obicne-zene-kao-viktorijini-andjeli-3

Svi koji drže dijetu ili to tek nameravaju, boje se – gladi i neuspeha. Šta bi gore moglo da vam se desi nego da gladujete a gojite se?

Milja Lukić

Muka vas hvata od skidanja u kupaći kostim? Kad se pogledate u ogledalo, mislite da sa svih strana kipi salce i da će vam se ljudi smejati ili vas iza leđa zvati „debela”. Ako vam je za utehu, nema žene koja to makar jednom u životu nije pomislila. Čak i one manekenke tanke kao trska, plaše se koliko i vi da su debele. Da ne biste kao pojedine od njih živele na jednoj čokoladnoj bananici dnevno, izgladnjivale se i vežbale do besvesti, za početak samo nemojte da preterujete s jelom. Kasnije će, mic po mic, sve doći na svoje mesto. Ima i onih žena koje s ponosom šetaju trbuščić, i na pitanje zašto ga ne smanje, odgovaraju: „Sve svoje sobom nosim.” Stil života svako nosi na sebi.

Za početak, trebalo bi da znate kako ne postoji univerzalna dijeta za sve. Takođe i da se niko ne goji od vode, već od hrane. Tu treba zastati i krenuti u dva smera. Prvi je pitanje količine koju unosite u sebe, a drugi kvalitet. Poznato vam je da od takozvane „brze hrane”, ako vam je jedina ili osnovna, koliko god da je malo jedete, jednostavno će vam se „zalepiti” na mestima gde to najmanje želite. Znate i same da to neće otići u grudi, već u stomak, zadnjicu, butine… Naš narod ima jednu divnu izreku koju bi potpisao svaki nutricionista: Ustani od stola kad ti je najslađe.

 

gojaznost devojka_1383822188_670x0_670x0_670x0_670x0_670x0

Drugi smer razmišljanja tiče se kvaliteta hrane. Prva stvar koje treba da se odreknete jeste previše prženja, hamburgeri za koje ne znate od čega su, krompirići, mnogo šećera… Sve je to takozvana „smeće hrana” na koju bi trebalo da zaboravite ili da je makar zaobilazite u širokom luku. Kako to da nacije u kojima se maslac neštedimice koristi, uopšte nemaju problem s gojaznošću? Na primer Francuzi – nacionalna kuhinja obiluje sosovima, sve se prži i peče na maslacu, jedu slatkiše i sireve najviše na svetu, piju i… nisu debeli. Za razliku od njih, Amerikanci žive na margarinu, lajt varijantama svih mlečnih proizvoda, zaluđenici su „zdrave hrane”… a zdravstveni problem broj jedan zove se gojaznost. Komentar nije potreban.

 

Margarin, ranije smatran zdravom zamenom za
maslac, sada je na crnoj listi nepoželjnih namirnica

 

Pored normalnih porcija kvalitetne hrane, postoje i trikovi kojima se kilogrami skidaju brže, a usput stičete i zdrave navike. Niko vas ne nagovara da jedete jednom dnevno, u određeni sat, minut i sekund presne voćkice i povrćkice od kojih ne samo da vam nije lepo nego biste iz glasa kukali od gladi. Gladan čovek ne može da bude srećan i zadovoljan. Samo sit zrači samopouzdanjem, ali se pod sitošću ne misli na prejedanje, hrana mora da bude lepa i na ukus i na oko i na miris, i da bude tako spremljena da bi joj i profesionalan kuvar bez razmišljanja dao čistu desetku!

 

Namirnice koje sabiraju i oduzimaju kilograme

Prva stvar s kojom se susrećete u dijetama jesu – kalorije! Izbegavate hranu koja ima mnogo kalorija, a forsirate onu koja je njima siromašna. Koje su namirnice poželjne za mršavljenje, a koje bi trebalo da izbegavate?

