beale

Džona Si Bila iz američke Agencije za zaštitu okoline čeka najmanje 30 meseci zatvora zato što je višemesečne izostanke s posla pravdao pričom… da je agent CIA na terenu.

„Zbog događaja o kojima ste verovatno čitali u novinama, ja sam trenutno u Pakistanu“, napisao je svom šefu u jednom mejlu 2010. ovaj višedecenijski savetnik za pitanja globalnog zagrevanja i emisije ugljenika i nastavio: „Dobio sam poziv u četvrtak i otišao u petak. Nadam se da ću se vratiti do Božića… Ho-ho-ho“.

Bil je bio najplaćeniji činovnik u Agenciji i procenjuje se da je oštetio američku državu za oko 900 hiljada dolara, pošto je uredno primao platu za posao kojim gotovo da se nije bavio. Kada „nije“ bio u Pakistanu, „imao je posla“ u centrali CIA u Lengliju, a zapravo je uživao u svom domu u Severnoj Virdžiniji vozeći bicikl, čitajući knjige i baveći se kućnim poslovima. Tokom „plaćenih odmora“ često je navraćao i do svog letnjikovca na Kejp Kodu.

U neverovatnim „atacima“ maštovite inspiracije, Bil je jednom prilikom obavestio svoje pretpostavljene da mora hitno da ide u Pakistan, zato što Talibani muče njegovog zamenika u CIA. Federalni tužioci su na kraju otkrili njegovu prevaru, a on se na sudu proglasio krivim za optužbu da je proneverio federalnu svojinu. Objavljivanje presude je zakazano za sutra (sreda, 18. decembar).

Podeli s drugima