Bioskopski repertoar u septembru


Posle poduže pauze, bioskopski repertoar će nas u septembru častiti sa 16 filmova, od kojih neki i nisu premijere, a neki su tek izašli „ispod čekića”


Sumrak u bečkom haustoru

U bioskopima od 3. septembra

Režija:Mladen Đorđević

Uloge: Darko Markov, Milenko Radosavljević. Goran Pavlović, Vladica Milosavljević

Grad Beč obeležava pedeset godina od dolaska gastarbajtera iz socijalističke Jugoslavije u Austriju. Toj zemlji je bila potrebna radna snaga, pa je ugovorom dogovoren prijem velikog broja radnika iz siromašnih delova Jugoslavije. U isto vreme nova vlast, u skladu sa smanjenjem socijalnih davanja, uvodi poreze taksistima. Nameti su veliki, te je mnogim taksistima budućnost ugrožena. Ovo naročito pogađa ljude s Balkana, pošto veliki broj njih živi od taksija. S tim problemom se suočavaju i tri glavna junaka: Darko, Mileno i Goran, koji već dvadesetak godina taksiraju po Beču. Njih trojicu povezuje vračara Vladica iz istočne Srbije, kod koje redovno dolaze da im pročita budućnost iz karata ili ih zaštiti od negativnih sila. Iza raskošnih bečkih fasada krije se svet sujeverja i očajnika, koji na taj način pokušavaju da reše svoje probleme.

 

10 dana bez mame (10 day without Mum)

U bioskopima od 3. septembra

Režija: Ludovic Bernard

Uloge: Aure Atika, Alexis Michalik, Laurent Bateau, Alice David

Antoan je šef službe za ljudske resurse. Bavljenje ljudima je ono u čemu je dobar, ali kad njegova žena, preopterećena obavezama, odluči da iznenada ode na odmor i ostavi mu u amanet održavanje kuće i njihovo četvoro dece, on misli da to neće biti previše teško. Ali, Antoan nije dobro procenio haos koji četvoro dece mogu da naprave.

 

Istinita priča o Kelijevoj bandi (True History of the Kelly Gang)

U bioskopima od 10. septembra

Režija: Justin Kurzel

Uloge: George MacKay, Russell Crowe, Nicholas Hoult, Essie Davis

O australijskom odmetniku Nedu Keliju snimljeno je nekoliko filmova, a glumili su ga, između ostalih, Hit Ledžer i Mik Džeger. U najnovijoj verziji reditelja Džastina Kurcela, koja je urađena po istoimenom romanu Pitera Kerija u pank-rok stilu, plemenitog pljačkaša tumači Džordž Makaj. Važne uloge u filmu Istinita priča o Kelijevoj bandi igraju i Rasel Krou i Esi Dejvis. U pustoši kolonijalne Australije, gde Englezi vladaju krvavom pesnicom nad žilavim Ircima, zatičemo Neda Kelija kao dečaka koga odgaja ozloglašeni pustinjak Hari Pauer (Rasel Krou). On ga uči životu i čeliči za okrutni svet koji ga čeka. Godine prolaze, i Ned saznaje da potiče iz reda irskih pobunjenika zvanih Sinovi sita, beskompromisne grupe bandita koji se suprodstavljaju tiranima u rodnoj grudi. Nakon što su mu nepravedno uhapsili majku, Keli regrutuje grupu ratnika kako bi osmislili jedan od najodvažnijih napada anarhije i pobune koju je zemlja ikada videla. Uskoro će od samog pomena njegovog imena pripadnici reda i zakona drhtati od straha.

