekuje kada tranzitni Pluton prelazi preko vaše natalne Venere? Tranzitni Pluton daje emocionalnu dubinu i podstiče Veneru na duboka i fatalna osećanja. Kod ovog aspekta je prisutna „opčinjenost“ tako da vas je druga osoba tako snažno opčinila da ne možete normalno da funkcionišete u svakodnevnim aktivnostima. Pluton je ovde da bi pričao o emocionalnoj dubini i fatalnosti, što se često manifestuje kroz seks, jake strasti i ekstremne emocije. Slično kao kada vas neko fiksira svojim dubokim pogledom i ne možete da odvojite pogled nje.

Zbog toga ovo mogu biti fatalni susreti, jer se iz fatalnosti, magije i opčinjenosti stvara ljubav. Pluton aktivira duboka osećanja i fatalnu povezanost. Nekad su sa ovim tranzitom potrebne korenite promene, tako da Pluton uzrokuje i fatalne gubitke ili rastanke, jer suština je da Venera voli baš u onom trenutku kada gubi, a ovo je posebno prisutno ako u natalu ima nepovoljan aspekt sa Marsom, Saturnom, Uranom ili Plutonom. Trenutno je tranzitni Pluton u Jarcu, pa ako očekujete prelaz ove planete preko vaše natalne Venere i s obzirom da Pluton predstavlja konačnost u zavisnosti od aspekata natalne Venere ili se veza okončava, jer su se na primer, dugo vukli neki problemi iz prošlosti, što je u simbolici Jarca. Takođe, s obzirom da je cilj Jarca materijalizacija i čvrsta struktura, ovaj tranzit pokreće i planove (Jarac) koji se odnose na vašu vezu u budućnosti. Ne treba nikako zaboraviti da se Venera odnosi i na vrednosti, pa se pod uticajem ovog tranzita u zemljanom znaku Jarca mogu iz korena promeniti neke vrednosti koje su povezane sa vašim osećanjima.

 

 

Šta možete da očekujete kada tranzitni Neptun prelazi preko natalne Venere? Tranzitni Neptun šapuće neku romantičnu poeziju, zavodi, ali i zavarava. Reakcije Venere na ovaj tranzit su vrlo osetljive i postoji mogućnost da budete lako zavedeni od druge osobe. Neptun daje maštovitost i erotičnost Veneri, koja se lako zanosi osećanjima i ima osećaj kao da se suočava sa nekom ljubavnom bajkom, pa se pita: „Da li je ovo san ili stvarnost?“. Ovaj aspekt predstavlja trenutak kada ste zavedeni i kada padate na kolena ili u zagrljaj drugoj osobi pokazujući najnežnija osećanja. Neptun podstiče Veneru da zaneseno voli i ljubi, plovi na oblacima, skida zvezde sa neba i oseti čaroliju ljubavnog trenutka i zagrljaja. Ovde mašta sklapa savez sa emocijama i ljubavlju. Međutim, ovo su i trenuci slabosti, jer postajete slabi na udvaranje i lepe reči, pa se lako prepuštate zagrljajima. Uz osetljivost, često ide i sažaljenje i – „Oh, on je tako slab i ranjiv i treba mu ljubav“, a onda slabost i osetljivost druge osobe podstiču Veneru da oseća i voli. Ako, na primer, neko od vas očekuje tranzitnog Neptuna preko Venere u Ribama, a Neptun je trenutno u Ribama, onda suze sklapaju savez sa ljubavlju, pa se lako i plače i ljubi ili pati i voli. Iz mašte se rađa ljubav, a iz čarolije nastaju poljupci. Venera voli, jer mnogo toga izgleda kao u bajci, koju je davno čitala i koja se završila, „I, srećno su živeli do kraja života“ i od tog trenutka ona sanja isti taj ljubavni san.

 

Tranzitni Uran, planeta koja nas drži u napetosti dodaje uzbuđenje Veneri, pa u iznenadnom trenutku dolazi do susreta, jer je iznenađenje uslov da se pokrenu osećanja i simpatije. Ovo su iznenadne reakcije, jer se on (ona) pojavljuje na vašim vratima onda kada to uopšte ne očekujete, pa ako u tom trenutku držite neku vazu sa cvećem u ruci, ona lako može da završi slomljena na podu. Tranzitni Uran daje potrebu i želju za promenom i promena je uslov uživanja, zadovoljstva i zagrljaja. Neočekivanost donosi susret, iznenađenje rađa poljubac, a uzbuđenje stvara ljubav i onda možete samo da ponavljate, „Ovo je nemoguće i nemoguće“ ili „Do pre deset minuta sam bila mirna, a sada sam već nemirna, jer je tvoja pojava kod mene pokrenula iznenadnu zainteresovanost i emotivno uzbuđenje.“ Zbog potrebe za uzbuđenjem, bežite u zagrljaj neke druge osobe ili nestajete pod iznenađujućim okolnostima ostavljajući partnera u čudu trčeći i žureći što brže možete u neko novo ljubavno iskustvo. Silazite užurbano niz stepenice, a iz ruke vam ispadaju stvari koje nosite, ali neko se pojavljuje niotkuda i dok vam pomaže da pokupite stvari, osećate kao da je strujni udar prošao kroz vas, jer Uran je uvek iznenađujući i nabijen elektricitetom. S obzirom da je tranzitni Uran trenutno u Ovnu, oni koji očekuju prelaz ove planete preko natalne Venere imaće reakciju na Urana „sad ili nikad“. Neko vam se dopada – odlučujete sad i „ovog istog trenutka“ da preduzmete akciju i počnete sa svojim udvaranjem i zavođenjem. U vezi ste – vreme je da zajedno sa partnerom priredite neku ljubavnu ludost ili da kažete jedno drugom, „Ili ćemo nešto promeniti u našem odnosu ili ćemo se razići.“

