Dobile su ime po baletskim cipelicama na koje najviše i liče


 

U jednoj pesmi Riblje čorbe postoji stih „uzimaš cipele za šetanje kroz snove“. U slobodnom prevodu – misli se na baletanke. Nema lagodnije i udobnije obuće od njih, niti ćete u bilo čemu drugom na nogama imati lakši korak. Nije to zanemarljivo, naprotiv, ali ipak je prednost nad svim prednostima što su baletanke – seksi. S ovim se neće složiti dame koje su se toliko navikle na visoke potpetice da na ravnom gube ravnotežu. Samo se setite Brižit Bardo u filmu I Bog stvori ženu ili Odri Hepbern ili Džeki Kenedi Onazis ili… pa ćete shvatiti na kakav se profinjen seksepil misli.

Baletanke su se rodile u 16. veku, u Francuskoj. Samo ime im kaže da imaju neke veze s baletom. A balet je bio omiljena razonoda na francuskom dvoru, pa je sasvim razumljivo da su cipele nalik baletskima postale popularne. Poput balerina kretale su se i dame. A baletanke su nosile ne samo one već i gospoda.

Brižit Bardo

Moda baletanki trajala je otprilike dve decenije, do diktata Katarine Mediči – cipele s višom potpeticom, čak i vrtoglavo visoke štikle bile su hit. Od baletanki su zadržale tvrd završetak, poput baletskih cipelica, i ukrase: mašne, saten, čipku, vez, kopče… Baletanke su se nakratko ponovo vratile u modu iz istorijsko-socijalno-emotivnih razloga – štikla je postala omražena posle odzvanjanja štikli Marije Antoanete na putu ka giljotini.

Grejs Keli

Pedesetih i šezdesetih baletanke su se vratile na velika vrata u modu, i teško je da će ikada više iz nje izaći. Promovisale su je glumice, ikone stila, i na filmskom platnu i van njega. Celokupan izgled diktirale su upravo baletanke – uz njih odlično idu kapri pantalone i tesne majice s kratkim rukavima ili bez njih, upravo onako kako ih je osmislio Živanši za Odri Hepbern. Nije to bila nikakva revolucija u samom izgledu, ali u svesti jeste. Žena je mogla da bude ženstvena, seksi i lepa i kad je na ravnom, kad deluje skromno, smerno, nežno, slobodno i sportski. Revolucija u mozgu desila se i muškarcima, ne samo ženama. Odri Hepbern, bez dekoltea i vrtoglavo visokih štikli postala je seks-simbol. Bila je nežne građe, dostojanstvenog držanja i otmenog ponašanja. Ta tri kvaliteta potrebna su da biste u baletankama izgledali seksi. Visoke štikle vs baletanke, to je kao pornografija vs erotika.

Odri Hepbern u mjuziklu Funny Face 1957. (Živanšijeva kreacija)

 

Žaklina Kenedi Onazis

Baletanke imaju toliku popularnost da su ih često nosile i niske žene, poput Elizabet Tejlor. Neke su prinuđene da budu u njima, zbog visine. Za Ledi Dajanu se govorilo da je mrzela baletanke (možda zato što je bila prinuđena da ih nosi) jer su ona i princ Čarls bili identične visine – 178 cm.

Iako niska, Elizabet Tejlor je rado i često nosila baletanke

 

Princeza Dajana

 

Navodno je princeza Dajana mrzela baletanke, ali ova kombinacija pokazuje da je umela da ih nosi

Ukoliko ste vitki, baletanke će naglasiti vašu figuru. Ako pak niste, postoje trikovi kako da izgledate nežno i sofisticirano, a i da „produžite noge“: nosite baletanke poput klasika kakav je Chanel model – vrh (izduženo kružni) u drugoj je boji, desenu ili materijalu od ostatka baletanke; najbolji je kontrast crno-belo, braon-žuto… Istu svrhu postići ćete i s ravnim vrhom baletanke (cutting edge) i obaveznim kontrastom. Ako ste niski, nek baletanke budu duboko otvorene (poželjno je da se vidi koren prstiju), nek suknja bude kraća, a pantalone obavezno uske.

Šanel-trik za nošenje baletanki

 

Olivija Palermo

Baletanke mogu da se nose i u svečanim prilikama, ali je neophodan minimalistički, otmen stil. Džeki Kenedi je dokaz. Uz lepšave suknje i haljine doprinose ženstvenosti, sofisticiranosti i mladolikosti.

Kejt Midlton

Za baletanke najkvalitetnije izrade smatraju se one izašle iz njujorške modne kuće French Sole. Za nepunih 30 godina postale su elita u svetu baletanki. Ova kuća garantuje udobnost, izrađuje baletanke isključivo od kože i oblaže ih posebnim ulošcima i anatomski oblikovanim jastučićima. Klasične baletanke su potpuno ravne, kao baletske cipelice, međutim, mogu da imaju i male potpetice.

French Sole – najkvalitetnije baletanke (kreacija Džejn Vinkvort)

Posebnu seriju baletanki kreiraju i Louis Vuitton, Yves St Laurent, Hugo Boss, Stella Mc Cartney, Bally, Cole Haan…

Podeli s drugima