brad jolie

Ljudski odnosi su samootkrivanje, a ne samouživanje. Ovu ideju treba imati na umu kada razmišljamo o odnosu ili želji da se uradi uporedni horoskop. Šta nam astrologija odnosa može reći o vezi Andželine Džoli i Breda Pita?

Jelena Studen Vojvodić

Ljudska radoznalost je neizmerna i često nas zanima kako se slažemo sa nekim osobama. Međutim, klijente savetujem da se ne zaleću kod astrologa zbog ovakvih i sličnih pitanja, posebno ako veza ni ne postoji ili je na samom početku. Astrologija odnosa (uporedni horoskop) ne služi da bismo dobili odgovor na pitanje da li ćemo s nekim biti u vezi, jer na tako formulisano pitanje i nije moguće odgovoriti, pa je besmisleno ići kod astrologa ako je veza još uvek samo u mislima. Ne trčite kod astrologa ni u početku veze, jer možete izgubiti one dragocene trenutke kada se istražujemo, iščekujemo, privlačimo, opiremo, bežimo i sve ostale ljubavne slasti i nedaće. Često je prisutan i strah, da se ne zaobiđu negativne emocije kao što su razočarenje, odbijanje ili bol. Pa, neka! I njih treba iskusiti, jer svako osećanje je dragoceno! Astrologija odnosa nam prvenstveno koristi da možemo da razumemo odnos ili vezu u kojima se nalazimo, a zatim partnera i sebe u tom odnosu. Ona nam pruža odgovore na pitanja kako možemo da prevaziđemo eventualne probleme, ukoliko se pojave.

Na nekim mojim predavanjima, još pre nekoliko godina, analizirala sam uporedni horoskop Andželine Džoli i Breda Pita i govorila o problemima i krizama koji bi mogli da ih očekuju. Šta nam govori njihov uporedni horoskop?

Svi mi kao individue imamo svoje energetsko polje, pa isto tako i odnos ili veza takođe imaju svoje. Svako od nas se napaja na vatrenom, zemljanom, vazdušnom ili vodenom nivou, a bliski odnosi su jedan od načina. Šta znači napajanje? Na primer, ako imate u horoskopu dominaciju vodenog elementa, onda morate sebe napajati kroz dušu, osećanja, maštu i unutarnji život. To znači i da je poželjno u vezi imati intimu i razmenu najdubljih osećanja sa partnerom, inače može doći do nezadovoljstva.

 

11857547_10207532196613100_1570372472_n

 

U horoskopu Andželine Džoli primećujemo da ona ima izražen vatreni element, bitan za napajanje njenog energetskog polja. Zbog toga, možemo postaviti pitanje „Šta joj je potrebno od druge osobe?“. U pitanju je energija, živahnost, strast, izazovi, aktivnost, kao i partner koji pokazuje inicijativu i hrabrost. Da li Bred Pit može da bude adekvatan za napajanje ovog tipa? Može, zato što i on ima dovoljno vatre u svom horoskopu, jer u vatrenim znacima ima Ascendent, Sunce i Jupiter kao vladara Ascendenta.

Količina vatre u njegovom horoskopu, kao i u njenom, ukazuje da je ovaj element dominantan i u njihovom odnosu zbog čega je strast bila prva i najvažnija varnica. Kada je prisutna dominacija vatrenog elementa, onda veza ne sme da pređe u dosadu, jer automatski prestaje i napajanje. Ako strast iščezne, onda dolazi do brzog hlađenja i nezainteresovanosti jedno za drugo. Ne treba da vas zabrinjava ako prepoznate nešto od ovoga u vašem uporednom horoskopu, jer je važnije razumeti kako pronaći način da se strast i aktivnost održe. Međutim, u horoskopu Breda Pita postoji i dominacija zemljanog elementa, pa Andželina Džoli, koja u svom horoskopu nema zemljani element, može vremenom početi da razmišlja: „O, Bože, kako je hladan i rezervisan.“

Nekim osobama će biti privlačni baš oni koje poseduju ono što njima nedostaje što može biti dobro, ali u takvim slučajevima oboje moraju biti otvoreni jedno prema drugom kako bi pronašli način da se uklope! Bred nema vodeni element u svom horoskopu, ako izuzmemo Neptuna kao spoljnu planetu koji se nalazi u Škorpiji, dok Andželina ima vodeni element (Rak na Ascendentu i Venera u Raku), ali je Bredova zemlja kompatibilna sa Andželininom vodom, a znamo da je voda potrebna zemlji i da je zemlja važna za vodu, posebno kada joj daje oblik ili je usmerava.

 

 

Dominacija zemlje i nedostatak vode u horoskopu Breda Pita govori nam da mu je veoma važna veza sa praktičnim i fizičkim svetom, a da intimnost sama po sebi nije toliko značajna. Podsećamo da je intimnost potreba Andželine. Prisustvo vodenog elementa u njenom horoskopu govori o žudnji za golemom bliskošću zbog čega njena veza mora biti duboka i intimna da bi ona bila zadovoljna. Međutim, Mesec kao vladar njenog Ascendenta, kao i Mars u Ovnu u blizini desete kuće ukazuju i na sklonost emotivnoj agresiji u trenucima kada zadovoljstvo izostane. Njihova veza sigurno je ispunjena trčanjem u kojem stalno požuruju jedno drugo, jer oboje imaju vladara Ascendenta u Ovnu pa je vatra dominantan element u njihovom uporednom horoskopu. Dominacija zemljanog elementa kod Breda, sigurno govori da je on glas razuma u ovoj vezi.

