hoc

Dobro došli u prvo izdanje TV Reciklaže

Vid Lukić

Iz kog razloga vredi odvojiti vreme za neke stare serije i emisije? Obreli ste se u sledećoj situaciji ili ćete se u njoj već naći – serija se emituje na televiziji, ali nemate nerava da čekate po nedelju dana na sledeću epizodu. Odgledali ste sve moguće trenutno raspoložive serije i filmove. TV program znate napamet. Dašak svežeg vazduha bi vam predstavljala milionita repriza Porodičnog blaga ili Boljeg života. Drugim rečima, u problemu ste. Nemate čime da ispunite slobodno vreme. Mogli biste da se potrudite da nađete dobar film, ali to je samo dva sata, u vrh glave. Jedna dobra serija bi vam dobro došla.

Krenimo od britanskog TV klasika – House of Cards. Da, da, dobro ste čuli – House of Cards. Ali, čekaj, zar to nije ona Netflix serija s Kevinom Spejsijem? Jeste. Ali ta Kuća karata je rimejk. Nema ko nije čuo za Kevina Spejsija. Bez sumnje, jedan je od najboljih glumaca današnjice, dvostruko ovenčan Oskarom. Štaviše, za njegovu ulogu Franka Underwooda u rimejku dobio je i Zlatni globus. Sad sledi pitanje: „Pa šta će meni taj original u životu kad imam novu Netflix verziju?” Naravno, ovaj rimejk možda je i jedno od remek-dela moderne TV produkcije, što pokazuje i silnim nagradama, nominacijama i startom žanra serija van televizije (House of Cards je prvi originalni program Netflixa, posle koga su usledili silni originalni programi, uključujući i Marvel’s Daredevil, što je čak ohrabrilo Amazon da se okuša u njemu). Za one koji su u toku, čekanje četvrte sezone do februara ne paše, a oni koji bi tek da počnu, proći će tih 36 sati serije u roku od nedelju-dve. Šta onda do februara?

Rešenje je ponovo – House of Cards, britanski original iz 1990. Glavni lik, Francis Urquhart (koga je glumio jedan od najboljih glumaca britanskog teatra koji se bavi Šekspirovim delima – Ian Richardson, za ovu ulogu nagrađen je BAFTA nagradom) političar je starog kova, poštovan u svojoj partiji i opoziciji. Gde je priča? Što bi rekao sam Francis: ,,Events. A politician’s worst nightmare.”

Izbori su u toku. Francis se borio zubima i kandžama da njegova partija pobedi. Doveo je novog premijera na vlast, ali uz obećanje da će dobiti kabinetsko mesto. Naravno, biva preskočen za mesto ministra i tu priča počinje. Osveta, omiljeno narodno predjelo. Najbolja Šekspirova dela bavila su se njom – Magbet, Tit Andronik, Hamlet. Čak je većina modernih kritičara videla Francisa kao uspešnog modernog Magbeta. Uz to, ima običaj da s vremena na vreme citira ovu dramu. Osveta se najbolje služi hladna, a to najbolje zna Francis.

 

need

 

Prepreden, mudar i veoma pažljiv, započinje svojevrsni „ put pravednika”. Ali ne samo za ono što je trebalo da dobije, već za ono što je zaslužio. Mesto premijera. Naravno, nijedan antiheroj nije dovoljno dobar sâm. Najbolje ga odslikavaju njegovi pomoćnici. Počnimo od njegove drage žene Elizabeth.

Hladna, proračunata, ali možda najvažnije – lojalna mužu. Zna šta je najbolje za njenog Francisa i nije joj problem da ga lagano usmeri u pravom smeru. Tu je i „protégé” Tim Stamper, jedan od parlamentarnih bičeva koji služi pod Francisom. Mada, on je više produžetak njegovih ruku nego jedan od slugu. Ako je posredi neki mračan, mutan ili tajnovit posao koji treba rešiti, tu je Tim. Kao najverniji buldog. Samo mu treba reći gde je bačena koska. Tu je i Roger O’Neal, radnik jedne PR firme koja je vodila kampanju trenutnog premijera. Ovde još u prvoj epizodi vidimo moć Francisa Urquharta. Zna šta pokreće ljude i kako to da iskoristi, a Rogerov problem s kokainom je po meri u tom smislu. Njegove PR usluge nisu važne, ali jedan henchman… E, to jeste važno.

Ipak, najvažnija pomoćnica je Mattie Storin. Mlada i neiskusna novinarka, ali željna da uči. Izabrala je Francisa da je nauči pravoj moći. Hoće da zna ko zaista vuče konce i kako funkcioniše vlada iza zidova. Kroz njenu edukaciju Francis ima na raspolaganju još jedan način da ispuni svoj cilj. Novinar više uvek dobro dođe.

Francisova lukavost, uz pomoćnike koje iskorišćava kako prilike nalažu, daje nam jedan pravi politički triler. Jeza da prođe uz kičmu kad mrvicu po mrvicu saznajemo kako se obrću poslovi pravih moćnika.

Zašto o tome samo čitati? Francis će vam sve to lično reći kad napusti četvrti zid. Pravo pitanje je: ,,Da li ste dovoljno hrabri da ga saslušate?”

Podeli s drugima