Цртице из корона-времена: Александра Женар (Хелсингборг)


Како проводе време, шта раде и не раде, о чему размишљају људи у разним градовима и државама у цртицама из корона-времена


Шведска је једина земља у Европи која није увела рестриктивне мере против пандемије корона-вируса. Овде нема строгих забрана, само препоруке и савети. Једино су забрањена јавна окупљања више од 50 особа и посете старачким домовима. Шведска влада очекује да преузмемо одговорност, да поштујемо препоруке здравствене агенције о заштитним мерама и социјалном дистанцирању, да останемо код куће ако нам није добро и да одложимо путовања. Већина људи је озбиљно схватила препоруке власти, па забране нису биле неопходне.

Овде се живот одвија скоро па уобичајено, па ипак, не може се рећи да се одвија без промена. Основне школе и предшколске установе раде по редовном плану и програму. Затворене су средње школе и универзитети, а настава је онлајн. Употреба јавног превоза је смањена јер сви који могу, раде од куће. Продавнице су добро снабдевене и нема редова, обележена је линијама препоручена дистанца од особе која стоји у реду, а на касе су постављене заштитне преграде од плексигласа. Ресторани, кафићи и тржни центри су отворени, али су прилично пусти и на улицама има мање људи. Све је приметно мирније него раније. Овде људи воле да проводе време у природи и у складу с тим стручњаци охрабрују да се изађе и ужива на свежем ваздуху јер је то добро за физичко и психичко здравље.

Као и у другим земљама, шведска економија је у паду. Велики део економије зависи од извоза у земље Европске уније. Држава се бори кризним пакетом мера, а централни циљ је помоћ послодавцима и спречавање масовних отказа. Нема панике, али постоји страх од финансијске неизвесности.

Што се тиче свакодневног живота, промене осећамо и по значајно смањеним дружењима. Све контакте свели смо на минимум, посете и гостопримство заменили смо видео-позивима. Пре корона-времена на овај начин смо комуницирали с фамилијом и пријатељима у Србији и у другим земљама. Данас, међутим, више него раније пратимо вести, размењујемо информације путем мобилних апликација, портала или друштвених мрежа, а истовремено постајемо све мање укључени у стварну међуљудску комуникацију. Ипак, имамо потребу да учествујемо у ономе у шта је цели свет укључен и да будемо његов део.

Помиње се могуће пооштравање мера, али за сада се остаје на препорукама. Остаје и да се види колико ће шведски приступ у борби против непознатог вируса бити успешан.

 

Podeli s drugima