Filmovi u martu - bioskopski repertoar


Osam filmova martovskog bioskopskog repertoara premijerno će biti prikazano na FESTu: Tvrđava, Hotel Mumbaj, Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Stanlio i Olio, Favorit, Oni, Šavovi i Vitni


Tvrđava (Тобол)

U bioskopima od 1. marta

Režija: Igor Zajcev

Uloge: Ilja Malanin, Dmitrij Djužev, Dmitrij Nazarov

Ruski istorijski spektakl Tvrđava (Toбол) snimljen је prema motivima romana Alekseja Ivanova. Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kad je rastuća imperija žestoko menjala srednjovekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu – od ubeđenja do nacija. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, kineski šverceri, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari… Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scеnama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda. Film porede s Igrom prestola, gde je uspešno kombinovano više žanrova.

 

Hotel Mumbaj (Hotel Mumbai)

U bioskopima od 3. marta

Režija: Anthony Maras

Uloge: Dev Patel, Armie Hammer, Jason Isaacs

Triler Hotel Mumbaj (Hotel Mumbai) zasnovan je na istinitoj priči o terorističkom napadu na Taj Mahal Palace Hotel u Mumbaju 2008, sastavljen iz nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad. Dev Patel (Slumdog Milionaire) igra jednog od zaposlenih koji iznenada mora da postane spasilac svojih gostiju. U ostalim pričama vidimo druge goste, radnike koji su odlučili da pobegnu s lica mesta, kao i one koji su odlučili da ostanu, policiju, napadače, i porodice zatočenih koje sa strepnjom prate vesti o napadu. Debitant Entoni Maras zasnovao je priču na intervjuima sa žrtvama ovog događaja, i trudio se da na autentičan način prenese napetu atmosferu iznenadnog napada. Film je prikazan na festivalima u Torontu i Kanu, gde je doživeo ovacije čak 10 minuta.

 

Poslednji Srbin u Hrvatskoj

U bioskopima od 3. marta

Režija: Predrag Ličina

Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Sergej Trifunović

U budućnosti, nakon bankrota Hrvatske, stanovništvo se suočava s velikim klasnim razlikama. Mala grupa bogatih postala je još bogatija, a siromašni su još siromašniji. U vremenima u kojima je voda dragocenija od nafte, moćnici ne prezaju ni od čega kako bi je se domogli i spremni su da ubace i zombi-virus u nju! U centru priče je zagrebački bonvivan Mića (Krešimir Mikić) čija se svakodnevica odvija između salona za masažu, restorana i bioskopa u kome redovno prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović). Zombi-epidemija zateći će ga potpuno nespremnog, ali praćen svojom filmskom heroinom probija se kroz svet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarljivim ciljem: preživeti!

 

Stanlio i Olio (Stan & Ollie)

U bioskopima od 3. marta

Režija: Jon S. Baird

Uloge: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Danny Huston, Nina Arianda

Lorel i Hardi, najčuveniji komični duo na svetu, pokušavaju ponovo da ožive svoje filmske karijere posle Drugog svetskog rata tako što kreću na iscrpljujuću pozorišnu turneju po Velikoj Britaniji – koja će se pretvoriti u njihovu labudovu pesmu.

 

Favorit (The Front Runner)

U bioskopima od 4. marta

Režija: Jason Reitman

Uloge: Hugh Jackman, Vera Farmiga, J.K. Simmons, Alfred Molina, Molly Ephraim

Film prati uspon i pad senatora Gerija Harta iz Demokratske partije, koji je stekao naklonost mladih glasača i važio za glavnog kadidata za Belu kuću na izborima 1988. Glasine o Hartovoj vanbračnoj vezi iznenada ruše njegovu kampanju. Prvi put dolazi do mešanja tabloidnog i političkog novinarstva i senator je primoran da se povuče iz trke. Ovaj slučaj je trajno uticao na američku, ali i na svetsku političku scenu.

