Maksimalne vrednosti temperature koje sam predviđao u prethodnoj prognozi, ipak su za nekoliko stepeni niže od očekivanih

Bojan Šojić

Slične vrednosti će se održati i tokom prvog dela predstojeće lunarne faze, a tek se u drugoj polovini može očekivati njihov porast.

Tokom čitavog perioda nas očekuje promenljivo oblačno. Početkom perioda više oblačnosti, uz slabe padavine uglavnom na istoku i jugu, a prema kraju perioda više sunčanih intervala. Maksimalne temperature će se kretati uglavnom između 16°C i 23°C, a na kraju perioda za koji stepen više, uz jačanje vetrova južnih pravaca.

I u okruženju slične vremenske prilike – promenljivo oblačno, u većini mesta suvo, a na jugu i istoku povremeno uz slabe padavine. Najviše padavina bilo bi na jugu i istoku Makedonije. Pred kraj perioda u svim krajevima više sunca i toplije. Maksimalne temperature početkom perioda između 14°C i 20°C, a potom i do 25°C ponegde.

U istočnoj i severoistočnoj Evropi promenljivo sa kišom i pojačanim vetrom. Na jugoistoku početkom perioda oblačno sa kišom i pljuskovima, a zatim stabilnije. Temperature uglavnom oko proseka.

U zapadnoj Evropi toplije u prvom delu perioda, uz više sunčanih sati, a u drugom delu perioda oblačno sa čestom kišom, posebno u oblasti Britanije i Francuske. U severnoj Evropi i Skandinaviji treba računati na jače zahlađenje sa kišom i pojačanim vetrom, naročito sredinom perioda. Ponegde može biti i obilnijih padavina.

pun-mesec

Pun Mesec, 28. septembar 2015. 04:50h, Beograd

U usponu je hladan i suv znak Device, sa Marsom i Jupiterom koji su postavljeni u njemu. Jupiter je u bliskoj konjunkciji sa stepenom Ascendenta, obećavajući prijatne vremenske prilike, u skladu sa dobom godine. Zbog toga što su obe planete po svojoj osnovnoj prirodi tople, naročito orijentalni Mars, to bi nas moglo navesti na zaključak da će temperature biti malo iznad proseka. Ali, kako su oboje u hladnoj Devici, a Mars u bliskom kvadratu sa Saturnom, ne treba očekivati rast temperature pre kraja perioda. Bezo obzira na to, maksimalne vrednosti bi bile oko prosečnih vrednosti za kraj septembra.

Pošto Mars i Jupiter lagano ulaze u konjunkciju, to će za posledicu imati jačanje istočnih i jugoistočnih strujanja i postepeni porast temperature, ne samo krajem ove lunarne faze, već i u toku naredne.

Merkur, vladar Ascendenta, i dalje je retrogradan i tone u spaljenost. Njegovo spajanje sa Suncem u vazdušnom znaku obično uzrokuje promenljivo vreme sa kišom i pojačanim južnim vetrovima, ali, kako se ova konjunkcija dešava u znaku koji je u averziji prema znaku u usponu, glavnina oblačnosti i padavina će se držati zapadnije i južnije od naših predela.

Mesec je vrlo topao i suv, što je dodatno pojačano njegovom pozicijom u toplom i suvom Ovnu, međutim, njegov uticaj na vremenske prilike neće biti izražen na početku perioda zbog lunarne eklipse. Svoju prvu aplikaciju ostvaruje sa Merkurom i to putem opozicije, a potom ide u trigon sa orijentalnom Venerom u vatrenom znaku. Ovo nam kazuje da će prva polovina perioda biti promenljiva, relativno sveža, sa malom šansom da bude padavina, uglavnom istočno i južno. U drugoj polovini perioda toplije uz jačanje vetra.

Podeli s drugima