Kao što smo već rekli, prvo što ih je spojilo je strast, o čemu govori i konjunkcija njenog Meseca (njen vladar Ascendenta) sa njegovim Jupiterom (njegov vladar Ascendenta) u znaku Ovna. Ovan je strastven znak, željan uzbuđenja i izazova. S obzirom da su vladari njihovih podznaka spojeni konjunkcijom u ovom znaku, onda je ovaj aspekt i „težište“ onoga što ih je privuklo i spojilo.

Mesec i Venera, planete koje su važne u uporednim horoskopima bliskih odnosa u njihovim horoskopima su u znacima koji su u međusobno nepovoljnim aspektima. Njena Venera je u Raku, a njegova u Jarcu, dok je njen Mesec u Ovnu, a njegov ponovo u u Jarcu. Opet ponavljam, ako nešto od ovoga prepoznateu vašem uporednom horoskopu, to ne treba da vas zabrinjava, jer veze opstaju i sa ovakvim kombinacijama, ali treba razumeti kakve različitosti mogu da se pojave. Ako razumemo različitosti, a posebno različitost potreba oba partnera, onda mnogo lakše možemo da ih prihvatimo.

Andželinina Veneru u Raku je osećajna i sklona privatnom i porodičnom okruženju, međutim njena Venera je i u kvadratu sa Uranom, što nam govori o njenoj borbi između „biti porodičan“ i „biti slobodan“. Ova tenzija dovodi do frustriranosti na emotivnom nivou, a ovaj aspekt ukazuje i na borbu između tih vrednosti. Međutim, zbog Venere u Raku, koja je na Ascendentu, ona ima i ogromnu potrebu za majčinskom ulogom, kao i ulogom žene i supruge kao stuba porodice, što je direktno povezuje sa iskustvom zadovoljstva, ljubavi i radosti, jer je sve ovo u funkciji Venere u Raku. Ali, zbog već pomenutog kvadrata Venere u Raku i Urana u Vagi, kada Andželina preuzime roditeljsku i porodičnu ulogu, mora se odreći potrebe za slobodom i zbog toga je prisutna emotivna napetost, što se dalje manifestuje kroz krize i promene u emotivnom životu.

Bred Pit ima Veneru u znaku Jarca i on je svestan koliko znači materijalna sigurnost, karijera i reputacija, ali s obzirom da je ovo Saturnov znak prisutan je taj bedem ili zid koji je potrebno probiti. Kada Andželina Džoli želi da zadovolji svoju Veneru u Raku i u tim trenucima traži od njega nežnost, osećajnost i romantičnost, a naiđe samo na njegove bedeme, ostaje joj samo da prokomentariše: „Kako možeš da budeš tako rezervisan, dalek i hladan“. Ako sada dodamo i njen stelijum u Ovnu, ona će insistirati: „Sada mi pokaži osećanja i bliskost. Ne želim da čekam ni sekundu“, zbog čega se njegova Venera u Jarcu još više povlači, ćuti i opire, dok Andželina sa svojim stelijumom u Ovnu besni i postaje agresivna.

Slično se dešava i sa njihovim Mesecima, jer je njen u Ovnu, a njegov u Jarcu, pa su njene reakcije impulsivne i nagle, dok su njegove reakcije dobro kontrolisane i ona će na njegovu kontrolu, rezervisanost, ćutanje i povlačenje, najčešće odgovoriti agresijom i grubošću. Njen stelijum u Ovnu u blizini desete kuće ukazuje na jak instinkt za vođstvom i prisutnu želju za dominacijom, a s obzirom da joj je Venera u Raku, opet nailazimo na unutrašnju borbu između „preuzeti zaštitničku i brižnu ulogu u porodici“ i „biti autoritet i gazda“ ili „biti deo porodice“ i „biti samostalan i ostvaren.“

Bred Pit ima stelijum u Jarcu i ovom znaku takođe je potrebna uloga autoriteta, dok Jupiter kao vladar Ascendenta u znaku Ovna poručuje „Verujem u sebe samo onda kada sam na čelu“ ili „Mogu da se nadam pozitivnom životu samo onda kada predstavljam autoritet.“ Međutim, stelijum u Jarcu kod Breda Pita pada u Andželininu šestu kuću, pa se on u ovoj vezi može osećati potčinjenim ili manje vrednim, što je u simbolici ove kuće, jer ona želi da joj on služi i da ga kontroliše.

 

 

Andželinin Neptun nalazi se na Bredovom Ascendentu, a ova planeta ima ulogu da zavede i očara i moguće je da je Bred pomislio čim je ugledao: “Ona je čarobna. Iz koje bajke ti dolaziš?“ Ali, Neptun i zamagljuje stvarnost i vremenom, kada se magla podigne, lako donosi razočarenje, što je siguran scenario kod Breda, jer ima dominantnu zemlju, koja je praktična i realna.