 

Kralj ostrva (The King of Staten Island)

U bioskopima od 10. septembra

Režija: Judd Apatow

Uloge: Pete Davidson, Marisa Tomei, Bill Burr, Bel Powley, Maude Apatow i Steve Buscemi

Džud Apatov je tokom svoje karijere pomogao da čitav niz mladih, talentovanih komičara ostvari svoje prve važne uloge na velikom platnu, među kojima su Stiv Karel, Set Rogen, Džona Hil, Džejson Segel, Kristen Vig, Ejmi Šumer i Kumial Nanđani. Ovog leta je pred nama osvežavajuća komedija o ljubavi, gubicima i smehu na Staten Ajlandu, s Pitom Dejvidsonom u glavnoj ulozi, momkom koji se probio u emisiji Saturday Night Live.

Skot (Dejvidson) je imao smetnje u razvoju još od svoje sedme godine, kad mu je poginuo otac, vatrogasac. Sad je na sredini dvadesetih godina i malo toga je postigao jureći svoj san, da postane tatu-majstor. Dok njegova mlađa, ambiciozna sestra (Mode Apatov) odlazi na koledž, Skot i dalje živi s majkom, iscrpljenom medicinskom sestrom iz Hitne pomoći (oskarovka Marisa Tomej). Skot dane provodi tako što puši travu i druži se s ekipom. Tu su Oskar (Riki Velez), Igor (Moizes Arijas) i Riči (Lu Vilson), a potajno se viđa s drugaricom iz srednje škole, Kelsi (Bel Pauli).

Međutim, kad njegova majka počne da se viđa s brbljivim vatrogascem Rejem (Bil Bar), to započne niz događaja koji će Skota naterati da se izbori sa svojim bolom i napravi prve korake ka odrastanju i napredovanju u životu.

Jedna od zvezda u filmu je i Stiv Bušemi. On je vatrogasac veteran, koji Skota uzima pod svoje. Pored njega je tu i Pamela Adlon, kao Rejeva bivša žena Đina.

Film je režirao Džud Apatov (Haos u najavi, Zaglavilo se, 40 banki a nevin), a scenario je delo Apatova, Dejvidsona i pisca SNL-a Dejva Sajrusa. Producenti su Apatov, za svoju kuću Apatow Productions i Beri Mendel. Ovaj duo je zajedno već producirao The Big Sick, film nominovan za nagradu Oskar, kao i Deveruše, Ovako je sa 40, Haos u najavi i Funny People.

 

Break The Silence: Film (Break The Silence: The Movie)

U bioskopima od 10. septembra

Režija: Jun-Soo Park

Uloge: RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V, Jung Kook

Završila se velika svetska turneja grupe BTS. Stadionski nastupi dosegli su sam vrh Bilbordove liste, a BTS će zauvek ostati zapamćen kao prva korejska grupa koja je nastupila na Vembli stadionu. Turneja je održana u Los Anđelesu, Čikagu, Njujorku, Sao Paolu, Londonu, Parizu, Osaki, Šizuki, Rijadu i Seulu. Film će vam otkriti nešto što do sada nisu pokazali, te s posebnom pažnjom prikazuje svakog člana benda. Govore jedni o drugima, otkrivaju male tajne sa ciljem da se prihvate i u drugačijem svetlu.

 

Istina (La Vérité)

U bioskopima od 10. septembra

Režija: Hirokazu Koreeda

Uloge: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier, Clémentine Grenier

Fabijen je ostarela francuska filmska zvezda koja, uprkos povremenom gubitku pamćenja, ostaje dostojna poštovanja i na koju i dalje treba računati. Po objavljivanju Fabijeninih memoara, njena ćerka Lumir dolazi iz Njujorka u Pariz kako bi proslavile taj događaj. Između majke i ćerke dolazi do inteligentne i duhovite borbe mišljenja, pošto Lumir dovodi u pitanje majčinu ružičastu verziju prošlosti. Napetost u njihovom odnosu – koja je podvučena paralelom s najnovijom Fabijeninom ulogom u jednoj naučno-fantastičnoj drami – postepeno popušta, čime se otvara put ka izmirenju.