Kalorije su jedinice mere energije koje preko hrane unosite u organizam, a koje konzumirate kako biste mogli da funkcionišete. Jedna kilokalorija (1 kcal) predstavlja količinu kalorija potrebnu da se temperatura kilograma vode povisi sa 14,5° C na 15,5° C. U prehrambenim tablicama često ćete pronaći i oznaku kilodžul (kJ). To je službena jedinica za kalorije.

 

1cb87e15d06c18034fbb631f14d2c6f3_XL

Energija koju organizam potroši samo za vitalne funkcije predstavlja približno 60% ukupne energije potrebne tokom dana. Reč je o srednjim vrednostima koje se odnose na odraslu osobu, umereno aktivnu i normalne težine.

Masti: ulje, maslac, mast sadrže 9 kalorija po gramu.

Ugljeni hidrati koji se nalaze u testenini, hlebu, krompiru i pirinču sadrže 4 kalorije po gramu.

Belančevine: meso, riba, jaja, sir sadrže oko 4 kalorije.

Voda, vitamini, minerali, holesterol i vlakna ne sadrže nijednu kaloriju.

Namirnice koje sadrže dosta vode i vlakana, na primer povrće, daju manje energije.

Takozvane prazne kalorije nalaze se u hrani koja ne sadrži hranljive sastojke nego samo energiju, na primer: ugljeni hidrati, belančevine, masti. Tipičan primer je alkohol koji sadrži 7 kalorija po gramu, ali organizmu ne daje supstance neophodne za vitalnost. To je jedan od razloga što je iz dijeta za mršavljenje alkohol najčešće eliminisan ili strogo ograničen – sadrži kalorije koje bez posledica mogu da se uklone iz svakodnevne ishrane.

 

Trikovi za delotvornost dijete

Dnevni bioritam ljudskog organizma obuhvata tri faze: od podne do dva časa po podne idealno je vreme za jelo, od osam uveče do ranog jutra traje proces apsorpcije hranljivih materija, a od četiri ujutro do podne eliminacija štetnih materija iz organizma. Od četiri ujutro do podneva dobro je jesti voće jer je bogato vodom i pomaže pri čišćenju organizma. Ono je i lako svarljivo pa ostavlja više energije za jutarnje i dnevne aktivnosti, a crevne resice, neopterećene varenjem, upijaju sve vitamine i minerale iz voća. Od voća do prvog konkretnog obroka trebalo bi da prođe od 30 (za voće poput jabuka) do 45 minuta (za slađe voće poput banana i krušaka).

 

Napade gladi posle 20 časova rešite pirinčem skuvanim
na vodi, kuvanim krompirom ili voćem

 

Ako ishranu prilagodite ovom prirodnom ritmu, svom telu činite veliku uslugu. U početku će vam to delovati kao nemoguća misija, ali vremenom ćete steći naviku da jedete u određene sate i to će postati rutina. Ne opterećujte sebe unapred da nećete uspeti. Važno je da se trudite, pa ćete kad-tad i ostvariti svoj cilj. Možda ćete umesto ovog uobičajenog pronaći neki svoj ritam, nešto što vam baš godi a ne pomera naviše strelicu na vagi.

Za ručak i večeru slobodno jedite ono što volite. Međutim, postoje neka pravila: ne kombinujte ugljene hidrate i belančevine. Naime, za razgradnju belančevina u želucu potrebna je kiselina, a za razgradnju ugljenih hidrata – baza. Ako ih jedete istovremeno, na primer meso i krompir, trošite više energije na probavu koja onda traje i do osam sati. Loše varena hrana potom ulazi u creva, gde trune, zbog čega se stvara neprijatan zadah. Stari Kinezi su po mirisu daha proveravali da li je čovek zdrav.

 

63C45F5F-2FCD-4BF7-94BD-6F71BDE03032

Treba uzeti u obzir i temperaturu okoline u kojoj živite. Ako je temperatura viša od 30° C, potrebno vam je više energije zbog pojačanog znojenja, dok temperature ispod 15° C usporavaju bazalni metabolizam, pa je potrebno i više energije kako bi organizam uspeo da odoli hladnoći. Ovo je razlog zbog koga zimi jedete više, pa je samim tim znatno teže držati dijetu.

