Beogradsko leto


Kako možete da se zabavite tokom leta u Beogradu – iznenadiće vas koliko je ponuda kvalitetna i raznovrsna


Ekološke pešačke ture (Veliko ratno ostrvo) – jul i avgust

Beogradska oaza netaknute prirode je Veliko ratno ostrvo. Udaljeno je od centra Beograda samo jedan i po kilometar. Sa Zemunskog keja pređite pontonski most (postavlja se tokom leta) i – tu ste. Ako želite da istražite ovu dunavsku adu i obiđete je uz pomoć vodiča, postoje besplatne pešačke ture. Organizuje ih Gradska opština Zemun svakog utorka i petka od 11 časova, vodič je Zoran Mutavdžić, savetnik na poslovima zaštite životne sredine.

Po rubnom delu ostrva šetnja traje dva sata. Ratno ostrvo je zaštićeno prirodno dobro, nalazi se na ušću Save u Dunav, površine je 211,38 hektara. Šetači mogu da saznaju nešto više o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, i brojnoj i raznovrsnoj populaciji ptica – posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama. S Ratnog ostrva pruža se jedinstven i prelep pogled na stari Beograd s jedne, i jezgro Zemuna s druge strane, a rubna staza kojom se obilazi celo ostrvo duga je 3,2 kilometra (postoji i kraća po sredini ostrva, kao opcija za one s manje kondicije).

Okupljanje je na plaži Lido. Ponesite flašicu s vodom.

Kontakt-telefon za prijavljivanje je 062/801-90-67.

Ekološke pešačke ture
Ekološke pešačke ture

Leto na Keju – jul i avgust

Trinaesta po redu manifestacija Leto na Keju pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, u organizaciji Turističko-kulturnog centra Zemun, otvorena je početkom jula na Letnjoj pozornici na Keju oslobođenja. Kako najavljuju iz opštine Zemun, svakog petka i subote do 31. avgusta biće organizovane predstave, plesne večeri, druženja i ostali sadržaji za najmlađe. Poslednjeg dana zatvaranje manifestacije upriličiće Peđolino.

Leto na Keju
Leto na Keju

Teo Lopez u galeriji Francuskog Instituta – jul i avgust

Apstrakcija na zidovima, izložba mladog francuskog sreet-art umetnika Tea Lopeza, do 31. avgusta postavljena je u galeriji Francuskog Instituta u Srbiji, u Knez Mihailovoj ulici. Ovaj kulturni centar prati rad sreet-art umetnika i redovno organizuje izložbe zanimljivih dela i ovdašnjih i francuskih umetnika koji stvaraju uzbudljivu, intenzivnu uličnu umetnost. Teo Lopez nalazi se na granici između slikarstva, glitcha i digitalnih grafita. Njegove radove odlikuju bogat kolorit, kao i futurističke, skoro konstruktivističke geometrijske strukture. Lopez u svojim radovima inventivno primenjuje različite street-art tehnike.

U katalogu aktuelne beogradske izložbe je navedeno: „Konstantnim kretanjem između spontanosti, otvorenosti za slučajnost i elemenata kontrolisanog procesa, mnoštvom lejera i međusobnim dijalogom linija i boja, autor kreira slike nastanjene interesantnim vizuelnim i energetskim vibracijama.‟

Beograd

Primenjena nauka za najmlađe (Muzej nauke i tehnike, Dobračina 51) – avgust

Muzej nauke i tehnike poziva decu da ovog leta naprave svoje prve aplikacije i primene naučna znanja. U radionici Dizajnaton: Napravi APP koji menja svet! mogu učestvovati deca od 9 do 13 godina.

„Da li je moguće napraviti interaktivne prototipe za neku aplikaciju koristeći samo dizajnerski alat, bez znanja kako se piše kôd, angažovanja dizajnera i programera? Dobra vest je da može! Napravi APP koji menja svet je Dizajnaton – dizajnerski maraton baš za početnike na kojoj ćemo kroz igru naučiti ne samo kako da osmislimo model naše prve aplikacije, već ćemo naučiti ponešto o svetu oko nas i kako možemo da ga unapredimo!”, navode organizatori.

Oni dodaju da će deca rešavati izazov na temu Hrana, kao i da će radovi s ovih radionica biti predstavljeni na godišnjoj manifestaciji Global Children Designathon koja se održava 3. novembra i ima temu Život na Zemlji.

Cena radionica u Muzeju nauke i tehnike je 500 dinara, uračunat je materijal za radionicu i obilazak muzejske postavke. Potrebno je prijaviti se unapred, naredni termini su 7. i 14. avgust, od 11 do 13 časova.