 

Mulan (Mulan)

U bioskopima od 10. septembra

Režija: Niki Caro

Uloge: Yifei Liu, Donnie Yen, Jet Li

Kad kineski car pošalje dekret u kome piše da svaka porodica mora da pošalje jednog člana koji će se pridružiti Carskoj vojsci u odbrani zemlje od osvajača sa severa, Hua Mulan, najstarija ćerka proslavljenog ratnika, zameniće svog obolelog oca. Prerušena u muškarca, predstavlja se kao Hua Jun i na svakom koraku suočiće se s izazovom kako bi prigrlila svoju unutrašnju snagu i istinski potencijal. Ovo je epsko putovanje koje će je preobratiti u poštovanog ratnika i na kome će zaslužiti poštovanje i zahvalnost čitave nacije i njenog oca učiniti ponosnim. Neustrašiva mlada žena rizikuje sve što ima zbog ljubavi prema svojoj porodici i državi, i postaje jedan od najvećih ratnika za koje je Kina ikada čula.

 

Van kontrole (Unhinged)

U bioskopima od 10. septembra

Režija: Derrick Borte

Uloge: Russell Crowe, Jimmi Simpson, Caren Pistorius

Oskarom nagrađeni Rasel Krou u eksplozivnom psihološkom trileru temeljen je na nečemu što smo svi iskusili. Kad banalna saobraćajna svađa eskalira, borba za život postaje nemilosrdna i nepredvidljiva. Svakodnevni odlazak na posao za Rejčel se pretvorio u noćnu moru kad je u saobraćajnoj gužvi naletela na stranca s kojim je započela svađu jer je odbila da se pomeri. Jednostavno se našla u krivo vreme na krivom mestu, a on će pokušati da uništi sve do čega joj je stalo. Razočaran u život, psihički nestabilan i nasilan, stranac se odlučuje za osvetu, pa počinje da je prati po celom gradu u nameri da ubije nju i njene najbliže.

 

Posle sudara (After We Collided)

U bioskopima od 17. septembra

Režija: Roger Kumble

Uloge: Hero Fiennes-Tiffin, Josephine Langford, Dylan Sprouse, Selma Blair, Charlie Weber

Nastavak velike uspešne serije o ljubavi i strasti dvoje mladih koja ne priznaje granice, snimljen prema bestseleru Ane Tod, koji je proglašen novom globalnom senzacijom poput Sumrak sage i erotsko-romantične trilogije Pedest nijansi sive. Nakon burnog početka veze i šokantnog otkrića, Tesa i Hardin moraju pronaći način da nastave svoju romansu. No, može li ljubav koja ne poznaje granice zaista opstati? Tesa polako počinje da uviđa kako bi mogla da izgubi sve. Hardin shvata da nema šta da izgubi – osim nje. Da li je zaista spreman da se promeni zbog ljubavi? Koliko je ona spremna da oprosti i, još važnije, da li joj se zaista sviđa slika budućnosti s Hardinom?

 

Rat s dekom (War with Grandpa)

U bioskopima od 17. septembra

Režija: Tim Hill

Uloge: Robert De Niro, Marisa Tomei, Christopher Walken, Eugene Levy

Piter (Ouks Fegli) i njegov deka Džek (Robert de Niro) bili su veoma bliski, ali kad se deka useli kod njegove porodice, Piter je prisiljen da se odrekne svoje najvrednije imovine, spavaće sobe. Piter ni od čega neće prezati kako bi povratio svoju sobu, smišljajući s prijateljima niz smicalica kako bi ga isterao, pravi strategiju kako da natera deku da se preda i vrati mu sobu. Međutim, deka je opasniji nego što izgleda i ima svoj plan. Ne predaje se tako lako i vrlo brzo dolazi do sveopšteg rata.

 

Snežana i 7 patuljaka (Red Shoes and the Seven Dwarfs) – sinhronizovano

U bioskopima od 17. septembra

Režija: Sung-ho Hong

Poznata priča u novom izdanju! Ovog puta čarolija se ne skriva u jabuci nego u magičnoj crvenoj cipelici pomoću koje će se princeza osloboditi kletve koja ju je pretvorila u patuljka! Velika avantura, puna smeha.