 

 

Dolazimo do „omiljenog“ tranzitnog Saturna koji može Veneru da aktivira na nekoliko načina. Ovo može biti period kada je pojačana potreba za sigurnošću i stabilnošću u ljubavi. Možete sebe uhvatiti kako razmišljate: „Stani i razmisli da li je kucnuo čas da sednem sa partnerom i ozbiljno porazgovaram o budućnosti naše veze?“. Tranzitni Saturn daje ozbiljnost Veneri i ona je onda spremna da se bavi ozbiljnim planovima vezano za odnos i da prihvati odgovornost svega toga. Ovde se iz ozbiljnosti rađa ljubav, zrelost donosi poljupce, a sigurnost donosi zagrljaje. Zbog toga tranzitni Saturn podstiče Veneru da pokaže zrela osećanja i ozbiljne namere u ljubavi i da konkretno oblikuje i materijalizuje vezu ili odnos. Ako ste razdvojeni kilometrima od partnera ovo je period u kom se postavlja pitanje: „Moramo li biti razdvojeni ovom daljinom zbog koje patim?“, jer Saturn traži autentičnost, prisutnost i realnost. Zbog toga je ovde Venera podstaknuta da učini stvarnim i realnim poljupce i zagrljaje, ali i da obezbedi prisutnost partnera. Iz konkretnih koraka, planiranja, pa i razuma dolazi do susreta i sastanaka. Ne treba zaboraviti da je Saturn povezan i sa teškoćama, zabranama i patnjom i može vas privući neko ko je zauzet, tako da se i iz zabrane rađa ljubav. Slično kao kada patnja i bol postaju saveznici sa ljubavlju i što vas više boli i što jače patite, kao i da više volite. Ako se tranzit dešava u znaku Strelca, to je slično kao da čujete – „Moja osećanja prema tebi su ozbiljna i zato verujem u našu budućnost“ ili „Dopadaš mi se, jer se osećam sigurnom pored tebe i zato verujem u našu vezu.“

 

 

A, šta je sa tranzitnim Jupiterom? Kažu da on sreću deli, ali to nije baš uvek tako. Istina je da Jupiter daje optimizam Veneri, pa su ovde nada i ljubav u savezu i Venera voli onu osobu koja će joj reći, „Veruj u ljubav, jer je samo ljubav vizionarska i može da te vodi napred“. Ovo je posebno naglašeno ako se tranzit odigrava u jednom od vatrenih znakova (Ovan, Lav i Strelac). Međutim, zbog jake želje da se veruje u ljubav i u ono što nam druga osoba govori, obećava i priča što nas privlači, mogu ostati samo prevelika očekivanja. Ovo je posebno naglašeno ako je natalna Venera u nepovoljnim aspektima sa drugim planetama, na primer, posebno sa natalnim Mesecom, jer se ovaj aspekt manifestuje kao problem da se postigne bliskost, mir i intima zbog preteranih očekivanja.

Kada tranzitni Jupiter prelazi preko natalne Venere onda se osmeh lepi za osmeh, jer vedrina i dobro raspoloženje rađaju ljubav. Tranzitni Jupiter umnožava sve ono za čim Venera čezne, pa su to hiljade poljubaca i zagrljaja i to nije „volim te“ već „volim te odavde do neba“ Sa ovim tranzitom nema ljubavnih sastanaka od sat vremena ili dva sata, već traju ceo dan i celu noć ispunjeni obećanjima da će vas voleti, čak i ako vas daljine razdvajaju. Ako ste se nalazili u emotivnom i ljubavnom problemu pre ovog tranzita, kada se spoje ove dve planete rađa se nada da nije sve izgubljeno i da su problemi rešivi, jer Jupiter podstiče Veneru da veruje u ljubav i pozitivna ljubavna rešenja. Zbog toga, ćete čuti glas koji govori, „Nije još ništa izgubljeno, jer danas je novi dan u kojem sam se probudila pozitivna i opuštena.“ Međutim, kao što sam spomenula, dosta toga zavisi i od aspekata natalne Venere sa drugim planetama, a onda tranzitni Jupiter aktivira, ali ne samo Veneru već i njene aspekte. Ako su na primer, tranzitni Jupiter i natalna Venera u jednom od vazdušnih znakova, možete dobiti poruku koja će vas razvedriti i obradovati, jer se vazdušni znaci odnose na komunikaciju, informacije i kontakte. Ako se tranzit dešava u Vagi, može opisati odlazak na neki koncert, zabavu, izložbu, modnu reviju ili bilo koji drugi kulturni i društveni događaj, jer Jupiter širi aptetite Venere za druženje i ovakva događanja, a onda na takvim mestima možete sresti i osobu koja će privući vašu pažnju.

Nastavak u sledećem tekstu gde nas očekuje tranzitni Mars, Merkur, Mesec i Sunce.

Podeli s drugima