 

Diuretici ili laksativi nisu rešenje: sredstva za ubrzavanje
metabolizma remete srčani ritam, a sredstva protiv gladi sadrže
amfetamine, što vas lako uvodi u depresiju

 

Pored navika u jelu, promenite i životne navike koje su vam, mada to niste ni znali, gomilale salo na telu iako to niste želeli. Pogledajte predloge kojih ne morate da se držite kao pijan plota. Izaberite za početak jedan ili dva, pa napredujte u savlađivanju ostalih svojom brzinom i u skladu sa svojim mogućnostima.

 1. Dobro je da ručak ili večeru započnete supom jer ona daje osećaj sitosti. Ako je od mesa ili ribe, trebalo bi da bude bez testenine.
 2. Uz meso (preporučljivi su živina i riba), ali i uz testeninu, pirinač i krompir, najbolje je jesti povrće, jer se pravilno kombinovana hrana u želucu zadržava do četiri sata – upola kraće nego nepravilna kombinacija hrane.
 3. Kombinacija dva različita ugljena hidrata, hleba i marmelade ili hleba i meda, kao i graška i pirinča ili testenine i graška, dopuštena je samo onima koji nemaju višak kilograma.
 4. Najbolje je da s večerom završite do 19 časova, jer tad počinje proces apsorpcije koji ne bi trebalo da ometate.
 5. Ukoliko želite da tokom popodneva ili večeri pojedete voće, neka od obroka prođu bar tri sata, a ako ste jeli meso, čak i četiri sata. A ako ste konzumirali nepravilnu kombinaciju (ugljeni hidrati+belančevine), trebalo bi da prođe makar osam sati.
 6. Tokom obroka nije preporučljivo da pijete vodu jer njome razređujete želudačnu kiselinu, što smeta procesu varenja. Čašu vode možete da popijete posle obroka, ali voda ne sme da bude previše hladna. Voda pre obroka smanjuje apetit.
 7. Jednom nedeljno dobro je pročistiti organizam hranom koja sadrži visok stepen vode. S obzirom na to da 70% tela sačinjava voda, takva hrana je izuzetno korisna. Dakle, izaberite jednu vrstu voća i jedite ga u neograničenim količinama. Možete i da pijete sokove od te vrste voća, ali moraju da budu nezaslađeni.
 8. Izbegavajte vrstu posta kojim je propisano da se pije samo voda jer ona ne sadrži vitamine, kao što je to slučaj s voćnim sokovima. Uzimanjem preteranih količina vode telo gubi elektrolite, što rezultira suvom kožom, umorom, padom energije, vrtoglavicama.
 9. Morate da se bavite nekim vidom sporta ili rekreacije. Najbolje je da vas to ujedno i raduje.
 10. Seks vas može osloboditi viška kilograma i kalorija kao i svaka druga fizička aktivnost.
 11. Ukoliko „zgrešite”, nema razloga za očaj – već sutra ćete jesti samo voće i povrće.
 12. Ne opterećujte druge svojim stilom života. Ako vas ponude pršutom i sirom, nemojte svima objašnjavati zbog čega to ne sme da se jede s hlebom. Ćutite i jedite: već sledećeg dana vratićete se disciplini i ispravićete grešku.
 13. S vremena na vreme se izmerite kako biste kilograme ipak držali pod kontrolom.
 14. Preporučljivo je tokom dana pojesti više laganih umesto manje obilnih i teških obroka, jer se kalorije ne gomilaju odjednom i ne prisiljavate želudac na pojačan rad.
 15. Testenina i pirinač kuvanjem apsorbuju vodu, povećavaju im se volumen i težina, i time smanjuje kalorijska vrednost – poznato je da voda nema kalorija. Meso kuvanjem gubi vodu i donosi više energije nego kad je sirovo.

Podeli s drugima