Video-dnevnik iz Melburna (u vreme lockdown-a)

Video-dnevnik iz Melburna (u vreme lockdown-a) pod nazivom Mišolovka s kratkim osvrtima ima (za sada) 7 epizoda


 

Melburn je zatvoren (u lockdown-u) najduže u svetu – do kraja oktobra biće 270 dana od početka pandemije. Buenos Aires je na drugom mestu. Šta zatvaranje u Melburnu podrazumeva? Na početku je to bilo ovako: ne smete da se udaljite 5 km od mesta stanovanja (bukvalno – od kuće), na svakom mestu ste morali da nosite masku, niste smeli da izlazite (kod nas popularno nazvano „policijski čas”) posle 21.00 čas do 5.00 čas. ujutro, bilo je obavezno rastojanje i zabrana javnih okupljanja, a u ugostiteljskim objektima maksimalno 20 ljudi. Po rečima Danijela Endrjusa, premijera Viktorije, mere važe dok ne dostignu vakcinaciju od 80% stanovništva prvom dozom.

Kad je taj prag vakcinisanosti dostignut 29. septembra, mere su ublažene, i to jednim delom – umesto pet, mogli ste da se udaljite od kuće do deset kilometara i u ugostiteljskim objektima je moglo da bude do 30 ljudi. Sve drugo ostalo je isto.

Od 1. oktobra u nekim delovima Melburna bilo je dozvoljeno udaljavanje i do 15 km od kuće, ali samo radi vežbanja i kupovine. Na primer, dozvoljena je rekreacija na otvorenom – vožnja čamcem, tenis, golf… bez ikakvih kontakata s drugima, ali ako hoćete trening, ograničenje je do pet osoba u grupi, i to samo u slučaju da su svi vakcinisani. Maske možete da skinete s lica ako jedete ili pijete, imate kozmetičke tretmane…

Kako se ovako predana premijerska briga za zdravlje stanovnika Viktorije odražava na njihov svakodnevni život? U Mišolovci po scenariju Borisa Trbića i u režiji Dragana Gavrilovića ima nekih odgovora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli s drugima