 

Tišina belog grada (El silencio de la ciudad blanca)

U bioskopima od 17. septembra

Režija: Daniel Calparsoro

Uloge: Belén Rueda, Javier Rey, Aura Garrido

Beživotna tela devojke i mladića od dvadesetak godina pronađena su naga u katedrali španskog grada Viktorija. Kriminalistički profajler Unai i zamenica komesara Alba dobijaju ovaj misteriozni slučaj. Ubrzo otkrivaju da je reč o delu serijskog ubice, koji ritualnim ubistvima već 20 godina teroriše njihov grad. Naporna istraga, puna mračnih ćorsokaka u koje ih navode društvene mreže, dovešće policijski dvojac do krajnjih granica, primoravajući ih da se suoče s bezobzirnim ubicom koji se kroz zločin kreće poput kameleona, a kome mogu biti mnogo bliži nego što veruju. Ekranizacija prvog romana bestseler-trilogije španske spisateljice Eve Garsije de Urturi spaja sadašnjost i mračnu prošlost u neumornoj borbi mudrih inspektora protiv nepredvidljive zveri, koja se ovog puta neće zaustaviti dok je ne strpaju iza rešetaka.

 

Antebellum (Antebellum)

U bioskopima od 24. septembra

Režija: Gerard Bush, Christopher Renz

Uloge: Janelle Monáe, Eric Lange, Jena Malone

Antebellum je zastrašujući triler producenta uspešnih filmova Get Out i US, a revolucionarni reditelji Džerard Buš i Kristofer Renc, poznati pod umetničkim imenom Bush + Renz, donose novi uzbudljivi stil u filmskom stvaralaštvu. Radnja ovog misterioznog horor trilera koji okupira pažnju prati uspešnu autorku Veroniku Henlej (Žanel Mone iz filmova Moonlight i Hidden Figures) zarobljenu u zastrašujućoj poremećenoj stvarnosti. Veronika mora da razotkrije jezivu misteriju pre nego što bude prekasno.

 

Grenland: Poslednje utočište (Greenland)

U bioskopima od 24. septembra

Režija: Ric Roman Waugh

Uloge: Gerard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn

Naučnici otkrivaju da će u Zemlju udariti meteor i da će to dovesti do apokalipse i izumiranja čovečanstva; jedina nada za opstanak je sklonište u bunkerima na Grenlandu. Film prati pokušaj glavnih junaka da stignu do odredišta na Grenlandu.

 

Pinokio (Pinocchio)

U bioskopima od 24. septembra

Režija: Matteo Garrone

Uloge: Roberto Benigni, Rocco Papaleo, Massimo Marine Vacth, Federico Ielapi

Verna adaptacija poznate priče o drvenoj lutki koja je uspela da oživi zahvaljujući siromašnom, usamljenom stolaru Đepetu. Kao i svako dete, Pinokio je radoznao, a o svetu u kom živi uči iz svojih pokušaja i grešaka. Posedujući urođenu dečju hrabrost, Pinokio postaje ono što je i trebalo da bude – pravi dečak. Film Pinkoio reditelja Matea Garona kreće se u carstvu koje je istovremeno realno i fantastično, u ruralnoj, bezvremenoj Italiji koja obiluje zemljom, morem, seoskim okruženjem.

 

Hotel Beograd

U bioskopima od septembra (ne zna se datum)

Režija: Konstantin Statskij

Uloge: Miloš Biković, Dijana Požarskaja, Boris Dergaćov, Miodrag Radonjić, Ljubomir Bandović

Pavle je bogati naslednik i vlasnik prestižnog hotela Beograd, poznat po svojim burnim izlascima i raskalašnom načinu života. Kad se u taj svet umešaju beogradska mafija, luda nevesta, stara ljubav i neobična familija, njegov lagodan život se pretvara u avanturu gde je sve moguće. Romantična bajka koja će vas nasmejati do suza i odvesti na neku drugu planetu.

Podeli s drugima