Emanuel Swedenborg

Predavanjem “Čovek dvaju svetova” u ponedeljak 9. decembra od 18 do 20 sati u beogradskom Hotelu Balkan, Prizrenska 2, započinje ciklus predavanja i prezentacija Aleksandra Žikića posvećenih delu švedskog naučnika, filosofa i teologa Emanuela Svedenborga (1688-1772).

U svom čuvenom predavanju održanom 1978. Horhe Luis Borhes, jedan od najblistavijih umova dvadesetog veka, nazvao je Emanuela Svedenborga “najznačajnijim čovekom koga istorija beleži”. O Svedenborgu su sa uvažavanjem i dubokim divljenjem govorili i pisali neki od najvećih umova svog vremena, od Getea do Balzaka, od Kolridža do Borhesa, od Kanta do Emersona i Suzukija. Slavna Šaf Hercogova “Enciklopedija religije i etike” o Svedenborgu govori kao o “u mnogim aspektima najznačajnijem čoveku svog, ili bilo kog doba”.

Neka od njegovih najvažnijih dela objavljena su na srpskom, uglavnom u prevodu g. Riste Runda: “Nebo i pakao”, “Novi Jerusalim i njegov nebeski nauk”, “Poslednji sud”, “Bog, Proviđenje, Stvaranje”, “Bračna ljubav”, “Božanska promisao” i druga. U pripremi je objavljivanje prvog toma Svedenborgovog kapitalog dela “Arcana Caelestia”, koje će se u srpskom prevodu sukcesivno pojavljivati pod naslovom “Nebeske tajne”.

U Beogradu je pre tri godine osnovano prvo srpsko Svedenborgovo društvo, čija je e-mail adresa swedenborgbg@yahoo.com. Predavač Aleksandar Žikić je magistar svedenborgijanske teologije i predsednik Svedenborgovog društva Srbije.

Podeli s drugima