Filmovi u decembru (Kralj Petar Prvi)


Jedanaest premijernih filmova bioskopskog repertoara za decembar


Kralj Petar Prvi

U bioskopima od 5. decembra

Režija: Petar Ristovski

Uloge: Lazar Ristovski, Milan Kolak, Radovan Vujović, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Aleksandar Vučković, Ljubiša Savanović, Svetozar Cvetković, Marko Baćović, Ivan Marković

Kralja Petra Karađorđevića je kao mladog suparnička dinastija Obrenović proterala iz Srbije. Nikad nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne dâ da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Austrougarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke, na Ceru i Kolubari, vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno.

Kralj Petar Prvi 1915. godine
Kralj Petar Prvi 1915. godine, sa 70 godina

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!

Pred smrt, najvoljeniji srpski vladar, Kralj Petar Oslobodilac, podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na svojoj samrtnoj postelji on ima jednu želju – da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

 

Krcko Oraščić i četiri kraljevstva (The Nutcracker and the Four Realms)

U bioskopima od 6. decembra

Režija: Lasse Hallström, Joe Johnston

Uloge: Keira Knightley, Morgan Freeman, Helen Mirren, Mackenzie Foy, Matthew Macfadyen

Jedino što Klara želi je ključ, jedinstveni ključ koji može da otvori kutiju koja sadrži dragoceni poklon. Zlatna nit, koja joj je pokazana na godišnjoj zabavi njenog kuma Droselmajera, odvešće je u nepoznati i misteriozni paralelni svet. U tom svetu Klara upoznaje vojnika po imenu Filip, bandu miševa i regenta koji vladaju u tri kraljevstva: Zemlji pahuljica, Zemlji cveća i Zemlji slatkiša. Klara i Filip moraće da oslobode četvrto kraljevstvo, koje teroriše Majka Medenjak, da vrate Klarin ključ i da uspostave harmoniju.

 

Smrtonosne mašine (Mortal Engines)

U bioskopima od 6. decembra

Režija: Christian Rivers

Uloge: Hugo Weaving, Hera Hilmar, Robert Sheehan, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide i Stephen Lang

Hiljadama godina nakon što je civilizacija uništena usled kataklizmičnog događaja, ljudi su se prilagodili na uslove i novi način života je evoluirao. Gigantski gradovi u pokretu sada lutaju planetom, nemilosrdno osvajajući male gradove. Tom Netsvorti (Robert Šian), koji potiče s nižeg nivoa Londona, čuvene metropole koja je sada u pokretu, naći će se u borbi za opstanak, nakon što upozna opasnu odmetnicu Hester Šo (Hera Hilmar). Dve suprotnosti, čiji putevi nikad nisu smeli da se ukrste, nerado će sklopiti savez koji je predodređen da promeni budućnost.

 

Asteriks: Tajna čarobnog napitka (Asterix: The Secret of the Magic Potion)

U bioskopima od 6. decembra

Režija: Alexandre Astier, Louis Clichy

Uloge (sinhronizacija): Boki Milivojević, Boda Ninković, Marko Marković, Milan Tubić

Na filmska platna vraćaju se Asteriks i Obeliks, dva najveća strip-junaka i galska heroja, koji donose prepoznatljiv humor u kome će uživati i klinci i odrasli. Tajna čarobnog napitka je nova filmska adaptacija o pustolovinama nepobedivih junaka koji pred veliko platno dovode celu porodicu. U ovoj priči Čudomiks odlučuje da je vreme za osiguranje budućnosti sela, pa zajedno s Asteriksom i Obeliksom kreće u potragu za mladim druidom kojem može preneti tajnu o čarobnom napitku koji osigurava trajnu zaštitu.

 

Farenhajt 11/9 (Fahrenheit 11/9)

U bioskopima od 6. decembra

Režija: Michael Moore

Uloge: Michael Moore, Roger Ailes, Brooke Baldwin, Ashleigh Banfield

Dokumentarni film Majkla Mura Farenhajt 11/9 predstavlja provokativan i komičan pogled na vreme u kome Amerikanci žive, a naziv filma se odnosi na dan proglašenja Trampa kao novog predsednika SAD. Mur za film koji je objavio uoči kongresnih izbora kaže da istražuje dva najvažnija pitanja Trampove ere – kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga.

Majkl Mur rođen je u Flintu u Mičigenu. Pre upuštanja u svet dokumentarnog filma radio je kao novinar. Za film Ludi za oružjem 2003. je osvojio Oskara za najbolji dokumentarni film, dok je dokumentarac Farenhajt 9/11 (2004) o vladavini Džorža Buša najuspešniji dokumentarac svih vremena.