Primenjena nauka za najmlađe (Muzej nauke i tehnike)
Primenjena nauka za najmlađe

Leto u Skadarliji i Leto na Kosančiću – avgust

Leto u Skadarliji i Leto na Kosančiću održavaće se svakog petka i subote tokom avgusta u organizaciji Turističke organizacije Beograda. Program manifestacije Leto u Skadarliji odvijaće se duž čitave Skadarske ulice od 17 časova.

Besplatna turistička tura Leto na Kosančiću počinje u 18 časova na uglu ulica Kralja Petra i Kosančićev venac, takođe petkom i subotom. U 19 časova počinje koncert Orkestra za hitne popravke raspoloženja s repertoarom „od bi-bapa do rokenrola”. Grupa muzičara će izvoditi poznate numere Elvisa, Bitlsa, Džoa Kokera, Kleptona, Roling Stounsa. Tokom cele večeri posetioci će uživati u pratećem programu sačinjenom od izložbenih postavki Fakulteta primenjenih umetnosti sa serijom radova slikarstva i vajarstva, i Škole za dizajn čiji će učenici demonstrirati umetničke grafike i na licu mesta štampati otiske. Učestvuje i Galerija „Beograd”, jedna od najstarijih galerija u Beogradu, s izložbom Bojilišta Miroljuba Filipovića Filimira. Galerija „Beograd” će tokom manifestacije biti otvorena za posete.

Leto u Skadarliji
Leto u Skadarliji

Mala škola fotografije (Božidarac, Radoslava Grujića 3) – avgust

Centar za obrazovanje i kulturu Božidarac (Radoslava Grujića 3, Vračar) i NVO „Alternativna prilika“ organizuju ovog leta Malu školu fotografije. Kreativne radionice namenjene svim zainteresovanim učenicima osmih razreda i srednjoškolcima održavaju se tokom avgusta, termini su utorak i četvrtak od 17.30 do 19 časova.

Radionice su prilika da se uroni u istraživanje uzbudljivog sveta fotografije – proučavaju se istorija i razvoj fotografije, obrada fotografije, kritičko posmatranje fotografije, i njena primena.

U okviru Male škole fotografije, ističu organizatori, sva teorijska predavanja prožeta su praktičnim radom, a učesnici tog praktičnog dela su volonteri –studenti fotografije i kamere.

Sve informacije putem mejla prijava@alternativnaprilika.org ili telefonom 063/374-101.

Beograd

Sportski programi na Senjaku (DKC Majdan) – avgust

Dečji kulturni centar „Majdan‟ uz podršku GO Savski venac ovog leta organizuje raznovrsne besplatne sportske programe za decu i odrasle. Tokom avgusta (od 15. do 31) održava se Škola košarke za devojčice Marine Maljković. Termini su subota i nedelja od 10 do 12 časova, a škola je namenjena devojčicama predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. U avgustu (od 1. do 31) u Majdanu se organizuje i Škola mačevanja, u saradnji s Beogradskim mačevalačkim klubom „Železničar Vitez‟. Mačevanje je namenjeno svim uzrastima, baš kao i aikido – Aikido klub „Košava‟ realizuje svoju školu zanimljivog borilačkog sporta u dve grupe – jedna je namenjena deci od 6 do 12 godina, drugu mogu pohađati svi zainteresovani, od 13 do 45 godina.

A tokom čitavog leta, svake druge nedelje od 18 do 20 časova u Hajd parku, nedaleko od Topčiderske zvezde, održavaju se časovi Hatha joge. Namenjeni su svima, i ako želite da unapredite disanje, držanje, tonus i opšti balans – za svaku su preporuku.

Prijavljivanje je na: office@dkcmajdan.org.rs ili telefonom 011/369-26-45.

Sportski programi na Senjaku - mačevanje
Sportski programi na Senjaku – mačevanje

Budi kreativan (Dečji kulturni centar) – avgust

Dečji kulturni centar pozvao je ovog leta decu i mlade od 14 do 20 godina da izaberu kreativnu radionicu po svom ukusu. Do 29. avgusta traje program Budi kreativan – iskoristi dan, koji obuhvata mnoge besplatne radionice. Na programu su zanimljive radionice na kojima se uče osnove crtanja kaiša stripa (17. avgust, 10-13 časova), radionica kaligrafije koja sadrži i kratko predavanje o ovoj umetničkoj disciplini i praktični deo (23. i 24. avgust u 12 časova), kao i posebno zanimljiva radionica – Izrada keramičkih posuda na grnčarskom točku i oslikavanje zemljanim bojama (27. i 29. avgust u 10 čas).

