1.

Na Veliki petak ofarbajte jaja za Vaskrs

Po predanju, hrišćani su na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kad kokoške počnu da nose crvena jaja. U nedelju, kad je Hristos vaskrsao, kokoške su zaista snele crvena jaja. Danas se jaja ne farbaju samo u crvenu boju, već postoji veliki broj veštačkih boja. Potom, ako pustite mašti na volju, slede ukrašavanje i šaranje.

Trebalo bi da operete jaja u razblaženom sredstvu za pranje posuđa, kako biste s ljuske skinuli masnoću i prljavštinu, i tek onda ih bojite. Pred vama je deset načina bojenja i šaranja vaskršnjih jaja.

Pre kuvanja jaja bi trebalo da imaju sobnu temperaturu, tako ćete
izbeći da popucaju zbog razlike u temperaturi; nije zgoreg ni da
stavite malo soli u vodu u kojoj se kuvaju

Lukovina. Stavite lukovinu u šerpu, nalijte vodu, malo promešajte i prospite tu prvu vodu. Zatim sipajte toliko vode koliko će vam biti potrebno da jaja u šerpi budu skroz potopljena. Kad voda prokuva, smanjite temperaturu i ostavite da ključa oko 5 minuta. Polako spuštajte jaja u lukovinu. Kuvajte ih po želji, ali je bolje da budu tvrđe kuvana, što znači 10–15 minuta na tišoj vatri.

 

6.

Vosak. Za ovu staru tehniku potrebni su vam: obična olovka, kutija špenadli s plastificiranim glavicama (mogu i čačkalice), velika debela sveća, jaja, boje u kesicama (one u pigmentu, najjeftinije). Na običnu olovku nabodite špenadlu s loptastim vrhom, to će vam biti alat za šaranje jaja. Upalite sveću, nek se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljen vosak. Umačite špenadlu u otopljen vosak, zatim stavite na vatru plamena, pa brzo prinosite jajetu i crtajte. Treba malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je namaz pretanak, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek špendlu s voskom otopite u plamenu, to je važno! Išarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na kesici (stavite po dve kesice, a vode i sirćeta prema uputstvu za jednu). Okrećite jaje da se ravnomerno oboji. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga salvetom i prinesite ravno na plinski plamen – na vatru. Pazite prste! Vosak će se otapati, pa ga odmah brišite salvetom.

Prvo obojeno jaje zove se čuvarkuća, čuvar, peraška, strašnik…
Čuva se do narednog Vaskrsa

Ukrašavanje biljem. Potrebni su vam: listovi biljaka (uberite ih neposredno pre šaranja – ako dugo stoje, uvenuće i biće teško da ih koristite), jaja, stare najlon čarape i kesice boje ili lukovina. Stavite list na jaje i obložite najlon čarapom. Zategnite čarapu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem kraj čarape i snažno zavežite. Jaja mogu da budu i prethodno skuvana – u tom slučaju ih potopite u posudu s bojom i ostavite nekoliko minuta. Ukoliko nisu kuvana, potopite čarapom umotano jaje u šerpu s bojom i kuvajte oko 10 minuta od trenutka ključanja. Izvadite skuvana jaja, stavite ih na salvetu da se ocede 1 minut, a zatim makazama prosecite čarapu i izvadite jaje. Skinite list prstima ili nožićem blago sastružite ako se zalepio.

 

2.

Pomoću lepljive ili izolir trake. Potrebna su vam: skuvana jaja, isečeni oblici od čvršće lepljive trake (za izolaciju struje ili lepljenje paketa) – cvetići, tačkice, kvadratići, trouglići, srca itd, najlon čarapa, konac i boja za farbanje jaja. Skuvajte jaja i stavite da se malo prohlade. Isecite trake ili neke druge oblike od malo čvršćeg selotejpa, pa ih lepite po jajetu. Preko svakog jajeta stavite tanku najlon čarapu i dobro zavežite koncem. Spuštajte jaja u boju za farbanje (može i u lukovinu). Kad je jaje obojeno, skinite čarapu i komadiće selotejpa.

Stavite jaja u veću posudu, da budu u jednom sloju, i nalijte
toliko vode da površina bude najmanje na 2,5 cm iznad jaja

Šaranje kanapom. Potrebni su vam: kanap, boja za jaja – tečna (u epruveticama) ili praškasta (stavite mnogo manje vode nego što piše na uputstvu – koncentrovana boja) i skuvana jaja. Kanap dužine tridesetak centimetara potopite u koncentrovanu farbu za jaja, pa tako namočen obmotajte oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponovite ovo s nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostavite da se ocedi, skinite konopac i prosušite.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Izgrebana jaja. Ofarbano jaje blago izgrebite žicom za pranje sudova, a zatim ga ponovo spustite u posudu s bojom. Premažite s dosta ulja kako bi dobilo sjaj.

Kao u lukovini, jaja možete da bojite i u cvekli (jarkocrvena),
spanaću (zelena) ili soku od borovnice (pariskoplava boja) – za
svetlije nijanse bolja su bela jaja

Mermerna jaja. Lukovinu makazama isecite na komade. Uzmite jedno živo jaje, uvijte ga malo u lukovinu, pa jaje umotajte u aluminijumsku foliju. Tako uvijajte jaje po jaje i kuvajte u šerpi oko 12 minuta. Kad se jaja skuvaju, skinite foliju i ostavite da se hlade. Ova jaja posebno dobro izgledaju kad se kuvaju u vodi s bojom.

 

Hand crafted easter eggs in wicker basket

Bojenje u čaju. U šolju stavite četiri kesice čaja i kašiku sirćeta. Prelijte vrućom vodom i ostavite 10 minuta. Tvrdo, već skuvano i još vruće jaje stavite u šolju sa čajem i sirćetom, i 15-20 minuta ga ostavite da primi boju. Od zelenog čaja dobićete žuta, od crnog narandžasto-žuta, a od čaja od šipurka siva jaja.

Nakon kuvanja i bojenja, jaja ocedite, prohladite i izglancajte
krpom natopljenom uljem ili parčetom slanine sapunjare

Dekupaž. Iako deluje vrlo komplikovano, u stvari je izuzetno jednostavno napraviti dekupaž jaja. Na skuvana, već obojena ili bela jaja stavite komadić salvete s motivom koji vam se dopada i premažite ga belancetom, pa osušite fenom za kosu ili stavite na promajno mesto. Drugi način je da stavite malo lepka, preko njega motiv sa salvete i sve isprskate lakom za kosu.

 

7.

S perlicama (ili makom). Na već skuvana i obojena jaja zalepite perlice lepkom i sve učvrstite lakom za kosu. Sličan efekat možete da postignete i zrnima maka – slično kao i kod dekupaža, premažite jaje belancetom, pospite makom, blago pritisnite rukom i prosušite fenom.

 

9.

Podeli s drugima