Bioskopske premijere u oktobru


Neki filmovi su očekivani, neki iznenađujući, tako da su bioskopske premijere za naredni mesec manje-više uobičajene


Nije vreme za umiranje (No Time To Die)

U bioskopima od 7. oktobra

Režija: Cary Joji Fukunaga

Uloge: Daniel Craig, Léa Seydoux, Ana de Armas, Rami Malek, Ralph Fiennes, Christoph Waltz

U flmu Nije vreme za umiranje Bond je napustio službu i uživa u mirnom životu na Jamajci. Njegov mir neće trajati dugo kad se pojavi njegov stari prijatelj iz CIA – Feliks Lajter, moleći ga za pomoć. Misija u kojoj je potrebno da izbave kidnapovanog naučnika ispostaviće se mnogo komplikovanija nego što je bilo očekivano i navešće Bonda na trag misterioznom zlikovcu koji je naoružan novom, opasnom tehnologijom.

 

Pucnji u Marseju

U bioskopima od 9. oktobra

Režija: Gordan Matić

Uloge: Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković

Film Pucnji u Marseju prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju, ali i epilogu po evropski mir.

 

Božiji čovek (Man of God)

U bioskopima od 14. oktobra

Režija: Jelena Popović

Uloge: Mickey Rourke, Alexander Petrov, Aris Servetalis

Nalazimo snagu u životima svetih. Njihove borbe reflektuju naše sopstvene, a njihovi trijumfi nad ljudskim slabostima ulivaju nam nadu. To je tema filma zasnovanog na veri – Božiji čovek. Život Svetog Nektarija Eginskog iz Grčke bio je praćen progonima i gonjenjem. Sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je podređeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno pobuđivala njihove sumnje i klevete. Upkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta i parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana. Za razliku od svojih verskih „nadređenih” – episkopa i patrijarha očaranim svetovnim počastima i moći – Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisan primerima mladića koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda. Uprkos naporima verske ustanove da ga diskredituje, Sveti Nektarije ipak osniva manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima. Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: predao je svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao. Nadamo se da će Božiji čovek probuditi paralizovanu veru u publici širom sveta.

 

Noć veštica ubija (Halloween Kills)

U bioskopima od 14. oktobra

Režija: David Gordon Green

Uloge: Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Judy Greer, Kyle Richards, Omar J. Dorsey

Nekoliko minuta nakon što su Lori Stroud, njena ćerka Karen i unuka Alison ostavile zarobljeno maskirano čudovište da gori u Lorinom podrumu, Lori je hitno prebačena u bolnicu s povredama opasnim po život, verujući da je konačno ubila svog dugogodišnjeg mučitelja. Ali kada Majkl uspe da se oslobodi Lorine zamke, njegovo ritualno krvoproliće se nastavlja. Dok je Lori u bolovima i priprema se da se odbrani od njega, nadahnjuje čitav Hadonfild da ustane protiv ovog nezaustavljivog čudovišta. Žene iz porodice Stroud pridružuju se grupi koja je preživela Majklov prvi masakr i koja odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke, formirajući rulju koja kreće u lov na Majkla, jednom zauvek.

 

Poslednji dvoboj (The Last Duel)

U bioskopima od 14. oktobra

Režija: Ridley Scott

Uloge: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck

Kralj Čarls VI objavljuje da će vitez Žan de Karuž (Met Dejmon) spor izazvan sumnjom da je njegov štitonoša Žak le Gri (Adam Drajver) silovao njegovu suprugu (Džodi Komer) dok je on bio na ratištu, rešiti surovim dvobojem.

 

Venom 2 (Venom: Let There Be Carnage)

U bioskopima od 14. oktobra

Režija: Andy Serkis

Uloge: Tom Hardy, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham, Woody Harrelson

Tom Hardi se vraća na veliko platno kao ubilačkii zaštitnik Venom, jedan od najvećih i najkompleksnijih Marvelovih likova. U režiji Endija Serkisa, u filmu glume i Michelle Williams, Naomie Harris te Woody Harrelson u ulozi negativca Cletusa Kasadya / Carnagea.

 

Dina (Dune)

U bioskopima od 21. oktobra

Režija: Denis Villeneuve

Uloge: Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya

Adaptacija naučnofantastičnog klasika Franka Herberta.

Priča prati Pola Atreidesa iz kuće Atreides, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. Kada se nađe usred sukoba oko ekskluzivne distribucije najcenjenijim resursom koji postoji, najvrednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na Arakisu, i koji može otključati najveći potencijal čovečanstva, u kome će preživeti samo oni koji mogu da pobede svoj strah.

 

Nepopravljivi Ron (Ron’s Gone Wrong) – sinhronizovano

U bioskopima od 21. oktobra

Režija: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine

Priča o Barniju, pomalo čudnom srednjoškolcu, i Ronu – njegovom digitalnom robotu koji može da priča i hoda. Međutim, ispostavlja se da je Ron neispravan i nepopravljiv.

 

Demoni (Demonic)

U bioskopima od 28. oktobra

Režija: Neill Blomkamp

Uloge: Carly Pope, Terry Chen, Nathalie Boltt

Zastrašujući horor reditelja Nila Blamkampa (Distrikt 9 i Elizijum) koji je sniman u tajnosti tokom pandemije. Ime reditelja Nila Blamkampa širokoj publici već je dobro poznato. Svojim rediteljskim prvencem iz 2009. godine, filmom Distrikt 9, zadobio je naklonost publike i kritike, te zaradio nominaciju za Oskara. Njegov sledeći film Elizijum takođe je pobrao odlične kritike. Ove godine Blamkamp predstavlja film snimljen u tajnosti tokom pandemije, koji govori o mladoj ženi koja oslobađa zastrašujuće demone kad krenu da se otkrivaju paranormalne sile u korenu vekovima starog raskola između majke i ćerke.

 

Porodica Adams 2 (The Addams Family 2) – sinhronizovano

U bioskopima od 28. oktobra

Režija: Conrad Vernon

Uloge: Marko Marković, Viktor Majer, Srđan Timarov

Svima omiljena sablasna porodica vratila se u nastavku animirane komedije Porodica Adams 2. U sasvim novom filmu zatičemo izbezumljene roditelje Mortišu i Gomeza jer njihova deca nisu više mala, preskaču porodične večere i potpuno su zaokupljeni „vremenom vriska”. Kako bi povratili svoju bliskost, odlučuju da strpaju Sredu, Pagslija, ujaka Festera i posadu u svoj ukleti kamper i krenu na poslednji bedni porodični odmor. Njihova avantura širom Amerike izvlači ih iz njihovog stila uz urnebesne situacije s njihovim kultnim rođakom STVARI, kao i mnogim novim čudnim likovima. Šta bi moglo da krene po zlu?

 

Rogovi (Antlers)

U bioskopima od 28. oktobra

Režija: Scott Cooper

Uloge: Keri Russell, Jesse Plemons, Jeremy T. Thomas

U zabačenom gradu u Oregonu učiteljica iz osnovne škole i njen brat šerif upleli su se u život njenog enigmatičnog učenika čije mračne tajne vode do mitskog čudovišta.

Podeli s drugima