 

Oni (Loro)

U bioskopima od 4. marta

Režija: Paolo Sorrentino

Uloge: Riccardo Scamarcio, Toni Servillo, Chiara Iezzi, Fabrizio Bentivoglio, Elena Sofia Ricci

Ovo je biografija bivšeg italijanskog premijera i biznismena Silvija Berluskonija. Radnja se odvija uglavnom u njegovoj palati na Sardiniji. Njegova ličnost, politička karijera, skandali, odnos sa ženom i neobjašnjivo nasleđe prikazani su kroz delimično izmišljene događaje.

 

Šavovi

U bioskopima od 4. marta

Režija: Miroslav Terzić

Uloge: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić

Šavovi, priča s elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim „umrlim sinom”. Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda.

 

Vitni (Whitney)

U bioskopima od 4. marta

Režija: Kevin Macdonald

Uloge: Whitney Houston, Bobby Brown, Dionne Warwick

Vitni Hjuston je muzička umetnica s najviše rekorda u svetu muzičke industrije – prodala je više od dve stotine miliona ploča, osvojila sedam Gremija, a njene pesme su se sedam puta nalazile na broju jedan američke muzičke lestvice. Glumila je i u nekoliko uspešnih filmova pre nego što je sopstvena reklama počela da joj zadaje ozbiljne lične probleme. Vitni je intimni dokumentarni film, ali i lični portret pevačice i njenih bližnjih osoba, koji zalazi dublje u njen život od svih skandaloznih medijskih izveštaja tokom njenog života.

Oskarom nagrađen reditelj Kevin Mekdonald uz pomoć još neviđenih snimaka iza kulisa, raritetnih intervjua i ličnih video-zapisa, približava nam priču o jednoj od najuticajnijih legendi muzičkog sveta.

 

Kako da dresirate svog zmaja 3 (How To Train Your Dragon 3) – 2D i 3D, sinhronizovano i titlovano

U bioskopima od 7. marta

Režija: Dean DeBlois; režija sinhronizacije: Milan Antonić

Glasovi: Miloš Đuričić, Milena Živanović, Aleksandar Srećković Kubura, Valentina Pavličić, Predag Damnjanović, Marko Marković, Marija Mikić, Željko Maksimović

Iz studija DreamWorks Animation stiže nam epska animirana avantura o odrastanju i pronalaženju hrabrosti da se suočimo s nepoznatim i o tome kako ne treba odustati. Ono što će početi kao neočekivano prijateljstvo između mladog Vikinga i neustrašivog zmaja pretvoriće se u avanturu koja prevazilazi i sam život. Bioskopska publika imaće priliku da uživa u novom filmu jedne od najomiljenijih animiranih saga svih vremena!

Novi poglavica i vladar Berka stvorio je veličanstvenu i haotičnu utopiju. Selo u kome naši junaci žive suočiće se s najmračnijom pretnjom do sada, a oni će morati da ga napuste i krenu na putovanje kroz skriveni svet za koji su mislili da postoji samo u mitovima.

 

Kapetan Marvel (Captain Marvel)

U bioskopima od 7. marta

Režija: Anna Boden, Ryan Fleck

Uloge: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Rune Temte, Algenis Perez Soto, Mckenna Grace, Annette Bening, Clark Gregg, Jude Law

Smešten u devedesete godine dvadesetog veka, Kapetan Marvel iz Marvelovog studija potpuno je nova avantura iz do sada neviđenog perioda u istoriji Marvelovog stripskog univerzuma, koja prati Kerol Denvers kako postaje jedna od najznačajnijih junakinja u univerzumu. Dok galaktički rat koji vode dve vanzemaljske rase utiče i na Zemlju, Denvers će se naći, zajedno s malom grupom saveznika, u centru vrtloga.

 

Tajna svetionika (Keepers)

U bioskopima od 7. marta

Režija: Kristoffer Nyholm

Uloge: Gerard Butler, Peter Mullan, Connor Swindells

Film se bazira na istinitoj priči o neobjašnjenoj lokalnoj legendi poznatoj kao misterija Flananskog ostrva. Radi se o jednoj od najvećih misterija u škotskoj istoriji koju stručnjaci nisu sasvim uspeli da reše sve do danas.