Tokom avgusta na programu su i radionice ilustracije, koncept-arta i stripa (9, 16. i 23. avgust).

Budi kreativan (Dečji kulturni centar)
Budi kreativan (Dečji kulturni centar)

Bioskop pod zvezdama (Kulturni centar Grad, Braće Krsmanović 4) – avgust, do 2. septembra

U saradnji s Insitutom Servantes KCG realizuje Bioskop pod zvezdama – letnju filmsku reviju španskih filmova novijeg datuma. Odabrana su zanimljiva ostvarenja raznih žanrova. Svi filmovi imaju titll na srpskom jeziku, projekcije počinju u 20 časova, ulaz je slobodan.

Mlada (La Novia), film iz 2015. godine, koji je na programu 12. avgusta, savremena je adaptacija Lorkine drame Krvava svadba. Dramatičnu priču o ljubavnom trouglu koji čine tri najbolja prijatelja iz detinjstva, a koja se dešava uoči svadbe dvojice od njih, režirala je Paola Ortiz.

Film Šta je potrebno da budeš normalna osoba (Requisitos para ser una persona normal), rediteljke Leticije Dolere, iz 2015. godine, prikazuje se 19. avgusta. U ovoj komediji tridesetogodišnjakinja, kojoj sve ide nizbrdo, odlučuje da promeni život iz korena, i da se unormali. Film je nagrađen s tri Goja nagrade 2016. godine: za najboljeg mladog reditelja, za najboljeg novog glumca i za najbolju montažu.

Padaće kiša (También la lluvia) iz 2010, s Gaelom Garsijom Bernalom i Luisom Tosarom, priča je o filmskom reditelju koji sa svojom ekipom odlazi u Boliviju da snimi film, i doživljava nenadano, teško i tamno iskustvo u susretu s lokalnim stanovništvom. Film se prikazuje 23. avgusta.

Ljubavna drama 10.000 km iz 2014. reditelja Karlosa Markesa, priča je o paru koji se suočava s izazovom održavanja veze na daljinu. Ova drama s primesama romantične komedije odvija se na relaciji Barselona–Los Anđeles. Film se prikazuje 26. avgusta.

Mini-ciklus španskog filma završava se 2. septembra projekcijom filma Los exiliados románticos (Na tragu ljubavi). Film demistifikuje krizu srednjih godina skicirajući tri prijatelja u svojim tridesetim koji, tragajući za atmosferom i ljubavima mladosti, putuju u Pariz. Ovu dramu s primesama komedije i roud-muvija režirao je Honas Trueba.

Bioskop pod zvezdama (Kulturni centar Grad)
Bioskop pod zvezdama (Kulturni centar Grad)

Filmstreet – do 11. septembra

Letnji bioskop pod otvorenim nebom Filmstreet, osmu godinu, deo je beogradske kulturne ponude, a tokom predstojećih meseci obradovaće desetine hiljada stanovnika i posetilaca Beograda. Na više od deset gradskih trgova, parkova i šetališta, posetioci kultnog letnjeg bioskopa biće u prilici da besplatno uživaju u 30 projekcija klasika svetske kinematografije i filmske umetnosti, ali i u tri predstave, sada već tradicionalnog teatra pod zvezdama. Studentski park, Kalemegdan, Tašmajdan, Savsko šetalište, Cvetni trg, Zemunski kej i ostale lokacije, do 11. septembra ugostiće popularna filmska ostvarenja poput Arga, Venčanja mog najboljeg druga, Jeseni u Njujorku ili Mulen Ruža.

Filmstreet
Filmstreet

Junaci španskog sporta (Institut Servantes, Čika Ljubina) – do 11. septembra

Izložba pokriva poslednjih nekoliko decenija – od Olimpijskih igara održanih u Barseloni 1992. godine do današnjih dana. Izložene su fotografije španske agencije EFE koje su nastale u mnogim zemljama sveta, na raznim takmičenjima.

Zanimljivo je da koncept izložbe, osmišljen posebno za izložbeni prostor Instituta Servantes u Beogradu, obuhvata i fotografije velikana španskog sporta i najistaknutijih srpskih sportista koji su bili deo španskih liga u različitim kategorijama i sportskim disciplinama.

Dakle, rame uz rame su fotografije koje podsećaju na najveće domete mnogih slavnih sportista – Rafaela Nadala, Karoline Marin, One Karbonelj ili Andresa Inijeste, i fotografije velikih srpskih sportista i trenera koji su ostavili značajan trag u španskom sportu – Radomira Antića, Peđe Mijatovića, Save Miloševića, Darka Kovačevića, Aleksandra Đorđevića, Željka Obradovića.