Ona je za njega izazovna sa svojim stelijumom u Ovnu, a on je prihvatio izazov, jer mu je vladar Ascendenta u znaku Ovna i ovde se njihovi vladari susreću, jer je njen Mesec u konjunkciji sa njegovim Jupiterom. Bredov vladar Ascendenta (Jupiter) je u njegovoj četvrtoj kući i ovo simbolizuje potrebu za velikom porodicom, u čemu ga Andželina podržava, jer su njen Mesec, Mars i Jupiter u njegovoj četvrtoj kući.

Najproblemtičniji međusobni aspekti njih dvoje uključuju njenog Saturna u Raku, jer se ova planeta nalazi u kvadratu sa njegovim Jupiterom u Ovnu, kao i u opoziciji sa njegovim Merkurom, Venerom i Mesecom u Jarcu. Saturn je vladar njene sedme kuće, pa je za nju osećaj sigurnosti iznimno važan u partnerskim odnosima, ali s obzirom da je Saturn u nepovoljnom dostojanstvu i u njenoj dvanaestoj kući, ovde su prisutni duboki strahovi od gubitka partnera. Zbog toga se Saturn u njenoj sedmoj kući manifestuje kao težnja za kontrolom, jer razmišlja „ako imam kontrolu u odnosu, onda on može biti bezbedan i mogu da se zaštitim od gubitka partnera“.

Bred je Strelac na Ascendentu i u ovom znaku se nalazi i njegovo Sunce, dok je Jupiter u Ovnu. I ova kombinacija govori o potrebi za slobodom. Ako postoje znakovi koji nikako ne vole kontrolu i ograničenja, onda su to sigurno Strelac i Ovan. Njemu smeta njena potreba da ga kontroliše usled straah od gubitka, jer je njen Saturn u Raku u kvadratu sa njegovim Jupiterom u Ovnu, a njen Saturn istovremeno aktivira i njegov kvadrat između Jupitera i Marsa. Aspekt između Jupitera i Marsa u njegovom horoskopu ukazuje na avanturistički duh i potrebu za slobodom, a kada ga ona svojim Saturnom pritisne, onda se kod njega javlja bes i agresija kroz Jupiter kvadrat Mars. Takođe, njen Jupiter, Mars i Mesec u Ovnu u kvadratu su sa njegovim Marsom, Merkurom, Venerom i Mesecom u Jarcu. Ovde možemo postaviti pitanje: „Da li će Bred biti sposoban da je u svakom trenutku stimuliše na uzbudljiv i strastven način, što je njoj mnogo potrebno?“

Ipak, niko se nije slučajno sreo i uvek imamo mogućnost da učimo i rastemo kroz partnerski odnos. Andželina Džoli svojim Saturnom u Raku njega zapravo tera da se suoči sa svojim problemom i reši konflikt koji ima zbog kvadrata između Jupitera u Ovnu i Marsa u Jarcu. Mars u Jarcu želi da se dokaže kroz status, praktične i materijalne vrednosti, ali tako što će imati kontrolu nad materijom i fizičkim svetom, jer mu je Mars u Jarcu u drugoj kući i zato se odriče velike potrebe za uzbuđenjima, izazovima i slobodom, iako u tome vidi pozitivan stav prema životu.

Ovde treba dodati i stelijum u Jarcu u njegovoj drugoj kući, koji još više naglašava potrebu za kontrolom kada su u pitanju materijalne vrednosti , jer i on ima strahove kao i Andželina, samo što su njegovi povezani sa materijalnim i fizičkim svetom. Andželinin Saturn je u njegovoj osmoj kući u Raku i u opoziciji je sa planetama u njegovoj drugoj kući, što simbolizuje pritisak da se suoči sa svojim strahovima, ali kroz njenu težnju da kontroliše njegove prihode i profit, poslovne aktivnosti i ulaganja.

Zbog toga dolazi do nerazumevanja i neslaganja, prvenstveno u praktičnim pitanjima, jer je njen Saturn u opoziciji sa njegovim Merkurom. Bred Pit je zbog stelijuma u Jarcu sposoban da ide u ekstrem tako što stoji na praktičnoj i opipljivoj strani udaljavajući se i negirajući u sebi one maštovitije i nežnije crte karaktera. Andželinina Venera u Raku u opoziciji sa njegovim Mesecom i Venerom u Jarcu, treba da ga podseti na deo sebe od koga se često udaljava, neretko ga negirajući, jer je onda previše vezan za razuman, praktičan i fizički svet. U ovom aspektu vide se njihova suprotstavljena delovanja, pa kad kod njega isplivaju razumni i praktični nagoni, ona traži više emocija i nežnosti, a kada kod nje ispliva nežnost i osećajnost, onda on traži prisebnost i razumnost. Ovo može biti prepreka da dožive potpunu intimnost i bliskost u odnosu, kao i da održe stabilnost.

 

Podeli s drugima