U januaru 1900. tri muškarca, koji su radili kao svetioničari na ostrvima Flanan, nestali su bez traga, ostavljajući sve svoje stvari za sobom.

Uprkos sveobuhvatnim potragama, nijedan trag nikad nije pronađen. Iako nisu našli čuvare tek sagrađenog svetionika, pronađeno je nekoliko vrlo neobičnih tragova. Na kuhinjskom stolu još uvek su bili obroci od mesa i krompira, a jedna stolica bila je oborena. Kreveti su bili neuredni, a satovi zaustavljeni. Lampe su bile temeljno očišćene i spremne za korišćenje, a dva od tri kaputa nisu bila u ormaru. Ulazna vrata bila su uredno zaključana…

 

Korgi: Kraljevski pas velikog srca (The Queen’s Corgi) – sinhronizovano

U bioskopima od 21. marta

Režija: Ben Stassen

Animirani film o omiljenoj vrsti pasa britanske kraljice Elizabete, velškim korgijima, od kojih se još od detinjstva ne odvaja.

Reks je mali nevaljalac ali ipak najomiljeniji pas britanske kraljice. Jednog dana se izgubi u Londonu i nađe u društvu različitih vrsta pasa koji se međusobno svađaju i sukobljavaju. Tokom svog epskog putovanja u kome traži put za povratak svojoj voljenoj vlasnici, Reks uspeva da se zaljubi i otkrije svoj pravi identitet.

 

Mi (Us)

U bioskopima od 21. marta

Režija: Jordan Peele

Glasovi: Elisabeth Moss, Kara Hayward, Lupita Nyong’o

Nakon što je svojim debitantskim filmom Beži! poslao impuls koji je uzdrmao savremenu kulturu i postavio standarde za provokativne i društveno angažovane horor filmove, dobitnik Oskara i vizionar Džordan Pil vraća se s novim, košmarnim filmom, koji je napisao, režirao i producirao.

Film Mi je smešten u sadašnjost, na legendarnu obalu Severne Kalifornije. Glavnu ulogu tumači oskarovka Lupita Njongo, kao žena koja se vraća na mesto kraj obale mora gde je odrastala, sada s mužem (Vinston Djuk iz Crnog pantera) i dvoje dece, kako bi proveli idiličan odmor kraj mora. Progonjena neobjašnjivom i nerazjašnjenom traumom iz prošlosti i nizom jezivih slučajnosti, Adelaida oseća da joj paranoja dostiže vrhunac i da se nešto vrlo loše prikrada njenoj porodici.

Nakon iscrpljujućeg dana na plaži, porodica se vraća u svoju vikendicu. Kad se tama spustila, Vilsonovi su primetili siluete četiri osobe koje stoje pred njihovom kućom, držeći se za ruke. Mi je priča o brižnoj porodici koja se bori protiv zastrašujućeg i surovog protivnika: iskrivljene verzije sebe samih.

 

Mia i beli lav (Mia and the White Lion)

U bioskopima od 21. marta

Režija: Gilles de Maistre

Uloge: Melanie Laurent, Ryan Mac Lennan, Lionel Newton

Emotivna i topla priča o prijateljstvu i ljubavi između mlade devojke i belog lava, snimana preko tri godine, i njenog neverovatnog putovanja kroz afričke savane kako bi svom najboljem prijatelju našla novi dom.

 

Duboka država (Captive State)

U bioskopima od 28. marta

Režija: Rupert Wyatt

Uloge: Madeline Brewer, Vera Farmiga, John Goodman

Reditelj filma Planeta majmuna donosi potpuno drugačiji SF triler u kome nema kriminala, nema siromaštva, nema nezaposlenosti… Ili je sve to samo prividno?

Priča započinje u predgrađu Čikaga, deceniju nakon što su vanzemaljci okupirali Zemlju, i prikazuje perspektivu ljudskih kolaboracionista na jednoj i disidenata na drugoj strani.

 

Podeli s drugima