 

Kursk: Prokletstvo dubine (Kursk)

U bioskopima od 13. decembra

Režija: Thomas Vinterberg

Uloge: Léa Seydoux, Colin Firth, Matthias Schoenaerts

Film je nastao prema knjizi Roberta Mura A Time to Die, istinitoj priči o katastrofi koja je zadesila podmornicu Kursk. Ruska podmornica K-141 Kursk bila je ponos ruske flote, koja je simbolizovala moć i snagu ruske mornarice. Stavljena u pogon 1994. godine, 154 metra dugačka nuklearna podmornica bila je aktivna manje od šest godina u trenutku kad je potonula. Film prati jednu od najvećih pomorskih tragedija. U vreme tragedije u podmornici je bilo 118 mornara, a većina članova posade bila je mlađa od 30 godina. Dok su se mornari borili za život, njihove porodice vode borbu s političkim preprekama i nemogućim izgledima da ih spasu.

 

Spajdermen: Novi svet (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

U bioskopima od 13. decembra

Režija: Bob Persichetti, Peter Ramsey

Uloge (sinhronizacija): Mateja Vukašinović, Aleksandar Radojičić, Đurđina Radić – Djixx, Srđan Timarov, Branislav Lečić

U priču nas uvodi tinejdžer Majls Morales iz Bruklina, koji nam otkriva neograničene mogućnosti Spajdermen-sveta ali i da nije sam. Majlsu će pozavideti mnogi jer ima najneobičnijeg učitelja na svetu koji ga podučava ni manje ni više nego – spasavanju sveta. Ali stvari nisu onakve kakvima se čine na prvu loptu, a nova iznenađenja pojavljuju se na svakom koraku. Ova nova Spajdermen-priča nateraće vas da preispitate sve što ste do sada znali o Piteru Parkeru i njegovoj transformaciji u Spajdermena.

 

Akvamen (Aquaman)

U bioskopima od 20. decembra

Režija: James Wan

Uloge: Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman

Akvamen je još jedna fantastična i akcijom nabijena avantura studija Warner Bros. Akvamen otkriva priču u kojoj mladi Arthur Curry saznaje da je naslednik trona podvodnog kraljevstva Atlantide u koje se mora vratiti i spasiti svoj narod. Uz Jasona Momou u ulozi kralja mora, u filmu se pojavljuje još nemali broj fantastičnih glumaca. Ocean Mastera glumi Patrick Wilson, Amber Heard glumi kraljicu mora Meru, a Willem Dafoe je Akvamenov saveznik Vulko. Oskarovka Nikol Kidman glumi kraljicu Atlannu, dok je Temuera Morrison preuzeo ulogu Akvamenovog oca.

 

Bamblbi (BUMBLEBEE)

U bioskopima od 20. decembra

Režija: Travis Knight

Uloge: Hailee Steinfeld, Martin Short, Pamela Adlon, John Cena

Tokom bekstva, godine 1987, Bamblbi pronalazi utočište na otpadu u malom gradu pored okeana, u Kaliforniji. Čarli (Hejli Stajnfeld) koja tek što će napuniti 18 godina i koja traži svoje mesto pod zvezdama, otkriva Bamblbija u ranama i ožiljcima od bitke. Kad Čarli oživi Bamblbija, shvatiće da ovo nije obična, žuta Volkswagen buba.

 

Drugi čin (Second act)

U bioskopima od 20. decembra

Režija: Peter Segal

Uloge: Jennifer Lopez, Vanessa Hudgens, Milo Ventimiglia

Ako ste voleli romantične komedije Neplanirano venčanje s Matthewom McConaugheyjem, Dogodilo se na Manhattanu i Za sve je kriva svekrva sa Jennifer Lopez u glavnim ulogama, ovu ćete obožavati! Radnja filma prati Maju (Jennifer Lopez), trgovca , koja potpuno menja svoj način života i navike kako bi dokazala da titula i diploma nisu presudne ako želimo da uspemo u životu. Maja živi u Kvinsu i već 15 godina radi isti posao u supermarketu. Nakon što očekivanu promociju dodele nekom drugom, uz pomoć falsifikovane biografije i najbolje prijateljice Žoan dobije kancelarijski posao iz snova. Jedini je problem što o tom poslu ne zna apsolutno ništa, a mora i ozbiljno da poradi na svom stilu.

 

Petar Pan i magična knjiga Nedođije (Peter Pan: The Quest for the Never Book)

U bioskopima od 27. decembra (sinhronizacija)

Režija: Chandrasekaran

Čarobna zemlja Nedođija je u velikoj opasnosti, jer je Kapetan Kuka rešio da pronađe Magičnu knjigu i oslobodi čudovišta kako bi jednom zauvek uništio Petra Pana. Da li će Petar uz pomoć Zvončice, Vendi, Majkla, Džona i Izgubljenih dečaka uspeti da ispuni proročanstvo Magične knjige Nedođije? Da li će verni drugari uspeti da spasu Nedođiju i London? Pogledajte novu avanturu najomiljenijeg večnog dečaka u potrazi za Magičnom knjigom Nedođije.

 

Podeli s drugima