zone

Zahvaljujući brojnim prekookeanskim teritorijama, Francuska je zemlja sa najviše vremenskih zona u opticaju – čak 12. Slede SAD sa 11 i Velika Britanija i Rusija sa 9 vremenskih zona, mada najveća država na svetu ima najviše različitih vremena na svojoj matičnoj teritoriji

Naravno, u francuskoj matici zona je jedna jedina, ova koja važi i za našu zemlju i veći deo kontinentalne Evrope. No od Francuske Polinezije do Valisa i Futune raspon je neverovatna 22 sata, a između su uglavljena vremena brojnih francuskih poseda – od Francuske Gijane u Južnoj Americi i Martinika nasred Atlantika, preko Majota i Reiniona u Africi do Nove Kaledonije u Pacifiku, istočno od Australije. Sve ove teritorije, nekadašnje kolonije po francuskom Ustavu imaju status prekomorskih departmana ili prekomorskih zajednica i integralni su deo Francuske, te je zbog toga sredstvo plaćanja u njima evro.

SAD su druge sa 11 zona od čega šest otpada na 50 američkih saveznih država – po jedna na Havaje i Aljasku, dok su ostale četiri raspoređene na potezu od atlantske do pacifičke obale.  Raspon američkih zona je 24 časa te je na militirizovanom atolu Vejk u Pacifiku čitav dan razlike u odnosu na takođe pacifički, ali nenastanjeni atol Bejker. Ostatak vremenskih zona otpada na ostale američke posede od Američke Samoe do Američkih Devičanskih ostrva, Guama i Portorika, na kome se trenutno vode debate da li ovo ostrvo treba da ostane američka teritorija, postane savezna američka država ili pođe putem potpune samostalnosti.

Iako na Antarktiku postoji bar deset različitih vremenskih zona, on nije zvanično priznata suverena država. Rusija i Velika Britanija, koje obe imaju po devet vremenskih zona to jesu. Dok Britanci mogu da za vremenske varijacije zahvale svojoj kolonijalnoj prošlosti na sve četiri strane sveta, Rusi su u periodu od 1992, kada su ponovo ustanovili svoju državu, postepeno smanjivali broj vremenskih zona sa 11 na 9. Zanimljivo je da se železnički saobraćaj u najvećoj državi svetu odvija po tzv. Moskovskom vremenu, dok su vremena na aerodromima u skladu sa vremenskom zonom mesta u kojima se nalaze. Iako je 2011. tadašnji ruski predsednik Medvedev ukazom doneo odluku da u Rusiji više neće biti pomeranja vremena za sat unapred i unazad za tzv. letnje i zimsko računanje vremena, u julu ove godine ovaj zakon je prestao da važi i Rusi će 26. oktobra moći da spavaju jedan sat duže.

Od ostalih država koje su zastupljene na ovoj listi, najviše je kotirana Australija sa 0sam, odnosno Kanada sa šest različitih vremenskih zona. Zahvaljujući Grenlandu i Farskim ostrvima, Danska ih ima pet, baš koliko i Novi Zeland. Zonom manje može se pohvaliti Brazil, dok ih po tri imaju Indonezija, Meksiko i Kiribati, ubedljivo najmanja država na ovom spisku.

Podeli s drugima