Junaci španskog sporta

Ovaj projekat, objašnjavaju u Institutu Servantes, započet je izložbom fotografija pod nazivom Heroji sporta, koju su organizovali Agencija EFE i Ministarstvo sporta, i koja je premijerno predstavljena u Njujorku 2016. godine. Izložba je potom obišla nekoliko gradova u Španiji. Za prošireno beogradsko izdanje izložbe zaslužan je nagrađivani sportski novinar Aleksandar Miletić, autor scenarija za više sportskih dokumentarnih filmova i televizijskih programa posvećenih srpskim sportistima koji su deo svojih uspešnih karijera proveli u Španiji.

Kulturno leto na Paliluli 2018

Kulturno leto na Paliluli 2018 – avgust i septembar

Manifestacija koja Beograđanima nudi puno kvalitetnih i besplatnih sadržaja na dve lokacije (park Tašmajdan i Ustanova kulture „Vlada Divljan‟) nastavlja se i u avgustu i septembru.

Na letnjoj bini iza CZK „Vlada Divljan“ (blizu hale Pionir), i na bini u Tašmajdanskom parku moći će da se pogledaju pozorišne predstave i zanimljivi filmovi raznih žanrova. Tokom avgusta i septembra na repertoaru su komedije Jazavac pred sudom, Čekajući ministra, Nezvani gost, drama Žensko srce u šinjelu, o heroinama iz Prvog svetskog rata, u režiji Mirjane Karanović, i monodrama Milunka Savić, u izvođenju Vesne Stanković. Najmlađi ljubitelji pozorišta imaće priliku da uživaju u predstavama Aska i vuk, Zeka, Uobraženi vitez, Deca su ukras sveta, Princeza na zrnu graška, Klovn Pera.

Kulturno leto na Paliluli 2018

Besplatne projekcije filmova predstaviće naslove novijeg datuma koji su ne tako davno bili prikazivani u ovdašnjim bioskopima. Na programu je romantična komedija Pariz može da sačeka s Dajanom Lejn i Alekom Boldvinom, film katastrofe Fatalni ishod s Arnoldom Švarcenegerom, kao i Priča nad pričama, mračna (anti)bajka za odrasle. Biće prikazani i savremeni klasik Mladost italijanskog reditelja Paola Sorentina s Majklom Kejnom i Harvijem Kajtelom, duhovita, filosofska i vizuelno raskošna priča o mladosti, zrelosti i stvaralaštvu, šarmantna francuska komedija Mojih pet minuta, britanski film Putovanje o istorijskoj prekretnici u britanskoj i irskoj istoriji, horor-triler Pre buđenja, francuska ljubavna drama Moj kralj…

Palilulsko kulturno leto na repertoaru ima i zanimljive koncerte. U Tašmajdanskom parku 11. avgusta u 21 čas biće održano Veče filmske muzike, za 18. avgust najavljeno je završno veče Letnje operske škole, a sopran Branislava Podrumac će 25. avgusta održati koncert Muzičko krstarenje.U septembru je na programu i elektroakustički kabare A Weill Ago, kao i koncert kvarteta violončela Mistik Cello.

Tokom avgusta i septembra održaće se i brojne književne večeri.

Detaljan program i informacije na www.ukpalilula.rs.

Skijanje na vodi - Ada
Skijanje na vodi – Ada

Skijanje na vodi – do 30. septembra

Uzbudljivo skijanje na vodi koje zahteva spretnost i dobar balans, u Beogradu se može praktikovati u klubu Aquaski, na makiškoj strani Ade. Na samom kraju jezera je Aquaski kompleks sa žičarom, sezona skijanja na vodi traje do 30. septembra, radno vreme žičare je od 9 do 20 časova.

Skijanje na vodi nije tako jeftin sport, ali ga možete isprobati na pola sata, sat, na dva ili četiri sata. Postoji i dnevna karta, kao i promotivne cene u prepodnevnim terminima. Ove sezone Aquaski ponavlja prošlogodišnju povlasticu za sve dame koje žele da se oprobaju u skijanju na vodi – besplatnu jednočasovnu školu skijanja (u toku čitave sezone).

U ovoj školi navode da je skijanje na vodi zabavan i zanimljiv sport koji angažuje sve grupe mišiča. Jedini preduslov je da znate da plivate, a sport je potpuno bezbedan. Padovi se, naravno, često dešavaju, a svi skijači moraju da nose sigurnosni prsluk i kacigu. Ski žičara na Adi ne proizvodi buku i ne zagađuje jezero – pokreće je električni motor.

 

Podeli s drugima